Bråkrecap: Pedofilbråket mellan Alex Schulman och Patrik Sjöberg

10:10 19 Jun 2017

Har du varit ute i solen hela helgen och missat pedofilbråket mellan Alex Schulman och Patrik Sjöberg? Lugn, vi har såklart sammanfattat det åt dig.

Lagom till att den riktiga sommarvärmen intagit Sverige har podcastkungen Alex Schulman och höjdhoppslegenden Patrik Sjöberg drabbat samman i ett pedofilbråk. Bråket går i korthet ut på att Alex Schulman inte tycker att man ska hänga ut brottsmisstänka personer med namn och bild, medan Patrik Sjöberg verkar tycka att det är fritt fram att göra det. Men vi ska förstås gå igenom allting från början.

16 juni

Det hela började i fredags när Alex Schulman och Sigge Eklund pratade om retorikexperten Elaine Eksvärd i podden. I avsnittet frågade sig duon om det verkligen är rimligt att Elaine Eksvärd ska få sitta i olika tv-soffor och utbilda föräldrar i om hur de ska prata med sina barn om sexuella övegrepp när Elaine inte är någon expert på området.
– Jag förstår att hon är väldigt präglad av att hon är ett offer själv och hon är fri att uppfostra sitt barn hursomhelst, men det problematiska är att hon bjuds in i varje tv-soffa och har blivit någon slags Sverige-expert om hur man pratar med barn om övergrepp. Det är som att hennes erfarenheter har givit henne en trovärdighet som jag inte är säker på att hon har. Man blir inte barnpsykolog eller expert för att man har blivit utsatt för ett trauma själv i barndomen, säger Sigge Eklund i avsnittet.

När Expressen sedan återgav Sigge Eklunds kritik i en artikel bestämde de sig av någon anledning för att kasta in Patrik Sjöberg i leken. De konstaterar att Elaine Eksvärd har bloggat en del om det uppmärksammade fallet med den pedofilbrottsmisstänka idrottstränaren som hållit sig undan sin rättegång och att Patrik Sjöberg också gjort det (bloggat alltså, inte hållit sig undan sin rättegång).

17 juni

Därefter skrev Patrik Sjöberg ett aningen motsägelsefullt inlägg, får man säga, på Instagram där han gör gällande att det var "helt sjukt" av Expressen att försöka baka in honom i diskussionen, men samtidigt är väldigt frågande inför varför Alex och Sigge inte bakade in honom i diskussionen.

"Jag är ju med på mer ställen och pratar om övergreppen jag fick utstå, varför får inte jag den otroligt korkade kritiken som duon ger @elaineeksvard ? Har dom missat mig eller är det bara för att jag är man? Helt sjukt av Expressen att försöka baka in mig i diskussionen.. men jag är inte överraskad!", skriver Patrik Sjöberg.

18 juni

Patrik Sjöbergs önskan om att bli kritiserad slår in. Alex Schulmans söndagskrönika i Expressen får rubriken Patrik Sjöberg borde straffas och handlar om att Patrik Sjöberg vid upprepade tillfällen lagt ut bild och namn på den brottsmisstänkte idrottstränaren på sin Instagram.

"Välkomna till Sjöberg-samhället! Här är alla skyldiga tills motsatsen bevisats! Här orkar vi inte med rättstat och skit. Skit ska skit ha – på en gång! Lägg ut en bild på den jäveln så åker vi och sprejar hans garageuppfart! Ge hit hans kontaktuppgifter så hotar vi honom till livet!", skriver Alex Schulman.

Patrik Sjöberg svarar med ett nytt Instagraminlägg samma dag.
"Av dagens krönika (hans myssöndag) inser jag han inte tycker det är så illa att 40-åriga män har sex med 15-åriga flickor i beroendeställning. [...] För oinsatta kan @alexschulman s resonemang verka vettigt, det är så han jobbar. Jag tycker inte heller att man ska gå på oskyldiga personer. Men jag och tusentals andra har läst förundersökningen, och sett hur x hållit sig borta rättegången. @alexschulman tycker att jag ska straffas, inte x", skriver Patrik Sjöberg. (Det sistnämnda är inte sant. Alex Schulman skriver att han inte ska straffas utan en rättegång. Inte att han inte ska straffas överhuvudtaget).

Patrik Sjöberg avslutar inlägget med en riktigt syrlig passning till Alex Schulman.

"Du vill straffa en som står upp för barnen. Ännu en merit i bröderna Schulmans CV av skit de livnär sig på. Så genomskinligt och "Shulmaniskt"! Shulmani, det får bli ett nytt ord vi kan använda framöver! Falsk resonerande med inbakade låga attacker", skriver han.

20 juni

Uppdatering: Patrik Sjöberg skriver en debattartikel i Aftonbladet (hans mystisdag?). I inledningen återanvänder Sjöberg argumentationen "Schulman anser att jag borde få mitt straff. Jag anser att förövaren borde få sitt straff." Den följs av en mening som nästan är poetisk i sin tvetydighet: "Jag kommer inte ägna denna artikel åt att, enligt Shulmanisk tradition, ingå i en pajkastning. Det är inte därför jag skriver". Sjöberg lyckas med konststycket att kasta paj i samma mening som han skriver att han inte kommer att kasta paj. Både genom att använda sig av sitt nedsättande nyord "Shulmanisk" och genom att konstatera att pajkastning är något som Alex Schulman ägnar sig åt, inte Patrik Sjöberg.

I nästa mening skriver Patrik "Jag skriver den för det Alex skrev representerar en del av den kultur vi har i Sverige som är skäl till att ett av fem barn blir sexuellt utnyttjad". Det är ändå väldigt mycket paj för att inte kasta paj. Resten av artikeln handlar om att det borde vara lag på civilkurage i Sverige. I avslutningen kastar Patrik Sjöberg en tredje paj på Alex Schulman: "Det är inte bara Viljos fel att jag blev sexuellt utnyttjad, de var alla vuxna som blundade och de som, likt Alex, tänkte på en vuxen framför barnen."

 Det är så vitt vi vet det sista som sagts offentligt i bråket. Har vi missat något? Vet du mer? Skriv i kommentarsfältet. 


Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!