Bloggbråken har flyttat till kommentarsfälten

11:51 13 Jun 2022

Det finns fortfarande få platser som är så passande för att bråka och följa andras bråk som internet.

Minns ni att det fanns en tid innan termen ”influencer” var uppfunnen? Innan smartphones och Instagram var vardag? Minns ni att på den tiden var det bloggarna som underhöll oss på nätet, och inte minst de rafflande bloggbråken. Ofta var någon av profilerna Kissie, Dessie eller Paow inblandad och bråken bestod gärna av blogginlägg där man sänkte varandra samt snackade skit om den andra parten på sin egen plattform.

Varför är detta aktuellt just nu? Jo, under våren har säkra källor i form av skvallerbloggen Bloggbevakning samt Aftonbladets krönikör Tramsfrans uppgett att en dokumentärfilm om dåtidens bloggar är på gång. Medverkande kommer bland annat att bestå av influencern Alexandra ”Kissie” Nilsson och den gamla bloggkombatanten Desirée ”Dessie” Nilsson som numera arbetar som mäklare. Dokumentären kommer enligt ryktet att släppas på SVT i juni, och handla om de så kallade ”bloggåren” som alla vi åttio- och nittiotalister minns med sådan värme. I dokumentären kommer det också att bli tydligt hur Alexandra och Desirée sedan länge har försonats, och att de numera umgås som vänner. Både stridsyxan och bloggbråken som fenomen är sedan länge begravda.

Eller? Det finns fortfarande få platser som är så passande för att bråka och följa andras bråk som internet. Krigas det då inte alls längre? Låter det inte lite för bra och tråkigt för att vara sant? Nejdå, du kan vara lugn. Bloggbråken finns kvar. De har bara förflyttat sig några trappor ner. Till kommentarsfälten. 

Även om många influencers har förflyttat sin verksamhet till Instagram och TikTok, så har vi faktiskt en hel del bloggar kvar. Dessa har nästan alltid en kommentarsfunktion, och det är där vi numera följer dramat på håll, gnuggandes händerna och ätandes våra popcorn. Det kan självklart bråkas om nästan allt, men vi har ändå unnat oss en snabb kartläggning och delat in bråken i några vanligt återkommande teman. Alltså, om ett blogginlägg handlar om något av följande, så kan ni räkna med bråk i kommentarsfältet.

BARN OCH FÖRÄLDRASKAP

Ända sedan Katrin Zytomierskas utspel 2011, där hon berättade att det faktiskt inte är roligt att vara gravid och fick svar från psykologen Eva Rusz att sociala medi…förlåt, myndigheter borde kopplas in, så har ett barnkrig pågått på nätet. Ena sidan vill att vi alla pratar om hur fruktansvärt jobbigt det är att skaffa barn och berättar sanningen om föräldraskapet. Man får aldrig sova, man är konstant indränkt i bajs och spyor och ens enda nöje i livet är att tjuväta av barnens godis när de har somnat. Andra sidan påstår att den som klagar är en dålig förälder och inte borde skaffa barn över huvud taget. Man ska vilja umgås med sina barn 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, och den som fixar barnvakt och går på restaurang några timmar en fredagskväll borde man skicka soc på omedelbart. Den här gruppen är dock mindre än vad den varit historiskt. 2011 var Zytomierskas negativa uttalande om graviditeten kontroversiellt, men sedan dess har pendeln hunnit svänga ordentligt och 2022 är det snarare de som påstår att det trots allt är mysigt med bebisar som är i minoritet och ses som radikala. Dessutom har vi sedan en tid tillbaka haft att göra med ett trefrontskrig i frågan: In från sidan kommer nämligen… De frivilligt barnlösa! De vill också vara med, och de bråkar mer än gärna om hur de diskrimineras när kollegorna med barn snor åt sig de bästa semesterveckorna i form av extra föräldraledighet, och om att alla deras kompisar är så tråkiga nuförtiden eftersom de har fått barn och nästan aldrig vill köra tequilashots klockan 05 på morgonen längre.DJUR

