Bäst just nu: Scen

Julia Holst 15:24 27 May 2015

en-krigsbalett_foto-christian-radil.jpg
I FØLING – En krigsbalett. Foto: Christian Radil

Markus Öhrn, Nya Rampen & Institutet (Conte D’Amour + We Love Africa and Africa Loves Us + BIS ZUM TOD)
Inkonst, den 31 maj
Teatergrupperna Institutet och Nya Rampen har i nästan ett decennium samarbetat i en rad projekt och i slutet av maj når det förmodligen sin peak med ett unikt scenkonstnärligt maraton på tio timmar. Då framför de för första gången den internationellt prisade triologin om den vita västerländska kärnfamiljen i helhet. Centralt i de tre föreställningarna är musiken som sträcker sig från välkända kärleksballader till nois och nordisk Black Metal. Givetvis tillåts publiken att göra avbrott för mat och dylikt under den enormt långa föreställningen, men gör er redo för en förmodligen helt livsomvälvande dag i sann scenkonst(ig) anda! 

I FØLING – En krigsbalett 
Det kongelige teater i Köpenhamn, den 5–8 juni
Den danska kungliga balettens kompani i kompaniet, Corpus, bjöd för ett tag sedan in koreografen Christian Lollike för att skapa en dansföreställning, innefattandes dansare från den danska kungliga baletten och danska krigsveteraner som varit stationerade i Afghanistan. Tillsammans har de att skapat en eklektisk men dynamisk föreställning om livsglädje och den ständigt påträngande döden. En vacker föreställning om ett svårsmält ämne.

Borders – Cirkus Cirkör hjärta Malmö Stadsteater
Malmö Stadsteater, den 8 maj–7 juni
År 2015 firar Cirkus Cirkör 20 år och som en del av jubileet gör de tillsammans med Malmö Stadsteater samproduktionen Borders. Cirkusen som institution har genom århundraden fungerat som en kreativ yttrandeform utan konventioner eller nationalitet, en lättillgänglig underhållning med en svärtad underton. Föreställningen Borders är en hyllning till den nutida cirkusen som konstform men också en iakttagelse och reaktion på samtiden vi lever i, flyktingpolitik och gränsöverskridande, i alla dess former.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2015.