Bland prostituerade och negerbollar

Kawa Zolfagary 07:34 11 Nov 2011


 Illustration: Linus Nyström

PK, eller att vara politiskt korrekt, har gått från ett uttryck i periferin till att bli ett glåpord som slängs i alla möjliga riktningar. Men vem är politiskt korrekt? Och borde det överhuvudtaget vara ett skällsord?


”De är vidriga nerknarkade horor”, sa Richard Littlejohn. När fem unga prostituerade kvinnor mördades i Ipswich bestämde sig de största dagstidningarna för att kalla dem ”kvinnor som arbetade som prostituerade” istället för bara prostituerade, av hänsyn till flickornas unga ålder och deras familjer. Den konservativa radioprataren Richard Littlejohn kritiserade tidningarna hårt för detta och menade att det ”politiskt korrekta” hade gått för långt. Han kallade dem horor i radio och sa att deras död inte var någon större förlust. I Storbritannien används begreppet ”politiskt korrekt” ännu flitigare och bredare än i Sverige. Där använder proffstyckare det i radio för att beskriva allt de inte håller med om och skvallerblaskor skyltar med det på sina löpsedlar. Oftast i meningen ”Political correctness gone mad”. I fallet med de fem mördade unga kvinnorna var man alltså politiskt korrekt om man försökte ta hänsyn till de mördade flickornas familjer och minne.


För vissa är politisk korrekthet att man inte vågar ifrågasätta rådande normer, för andra är det att man inte tycker att det är helt okej att skriva rasistiska glåpord med ens eget exkrement på en husvägg. Mitt första möte med begreppet var under en körlektion i Eskilstuna för ett antal år sedan. Körskolläraren berättade för mig att man i Stockholm hade tvingats byta namn på ett sjukhus för att namnet var en svordom på arabiska. ”Det var inte tillräckligt politiskt korrekt”, sa han innan han gick in i en harang om hur vi böjer våra svenska ryggar för araberna. Vilket sjukhus han talade om var oklart, han hade hört det hela från någon som hade hört det från någon. Senare fick jag reda på att det var Karolinska Universitetssjukhuset som hade bytt domännamn. Namnet blev väldigt likt det arabiska ordet för kvinnans könsorgan och sjukhusets mejl från domänen hade en tendens att fastna i spamfilter på grund av detta. Det handlade inte om att vara politiskt korrekt – det handlade om att mejlen skulle nå fram.

Politiskt korrekt används idag främst av främlingsfientliga rörelser för att svartmåla vad de själva anser vara etablissemanget eller meningsmotståndare i allmänhet. Det är politiskt korrekt, eller PK, att till exempel låta fler kulturer än den svenska vara representerade på ett evenemang. Ofta används begreppet PK om just mångfaldsfrågor. En vanlig anklagelse som dyker upp i sociala medier och kommentarsfält är att det inte är PK att flagga med den svenska flaggan. Jag har sökt och sökt men ingenstans hittar jag i något partis program att detta borde förbjudas. Man målar upp en bild av att det finns en PK-elit som förtrycker alla som inte ställer upp på en viss typ av värderingar. Oftast handlar dessa värderingar om att inte vara sexist, homofob eller rasist. Det är ingen slump att den största främlingsfientliga sajten i Sverige kallar sig själv för politiskt inkorrekt.


På tal om flaggor, ifall PK skulle ha en symbol skulle det vara chokladbollen. Ingenstans används begreppet flitigare än i det seglivade inbördeskriget vi kallar ”Debatten om negerbollen”. De självutnämnda politiskt inkorrekta menar att de har all rätt att kalla detta bakverk för negerboll, trots att ordet neger bär på en rasistisk historia och används som nedsättande skällsord riktat mot de som inte är pigmentutmanade. Utmanarna av det politiskt korrekta ”chokladboll” menar att hela samhället kommer falla sönder om man inte får använda rasistiska glåpord fritt. Man ställer sig frågande till vad det är för människor som kämpar så vilt för rätten att få såra andra utan att bli kritiserade för det.

Det som fascinerar mig mest med användandet av PK som skällsord är hur fantasilöst det är. Om man skulle be mig definiera något som inte är politiskt korrekt skulle jag inte stanna vid ett stopp för all invandring, vi har redan ett riksdagsparti som är en del av etablissemanget som för fram den idén. Nej, för mig är det politiskt inkorrekt om man ifrågasätter det rådande ekonomiska systemet, köttätandet och heteronormen. De som sitter på makten i Sverige är fortfarande heterosexuella, vita, köttätande högermän. Regeringspartiet Moderaterna har till exempel inte en enda utlandsfödd person i sin partistyrelse. Överlag är det skrämmande ont om utlandsfödda i samhällets övre skikt, men det kanske inte är politiskt korrekt att påpeka.

Vi är många som har kallats politiskt korrekta när vi försiktigt rättat någon som kallat en mörkhyad för neger, en mörk-hårig för svartskalle eller sagt ifrån mot sexism. Vi är många som på grund av detta tvekar inför att stå upp mot intolerans och diskriminering. Vi upplever att utrymmet för ett mer tolerant språk har krympt och att vi påklistras etiketter som gnälliga och skitnödiga. Samtidigt känner de självutnämnda politiskt inkorrekta att deras yttrandefrihet begränsas när de möts av kritik för att de kallar chokladbollen för negerboll eller fem mördade unga flickor för horor. Uttrycket PK är ett effektivt sätt att tysta alla vars åsikter man inte gillar, den som har stämplats som PK är någon vars åsikt man inte behöver lyssna på. Risken finns att vi får en utveckling som den i England, där man hellre är en empatilös sexistisk idiot än någon som kallas politiskt korrekt. För vem vill lyssna på någon som tar hänsyn till andra? ■
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!