Ett tips om du vill slippa bevittna bråk, läs aldrig kommentarerna under ett blogginlägg som på något sätt handlar om djur. Gör det bara inte. Även i denna fejd är bloggläsarna oftast uppdelade i två läger; Ett som älskar djur, aldrig ens har dödat en mygga och har varit veganer sedan de var 7 år gamla; ett som hatar djur och aldrig tröttnar på att prata om hur smutsiga de är, samt tycker att alla som låter sin hund vara i soffan är white trash. Klassiska kommentarsfältsbråk om djur har bland annat handlat om när Elsa Billgrens tax dödade en kanin, och när Unni Drougges hundar omhändertogs av polisen. Och såklart, sist men inte minst: Duv-gate. Vi minns det som igår. En duva hade byggt bo och lagt ägg på Sandra Beijers balkong, hon försökte med olika metoder få bort duvan därifrån, och striden rasade i dagarna sju. Team Duva postade kommentarer som ”Vad hände med ägget undrar jag? Slängdes det i soporna/naturen???” och ”Riktigt vidrigt gjort. Får avsmak för hela den här bloggen” och Team Sandra svarade med saker som ”Tror att duvsläktet, himlens råttor, klarar sig trots detta enorma nederlag” och ”Helt sjukt att folk sympatiserar med en duva. Hade till 100% gjort samma sak som Sandra”. Det ska väl också tilläggas att flera av Team Duva-läsarna lät meddela att de härmed slutar följa bloggen på grund av incidenten. Detta var våren 2020, och jag hoppas att både Sandra och duvan har hunnit återhämta sig från detta trauma.

Och så till den tredje och sista kategorin. Den är kanske inte lika vanligt förekommande som de andra två, men när den väl förekommer - håll i hatten vad det bråkas. Vi vet vid det här laget att barn är ett känsligt ämne, och att djur är ett känsligt ämne. Med det sagt, vad du än gör på internet, vems blogg du än besöker och hur mycket det än kliar i kommentarsfingrarna, så får du aldrig, aldrig, ALDRIG…JÄMFÖRA ETT BARN MED ETT DJUR

Jag lovar att det tar hus i helvete varenda gång. Det brukar börja med att någon ur den tidigare nämnda gruppen frivilligt barnlösa glatt berättar att hen har valt att skaffa hund i stället, och att hen numera ser på hunden som ”sin lilla bebis”. Reaktionerna låter inte vänta på sig, och bråket är snart i full gång. Jag har tagit några exempel från ett kommentarsfält under ett inlägg från Bloggbevakning för att illustrera hur det kan se ut. Kommentarer som ”Man blir inte förälder till sina hundar. Precis detta som gör att jag AVSKYR hundägare” får svar som ”Vi avskyr dig också!” Diskussionen tar så gott som alltid vändningen mot ett klassiskt moraliskt dilemma där man ska rädda olika barn och hundar ur ett teoretiskt brinnande hus under olika förutsättningar och hur man motiverar sitt val. Okvädingsorden haglar. ”LÄGG AV MED SÅN JÄVLA SKIT”, skriver någon. ”Du är anledningen till att vi hundägare HATAR ER!!!”, skriver någon annan. 

Popcornskålen åker fram. Vi myser framför våra datorer. Finns det något bättre än att få bevittna ett bråk där båda sidorna är dumma i huvudet, utan att behöva delta? Kriget fortsätter långt in på natten. Till slut är det läggdags, och du kan somna tryggt i förvissningen om att morgondagen för med sig nya bloggbråk. Det finns trots allt så många fler ämnen än de som vi har listat här. Vem vet, kanske kommer Kenza att säga i en intervju att hon bara tränar för att bli smal. Kanske kommer Bingo Rimér lägga ut en story på sitt nakna barn. Eller, kanske kommer Isabella Löwengrip åka båt utan flytväst. Möjligheterna är oändliga. En sak är säker – det finns bloggbråk så att det räcker och blir över. Vi behöver bara scrolla ner till kommentarsfältet.

TIDSLINJE 

1994 – Den första personliga bloggen började skrivas 1994 av den amerikanska journalisten Justin Hall.

1995 - Kommentarsfältens moderskepp Flashback drar igång sin webbplats.

1998 - Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor antas.

2000 - Milleniebuggen visar sig vara en modern vandringssägen. 

2005 - Isabella Löwengrip startar bloggen Blondinbella. Sigge Eklund drar samtidigt igång Bloggportalen.

2006 - Det blivande bloggmonstret Alex Schulman börjar blogga på stureplan.se. Hans andra inlägg lyder kort och gott: ”Onanerade i tvättstugan. Ingen kom. Bara jag.”.

2009 - Kissie, Dessie och Paow gästar Aschberg i programmet med samma namn på TV8. Bland gästerna finns även Edward Blom som bjuder trion på fårtestiklar. 

2010 - Instagram grundas och lanseras av amerikanerna Kevin Systrom och Mike Krieger. Tjänsten når en miljon användare redan det första året.

2016 - Stefan Holm blockar Anders Timell på såväl Twitter som Instagram.

2022 - Dagny Carlsson, världens äldsta bloggare, dör 110 år gammal. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!