Juicebaren. Från vänster: Malin Persson, Joel Spira, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Christopher Garplind.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli dubbeldebuterar med Juicebaren

16:40 31 Oct 2016

Juicebaren som har premiär den 6 december på SVT Play är en berättelse om Stockholmare och staden Stockholm. Den utspelas till största delen i just en juicebar någonstans i Stockholms innerstad.

Bakom seriens manus och regi ligger den dubbelt debuterande Caroline Ringskog Ferrada-Noli, och i rollerna ser vi såväl amatörer som skådespelare tillsammans med ett flertal kändisar i cameoroller. 

När jag såg trailern till Juicebaren trodde jag mer att det skulle vara en komedi i stil med hipsterhäcklingen Sofo, men nu när jag sett den känns det mer som en socialrealistisk och ganska allvarlig serie. Hur skulle du själv beskriva den? 
– Det är absolut ingen satir, eller parodi på människor. Det är ett klassiskt drama med komiska inslag, en dramakomedi. Humorn är hämtad ur tråkigheter. Mörker och humor ligger väldigt nära varandra, det är där i spännvidden det sker. Jag tycker inte att det är så kul med roliga historier.

Serien blev tämligen hånad efter den, var det väntat? Kanske till och med avsiktligt?
– Nej, tyvärr inte. Det var inte ett pr-trick, inte ens en trailer. Precis på samma sätt som med Boys var det ganska ofärdigt material som klipptes ihop av SVT:s trailerteam. Det som var väntat var kanske att folk skulle tro att det var just en hipsterparodi, för det kanske är det mest väntade i vårt torftiga kulturutbud. Men tvärtom, i min serie är hipsters människor med känslor och mörker och problem.

 

"Det är en idiotisk och antiintellektuell kritik."

 

Nöjesguidens Jimmy Håkansson gick även ut och kritiserade "det här jävla trailersamhället vi lever i" och jämförde det med att skriva kommentarer på en artikel då man bara läst rubriken. Håller du med honom?
– Jag skulle inte säga att vi lever i ett trailersamhälle. Inte det här samhällets största problem. Men jag förstår vad han menar. Att recensera saker på feeling bidrar till en antiintellektuell kritik. Till och med tunga DN beskrev serien innan de sett en ruta som "coola killar som blandar juice". Det är inte en enda manlig servitör i min serie och det handlar inte om juice överhuvudtaget. Ordet juice nämns aldrig.  Men jag fattar att själva namnet Juicebaren är en trigger för många. Det är liksom samlingsordet för peaken av vår vulgära samtid. Hur kan en juicebar finnas samtidigt som världen står i brand?


Trailern till Juicebaren.

Jag hade känt mig superdum om jag gjort den här intervjun efter att bara sett trailern, på grund av mina egna fördomar. Finns det några andra fördomar du hoppas på att krossa under resans gång?
– Det har också kommit mycket kritik om att det utspelar sig i Stockholm och att SVT bara satsar på serier om just Stockholm. Men den största serien budgetmässigt just nu är Midnattssol som utspelar sig i Kiruna. Vi fick en miljon i budget, och Midnattssol fick 100 miljoner. 

Men Juicebaren är väl ändå väldigt stockholmsbaserad, tror du att den kommer att vara relevant för en bredare målgrupp eller är det just södermalmare du riktar dig till?
– För mig var det viktigt att berätta om något jag kände till. Jag ville inte göra en "duktig" serie, som till exempel Full Patte, där man säger man själv är bra och gubbar är dumma. Humor kommer sällan från självgodhet, utan snarare från misslyckanden. Jag är en idiot som bor i Stockholm.

 

"Jag är en idiot som bor i Stockholm."

 

Är du nervös inför premiären? 
– Nej det är jag faktiskt inte, mycket jag gör tycker jag är skit. Men det här bottnar jag i och jag tycker verkligen att det är bra. Dialogen är extremt bra, ingen kan ta ifrån mig det.

Är det den här typen av produktioner du vill jobba med i framtiden också?
– Det är rätt mycket så. Men jag skriver min på min andra roman Rich Boy nu också som kommer ut hösten 2017. Sen jobbar jag också med en ny komedi som heter Amningsrummet och handlar om en kvinna med förlossningsdepression. 

Det låter svårt att skämta om?
– Det är det inte, det är jättekul. 


Några av de kändisar som gästspelar i serien

Rebecca & Fiona
Chris Härenstam
Niklas Engdahl
Zinat Pirsadeh
Andreas Wilson
Jonathan Johansson
Evelyn Mok
Melinda Kinnaman
Lo Kauppi

Johannes Bah Kunke  

Juicebaren har premiär den 6 december på SVT Play. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!