Bor du verkligen på Möllan?

12:31 17 Dec 2019

Clara Popenoe Thor stör sig på Malmöiter som slarvar med det geografiska.

Vintern och julen kommer sakta till Skåne, och äntligen får vi tid att ta det lugnt, tänka på det gångna året, och se över hur vi beter oss. Ett nytt decennium står för dörren, och dessa kommande dagar är ett ypperligt tillfälle att fundera och ställa sig själv några svåra frågor. Jag kan börja med en fråga, till alla Malmöiter och nära besläktade; Bor du verkligen på Möllan?

I tätorten Malmö bor 316 588 människor, varav 11 125 bor på Möllan. Alltså är sannolikheten att du som Malmöit bor på Möllan ungefär 1 på 28. Men har det stoppat 27 av 28 från att säga att de bor på Möllan?! Nej! NEJ!

Sedan 1981 går de geografiska gränserna för Möllan vid Spårvägsgatan, Södra Förstadsgatan, Bergsgatan, Amiralsgatan och Nobelvägen. På Möllevången ryms följande postkoder: 21420 (typ), 21421, 21422, 21423, 21424, 21425, 21426, 21427, 21436, och sist men inte minst 21435.

Om du bor här; grattis. Du är frikänd och får väl egentligen säga att du bor på Möllan. Men gör det sparsamt. Du är inte en av bovarna i dramat, de som är värst är faktiskt de som hävdar sig bo ”typ på Möllan”. 

“Typ på Möllan” är såklart ännu mer diffust, och har inte en Wikipediasida. Därför har jag tagit mig friheten att definiera. I och med att det är juletider och givmildheten ligger i luften kan jag sträcka mig så långt som följande; bor du i områdena mellan ovan nämnda gator (Spårvägsgatan, Södra Förstadsgatan, Bergsgatan, Amiralsgatan, Nobelvägen) och Lantmannagatan, Sorgenfrivägen, och där Södra Förstadsgatan och Nobelvägen möter John Ericssons väg, då, hur ska jag säga detta, då har du äran att bo typ på Möllan. Men uttryck dig sparsamt och försiktigt även i detta fall.

Allt detta tänkande har fått mig att komma på någon värre. Jag har gudskelov inte träffat någon, men utesluter inte möjligheten att en sådan här människa tyvärr kan finnas. Jag beklagar, men jag är rädd att det finns människor som hävdar sig bo på Möllan som inte bor där, inte ens typ där, men som tycker sig hänga där så pass mycket att de nästan bor på Möllan. När det nu vankas ett nytt årtionde hoppas jag att dessa bättrar på sig, inte bara för sin egen skull, utan för samhällets bästa. 

Oavsett om du bor på Möllan eller typ på Möllan eller någon helt annanstans bor du i ett farligt samhälle. Fake news, bristen på källkritik (som jag gjort mig skyldig till många gånger på just denna sida) och alternativa fakta utgör ett reellt hot mot samhället och vardagen. Det är av yttersta vikt att vi alla drar vårt lass som granskare. Därför önskar jag mig detta i julklapp; fråga din omgivning, fråga dig själv, uppmana till debatt och diskussion. Bor du verkligen på Möllan? Gör du det? Gör någon det? 

Det är vad jag önskar mig. Det och snälla barn. Sådana som inte ljuger omattbopåmöllannärdeintefaktisktgördet!

God jul, gott nytt år och god fortsättning från mig till dig. Oavsett vem du är och var du bor.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!