Black Lives Matter-tema på årets Cinemafrica

13:07 17 Sep 2020

Cinemafrica är festivalen som erbjuder filmer från Afrika och den afrikanska diasporan. Årets festival har temat motståndskraft med extra fokus på Black Lives Matter-rörelsen.

Den 1 oktober drar den tjugoandra omgången av Cinemafrica igång. En av filmerna som kommer visas är filmen Unapologetic av regissören Ashley O'Shea. Filmen handlar om Black Lives Matter ur svarta, queera kvinnors perspektiv. Visningen kommer vara Unapologetics Europapremiär. Det är en av många filmer som handlar om svartas motstånd mot ett globalt förtryck.

– Svarta samtidsskildrare och konstnärer har alltid varit viktiga i kampen mot orättvisa och förtryck globalt och aldrig tidigare har så många människor världen över rest sig mot detta förtryck och social rättvisa. Vi har försökt anknyta och det panfrikanska perspektivet i Black Lives Matter-rörelsen som i sig är en global rörelse mot anti-svart rasism, säger Cinemafricas festivalchef Dina Afkhampour i ett pressmeddelande. 

En annan film som har Europapremiär är Shantrell Lewis Daughter Of som handlar om den svarta kvinnan och arvet som förs mellan mor och dotter i flera generationer. Festivalen kommer också erbjuda en 122 år gammal film, den första som fångade en kyss mellan två svarta personer. 

Cinemafrica kommer att hållas online från och med den 1 oktober fram till den 14 oktober. 

 

 

 

 

 

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!