BOV serverar Johannebergs färskaste pizza

20:27 24 Apr 2017

Självklart kräver en god pizza bra råvaror och en perfekt deg. Gustaf Havner och Augusta Ahlberg hade länge drömt om just det, att baka stans godaste pizza. Så de började här, på Gibraltargatan 20, i Gustavs pappas grönsaks och delikatessbutik.

Längst in i butiken, där Lars Havner sålt godsaker till Johannebergs närboende i över sju års tid, fanns ett outnyttjat utrymme. Ett par kvadratmeter som sedan ett par veckor tillbaka fått nytt liv och numera hyser en liten krog med pizza, vin och annat gott.

– Vi hade spånat på idén om en butik och en restaurang som fungerar tillsammans under flera år. Så vi har utvecklat konceptet tillsammans utifrån möjligheterna i området och förfrågningar från våra kunder, berättar Augusta.

Både Augusta och Gustaf har verkat inom krogbranschen under en längre tid, men ingen av av dem har jobbat som kock innan.
– Vi älskar båda att laga mat och bryr oss om bra råvaror. Så vi har helt enkelt utbildat oss själva genom Youtube, Google samt en rad nya och gamla kokböcker, berättar Augusta.

Så ni har lärt er allt själva?
– Ja det mesta, men sedan fick vi också en kurs av ett pizzaproffs som vi kom i kontakt med via dem som installerade ugnen åt oss. Han var här i en vecka och lärde oss en hel del om deg, berättar Gustaf.

Namnet, vad står det för?
– Bröd och ved, kort och gott.

När du kliver ner i BOVs källare möts du först och främst av den lilla delikatessbutiken. På några kvadratmeter trängs frukt, grönt, färskt surdegsbröd, pasta och en liten kyldisk. Restaurangen öppnar först vid fem men butiken slår upp portarna redan tidigt på morgonen.
– Butiken fungerar som innan och säljer fortfarande frukostbröd till grannarna. Det är det som gör BOV till en lite speciell plats, eftersom restaurangen och butiken existerar i symbios. Så mitt under middagen kan man kila in och köpa ett paket mjölk. Och det är just den avslappnade stämningen vi vill ha, berättar Gustaf.

Hur hinner ni?
– Att baka menar du? Eller allt? Just nu är vi här nästan hela dagarna, vi kommer tidigt på morgonen, sätter degen och håller koll på den. Det där med degar är ju lite av en vetenskap så den gör sig verkligen inte själv. Sedan sköter Augusta service och jag bakar. Och än så länge gör jag EN pizza åt gången. Så våra pizzor får mycket kärlek, berättar Gustaf.

Är det samma tomater i pizzorna som de butiken säljer?
– Ja precis, alla råvaror som vi använder i maten går att köpa med sig hem.

Finns det något speciellt miljötänk där?
– Självklart, går det att få tag i de produkter vi behöver ekologiskt eller närodlat så väljer vi det. Sedan blir ju svinnet mindre eftersom det som inte läggs på pizzan säljs i butiken, säger Augusta.

Hur har ni tänk med menyn?
– Vi har ett basutbud bestående av två pizzor, Margarita och Marinara, samt en dagens som varierar beroende på vilka råvaror vi väljer att ta in. Utöver det serverar vi ost och chark. Men det finns planer på att använda vedugnen mer. Vi funderar för fullt och letar recept, både på vedugnslagade varmrätter och desserter.  

Restaurangen har öppet tis till sön 17 - 22 och butiken mån - fre från 07 och lördag från 08.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.