OBS: Bilden är inte ett montage.

Bråkrecap: Filip Hammar vs. Paolo Roberto

11:03 13 Mar 2017

De två mediamännens stora tuttbråk tar oss med på en resa genom den "jävligt trånga åsiktskorridoren", via Markoolio och Ivar Arpi, och bjuder oss på skällsord som "pastakung" och "kalkryggar".

27 februari 2017
Allting började med att Paolo Roberto la ut följande bild på Instagram.

8 mars
På internationella kvinnodagen uppmärksammar Filip och Fredrik bilden i deras program Breaking News. Inbjuden gäst är Gudrun Schyman, som säger att det är "förjävligt" att Paolo Roberto har lagt ut bilden och att den är sexistisk.

9 mars
Morgonen därpå försvarar sig Paolo Roberto på Instagram. 
"Då har man trampat på medias extremt ömma feministisk tår igen... igår så letar kalkryggarna Filip och Fredrik upp ett sju dagar gammat inlägg här på Instagram (lägligt på internationella kvinnodagen)" och "[...] Nöjesbladet, Gudrun Schyman, Filip och Fredrik ni kan sätta er på era höga feministisk hästar och galoppera åt helvete! Kommer aldrig rätta mig i ert led! För övrigt så var det mest tjejer som garvade i kommentators fältet för skämtet är faktist om män...", skriver han.

Samma morgon blir Paolo Roberto uppringd av Expressen. Då säger han följande.
– Det är fult av Filip och Fredrik att publicera ett sju dagar gammalt skämt. Det skämtet hade jag så klart inte lagt upp på internationella kvinnodagen.

Tyvärr fattas följdfrågan varför han så klart inte hade lagt upp skämtet på internationella kvinnodagen. Av någon anledning nappar inte reportern när Paolo för första gången ger sken av någon slags insikt om att bilden är problematisk. 

Senare på dagen lägger Paolo Roberto ut en bild på ett mess från en redaktör på Breaking News-redaktionen där han bjuds in att medverka i kvällens program. Paolo skryter om att han har tackat nej och att bilden kommer att få fler likes än programmet har tittare. Bilden får 9 435 likes.

Det här blir en händelserik dag i bråket. Markoolio publicerar Paolos tuttskämt på sin egen Instagram och skriver #freepaolo och #backapaolo.

På kvällen tar Filip och Fredrik upp bilden på nytt i Breaking News. De har noterat att David Hellenius har gillat Paolos försvar och vill att gästerna Christine Meltzer och Peter Magnusson ska ställa honom mot väggen för det. 

10 mars

Ivar Arpi retweetar ett klipp från programmet och skriver "Filip och Fredrik jagar oliktänkande, kapitel 276328736". Filip svarar så här:

(Det verkar för övrigt som att David Hellenius har tagit bort sin like nu).


11 mars
Paolo Roberto tar till orda på nytt på Instagram. 
"Filip och Fredrik har naturligtvis rätt att tycka vad de vill men att kalla mig sexist och att jag i främjar våldtäkter (det är inget skämt Filip Hammar gör den kopplingen på twitter) är fan helt sjukt", skriver han. 

Paolo Roberto beskriver Breaking News som ett "paradexempel på att åsiktskorridoren existerar" och att den är "jävligt trång".
"Vill bara återigen upprepa vad jag sa: bröst är beviset på att män kan fokusera på två saker samtidigt. Sexism, våldtäkt eller kvinnoförnedring.? Ville bara driva lite med män… Hur som helst så kommer jag aldrig vika ner mig och jag har all backning jag behöver för @markoolio123 är i min ringhörna!", fortsätter han.

Till Expressen säger Filip Hammar att han "inte vill kommentera Paolos nya mothugg närmare", men skriver ändå en ganska lång kommentar för att inte vilja kommentera mothugget närmare.
”Paolo har fastnat i en loop. Han är uppenbarligen inte kapabel att försöka se sitt ’skämt’ från andra synvinklar. Han är inkapabel till att felsöka sig själv. Han missar hela tiden målet och gör konstigare och konstigare slutledningar. Det är synd. Det här hade kunnat leda till något bra, till förändring, inte minst vad gäller Paolos värdegrund. Men det vore för mycket av en prestigeförlust för honom att säga: ’Jag gjorde fel!’. Det ligger inte i linje med den person han är”.

15 mars
Abdirahman Mohammed Ahmed, sekreterare i FI:s ungdomsförbunds styrelse rider ut till Paolo Robertos försvar i en debattartikel med rubriken "Feminister – lär er tåla ett skämt!". Samma kväll får Abdirahman sparken från Unga Feminister. 

Den här dagen publiceras en trailer för SVT Opinion där Belinda Olsson testar om män kan fokusera på TRE saker samtidigt genom att rita ett par pattar på ett papper som hon sedan visar för en statist som försöker parkera.

16 mars
Abdirahman Mohammed Ahmed och Jakob Öster från Unga Feminister möts i en tv-debatt i SVT Opinion. De två männen debatterar huruvida skämtet var sexistiskt eller inte.

17 mars
Paolo Roberto lägger ut en bild på en solnedgång från den syditalienska staden Positano, (staden där kärleken föddes enligt honom själv) på sin Instagram. I bildtexten konstaterar Paolo Roberto att han hamnat i "en Kafkaliknande situation där ett litet skämt tagit helt orimliga proportioner".

"Så nu skiter jag i skitsnackare, moralister och genus poliser. Idag blir det jobb med mina företag där jag i två av förtagen har kvinnlig VD och i ett så har jag kvinnlig styrelseordförande", skriver han.

20 mars
Nu har Malin Berghagen bestämt sig för att #backapaolo. På sin Facebooksida skriver hon att hon aldrig tyckt om Filip och Fredrik. Hennes ogillande beror på att de i tv-programmet Ursäkta Röran spred nyheten att hennes pappa Lasse Berghagen var död. Sedan dess har hon inte sett ett enda av duons program. "Jag vet det är också överdrivet men gör man illa mig får man en mental One way ticket till Kina", skriver hon.

Angående bråket med Paolo skriver hon följande:
"Det här är bara ytterligare ett sätt att leka med andras känslor vilket hela deras grej går ut på. Trigga! Slå till och smeka, slå till och smeka. Någon som upplevt sådan misshandel fysiskt och verbalt någon gång? Och dom får betalt för att göra det och publiken skrattar. Jag har aldrig förstått den humorn. Hela den här grejen hade varit mycket mer intressant om de hade påpekat mäns tillkortakommande i skämtet hos Pablo (notera att hon kallar honom "Pablo"!!!!). Men det hade troligen inte gett tillräckligt med PR."

Malin Berghagen avslutar med en egen liten hommage till Paolos tuttskämt: "Så avslutningsvis är jag som kvinna, och som ÄLSKAR när min pojkvän tar på mina bröst, INNERLIGT tacksam att han kan göra flera saker samtidigt."

Och just det ja, hon har till och med snickrat ihop en bild på Paolo, Filip och Fredrik som lagt till i inlägget. Så här ser den ut.

Det är så vitt vi vet det senaste som sagts offentligt i bråket. Har vi missat något? Hör av dig till Nöjesguiden. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!