Bröd & Malt till Nöjesguidens ölmässa

Redaktion 10:50 6 Feb 2024

Bröd & Malt bakar surdegsbröd och brygger öl, nu kommer de till Nöjesguidens ölmässa i Göteborg den 2 mars. Bröd & Malt är en del av Nääs fabriker och är ett bageri som startade ett mikrobryggeri vägg i vägg. Brödet och ölen delar med sig av varandras råvaror och lever i symbios med varandra. Magnus har svarat på några frågor inför ölmässan.

Hur kom ni på idén att kombinera öl och bröd?
– Bröd&Malt är en del av Nääs Fabriker och vi ville starta ett surdegsbageri på platsen som skulle baka allt vårat bröd till hotellet, vår krog och till besökare. Tanken att ha ett bryggeri fanns också sen tidigare och hade läst en del om olika försök att brygga öl på bröd och baka på dravet, både i England och i Sverige. Så vi beslöt att bygga både att lite bryggeri och ett bageri vägg i vägg med varandra. Vi försöker att använda oss av varandras rester i den utsträckning det går. En del bröd går tillbaka till bryggningen och det bakas på dravet. En cirkulär tanke som höjer smakerna.

Vad är det bästa med surdeg?
– Vi bakar enbart på svenskt kulturspannmål. Oförädlade mjölsorter med en lång historia som både smakar mer, innehåller mer näring och dessutom smakar mer. Surdeg är en process där fermenteringen får ta lång tid för att alla smaker ska utvecklas, och har en hel del likheter med öl så klart. Där är ju också fermenteringen kanske den viktigaste delen av bryggprocessen. Tänk att spannmål, vatten och någon form av fermentering kan skapa två så olika, men ändå lika produkter….

Vad ser ni mest fram emot i år?
– Att vi ska kunna fortsätta brygga på i vårt lilla bryggeri, fortsätta servera bra egenbryggd öl på vårt hotell, på krogen och i tap roomet.

Vad är tanken bakom tap room?
– Vi planerar att detta år satsa mer på gästbryggare och tap take over från andra bryggerier. Vi har vårat Tap room öppet sista lördagen i månaden och detta år ska vi hitta på lite mera aktiviteter när vi öppnar upp. Under sommaren blir det även öppet varje lördag

Vilken öl ska vi dricka till ert fantastiska bröd?
– Varför välja? Våra bröd passar till alla öl. Men vår kanelbulle passar ju perfekt till vår Imperial Sout Evigheten.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!