BRÅKRECAP: Julia Caesar-debaclet

16:26 2 Sep 2015

Vem är människan bakom psedonymen som har skakat mediavärlden den senaste tiden? Vilken sida är det som ropar på DN-bojkott? Och varför anklagas Niklas Orrenius för att ha besudlat en sekatör? Lugn – vi sammanfattar de senaste dagarnas Julia Caesar-debacle.

Bakgrund: Julia Caesar är en av svenska internets baksidas mest uppmärksammade anonyma spelare. Hon har under sin pseudonym skrivit krönikor för Avpixlat, Exponerat, danska Snaphanen och norska Human Rights Service (det låter bättre än vad det är), och dessutom gett ut tre böcker som inte helt oväntat fokuserar på ”islamifieringen” av Sverige och västvärlden.

Medverkande: Julia Caesar/Barbro Jöberger, Annika Hamrud, Niklas Orrenius, Oisín Cantwell, Marika Formgren.

30 AUGUSTI 2015.

Julia Caesar skriver långt och utförligt i sin söndagskrönika (klokt nog publicerad på en lördag) på danska Snaphanen om hur Niklas Orrenius på Dagens Nyheter och Annika Hamrud på Expressen har trakasserat och förföljt henne under ett års tid.

Om att Orrenius en gång lämnade en lapp i trädgården berättar hon: ”Han har lagt min sekatör ovanpå lappen. Han har besudlat min sekatör.” Hon bekänner i slutet av krönikan att hon själv jobbat på DN under 22 års tid men slutade på grund av kronisk sjukdom – mer om detta senare.

Marika Formgren, skribent och medlem i redaktionsrådet på det borgerliga magasinet Neo, skriver ett 13 000 tecken långt inlägg på sin blogg. I det uppmanar hon till bojkott av DN, oroar sig för att Julia Caesar kunde ha dött till följd av de intensiva trakasserierna (enligt Orrenius och Hamrud: fyra knackningar på dörren), och försvarar sin konsumtion av stora mängder ”alternativmedia”: Fria Tider, Motpol, Dispatch International.

Niklas Orrenius svarar på Julia Caesars krönika på Twitter

1 SEPTEMBER 2015.

Oisín Cantwell skriver i Aftonbladet en krönika där han berättar om de många hotfulla telefonsamtal Niklas Orrenius och Annika Hamrud drabbats av sedan Julia Caesars text publicerades och deras kontaktuppgifter snart därefter lades ut på Flashback.

Cecilia Krönlein, chefredaktör på GP där Marika Formgren i somras skrev en kontroversiell krönika, tar på sin plattform Utgivarbloggen avstånd från Formgren och hennes uppmaning till DN-bojkott. Värt att notera är att Cecilia Krönleins alias på bloggen är ”CissiK”.

2 SEPTEMBER 2015. 

Annika Hamrud publicerar det reportage man får anta att hon arbetade på när hon besökte Julia Caesars hemadress tidigare under året. Här avslöjar hon att den anonyma skribentens riktiga namn är Barbro Jöberger – vilket, om man hade haft väldigt bra koll på åttiotalets DN-skribenter, ju hade gått att lista ut från Julia Caesars Snaphanen-krönika.

Annika Hamrud berättar nämligen i detalj om Barbro Jöbergers karriär på DN – hon skrev under sjuttio- och åttiotalet om sociala frågor med inriktning på funktionshinder, men blev i slutet av åttiotalet sjuk i ”oral galvanism”. Det finns inga forskningsbelägg för detta, men de drabbade hävdade att tandfyllningsmedlet amalgam gjorde dem sjuka i ALS, MS, reumatism och giftstruma. Senare drabbades Jöberger även av så kallad ”elallergi” och förtidspensionerades. Annika Hamrud avslutar sitt avslöjande: "I anonymitetens dunkel uppmuntras människans allra sämsta egenskaper."

Marika Formgren går på sin blogg ut med att hon lämnar Neos redaktionsråd, enligt henne själv på grund av att de "klarar sig lika bra utan” henne.

Åsa Linderborg uttalar sig i frågan i Aftonbladet. Under dagen har det nämligen diskuterats huruvida det var rätt av Annika Hamrud att offentliggöra Julia Caesars riktiga namn eller ej – att hon faktiskt mer eller mindre outade sig själv i sin krönika tas icke med i beräkningen. Om detta har Linderborg att säga: "De som tycker att Jöberger ska få vara i fred eftersom hon är förtidspensionerad elallergiker, förminskar henne som människa. Hon är ju uppenbarligen frisk nog att sprida gift i artikel på artikel, år efter år."

Fortsättning följer. Har vi missat något väsentligt? Tipsa oss i kommentarsfältet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!