Brads fikar efter spel

12:04 25 Aug 2022

På varsitt håll hade de planer på att starta ett brädspelscafé. Nu har Elsa Vega och Ambre Andriamanana istället gått tillsammans och ska till hösten starta brädspelscaféet Brads i Malmö.

På Brogatan 11 i Malmö öppnar i månadsskiftet mellan augusti och september Elsa Vega och Ambre Andriamanana brädspelscaféet Brads. Men det var absolut inte självklart att de skulle arbeta tillsammans. Snarare tvärtom.

När Ambre Andriamanana flyttade till Sverige från Frankrike saknade hon ett brädspelscafé. Hon hade under sin studietid i Frankrike tillbringat mycket tid på brädspelscaféer och när hon inte hittade något liknande i Malmö tänkte hon ta saken i egna händer och starta ett. Då dök Elsa Vega upp.
– Jag skulle skicka ut en marknadsundersökning via Facebook för att öppna ett brädspelscafé. Då såg jag att någon annan skickade ut en undersökning om att hon skulle starta ett sådant. Det var Ambre och jag skrev till henne och frågade om vi skulle arbeta tillsammans eller om vi skulle vara fiender. Jag såg henne som ett hot och hoppades att vi skulle kunna jobba tillsammans istället, säger Elsa Vega.

Hur känns det nu när ni satt igång då?
– Hon är fortfarande ett hot, säger Vega skämtsamt.

De kom i kontakt med varandra för drygt ett och ett halvt år sedan. Förra sommaren drev de tillsammans pop up-brädspelscafé ute i Kirsebergs lokstallar. Pop up-caféet blev lite av en succé. De höll i fem evenemang under tiden i lokstallarna. På första evenemanget kom tio gäster. På det sista kom 60. 

Utöver att de kunde komma i kontakt med en potentiell kundkrets fick de även god kännedom kring vad kundkretsen ville få ut av ett brädspelscafé. Och nu har de även fått hjälp av brädspelsentusiaster att öppna Brads.
– Nu har vi startat en crowdfunding via kickstarter och märker att vårt community verkligen står bakom oss. Det motiverar oss, att det finns folk som verkligen vill att vi gör det här, säger Andriamanana.

Brädspelsvärlden erbjuder en stor bredd när det kommer till utbud. Vid öppningen kommer Brads kommer ha runt 200 olika spel i sitt sortiment. En del av tanken bakom Brads är att man ska kunna komma dit och testa på olika spel innan man bestämmer sig för att köpa dyra spel.
– Vi har själv många gånger köpt ett spel för att det ser kul ut och sen har det inte passat en. Då är det bättre att man kommer hit, betalar 25 eller 45 kronor och testar och sen bestämmer sig om man vill köpa, säger Vega.

Vad är det som lockar er med brädspel?
– Jag ser hur folk engagerar sig på ett väldigt nördigt och ohämmat sätt när det kommer till spel. Man får barnaglädjen tillbaka. Just inom brädspelscommunityt är det inte heller så dömande. Folk får vara totalt nördiga och överexalterade. Det tycker jag är otroligt charmigt. Det är lite som att leka som vuxen, säger Vega.

Andriamanana fyller i:
– För mig är det att det känns enklare att prata med folk och samtidigt dela en upplevelse över ett spel. När jag bodde i Frankrike brukade jag ofta gå dit med nya vänner på en after work. Även om man inte känner varandra så delar man något när man spelar. Och efter det är det så mycket enklare att börja prata och bygga minnen tillsammans.

Och att mötas under avslappnade former samtidigt som något annat står i fokus tror de att de kommer få se mycket av.
– Vi räknar med att se ett antal förstadejter från Tinder här. Det är bra att ha någon aktivitet att socialisera över, säger Vega.

Elsa Vega har en bakgrund som kock. Menyn på Brads kommer mestadels bestå av smårätter och det kommer finnas et brett utbud av vegansk mat.

Varför tycker ni att man ska besöka Brads?
– Om man vill ha ett välkomnande ställe med trevlig stämning, god mat och god dricka. Är man ens lite nyfiken på spel så kommer vi hjälpa den personen in i världen. Och vi anpassar oss efter den personens nivå när vi rekommenderar spel, säger Vega samtidigt som Andriamanana stämmer i:
– Jag visste inte ens att man kunde ha spel som en hobby men jag tror att alla någon har spelat något spel. Även om det är Alfapet eller Fia med knuff så har man spelat någon gång. Är man lite nyfiken överhuvudtaget och letar efter en aktivitet som är lite annorlunda, för det finns inga brädspelscaféer här, så är det bara att komma och testa. Det funkar om man vill göra något med sina barnbarn, om man är på dejt eller bara vill göra något med sina vänner, avslutar Andriamanana.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner