Du klarar dig långt med sprit, is och en shaker. Proffsens verktygslåda innehåller däremot fler prylar än så. När den ambulerande cocktailbaren Bottles byter lokal i Stockholm packar de med sig det nödvändigaste.
Ishacka. Japansk. Viktigt att skaftet är tungt och att den ligger bra i handen.
Muddler. Slå sönder isbitar, muddlar frukt och örter. Diska aldrig i diskmaskin.
Handduk. Tvätta händerna. Använd för att krossa is. Men aldrig med samma.
Kniv. Lagial. Till allt från att zesta frukt och skära korv.
Brödkniv. För att forma is. Måste vara tandad.
Tomatkniv. Liten brödkniv. Zesta och dela frukt.
Potatisskalare. Eller zestjärn
Sprayflaska. För till exempel absint. Smaksättning av glas.
Rörsked. Anpassa längden efter barens höjd.
Gräddsifon. För att göra olika typer av skum. Grädde, ägg, socker. Drivs med gas.
Sodasifon. För att göra egen läsk, typ Soda Stream. Strukturen används när du ska hälla champagne i Bellini till exempel.
Bitterflaska. För till exempel Angostura, Peychaud och orange. Korken ”dash top” är viktig.
Istråg. Silikon. Funkar bra för hemmabruk. Cirka fyra-sex timmar i vanlig frys.
Tin-tin-shaker. Två delar för stor is.
Sil, strainer. Hawthorn används ihop med shaker.
Sil, strainer. Julip Strainer ihop med rörglas.
Finsil. Också till shaker. Finsilar bort alla flagor. Används framförallt till mynta.
Stänkflaska. Innehåller vanligtvis bitters, mescal eller absint. När du vill ha lite.
Istång. Lite tandad så att den grippar, måste kunna ta en fem centimeter isbit.
Mätglas, jiggers. Kanske det mest använda verktygen. Viktigt för balansen.
Ekfat. Två liter. Ett kärl för att förbereda och låta drinken gotta till sig. Kan ge viss fatskillnad. Lagringen ger karaktär.
Citruspress liten. Mexican elbow. Snabb för att pressa lime. Svår att få tag på.
Stor juicepress. Modell Can Can. Viktigt att den är fjädrad och ledad.
Sugrör. För att smaka av.
Penna och block.
Smartphone-laddare.
Micke Karlsson
Favoritverktyg: Laguiole-kniven och barsked
Bästa Bottles-drink: Gimlet pre Gimlet (Genever, Rom, multicitruscordial och bitters)
Drömbar att jobba i: Dutch Kills i New York eller att köra cocktails på Fäviken.
Björn Kjellberg
Favoritverktyg: Barskeden. Den är mest mångsidig.
Bästa Bottles-drink: Definition of a Cocktail, med Eau-de-vie (från början hallon men nu williamspäron) och malörtshonung.
Drömbar att jobba i: Bottles! Det hade också varit en otrolig upplevelse att få jobbat ett par pass på saloonen som låg under Barnum’s American Museum i New York i mitten av 1850-talet eller något av de gamla ställena i New Orleans.
Hampus Thunholm
Favoritverktyg: Raka barskedar. Mest för att jag älskar att snurra på dem! Har nog alltid drömt om att äga en drillpinne.
Bästa Bottles-drink: Strait, sling & cobbler. Gillar att det är en long drink och att sherryn ger en vinös känsla!
Drömbar att jobb i: Jag har drömt om att öppna min egen bar i några år så Bottles givetvis.
Bottles finns på ny adress från och med den 12 mars då de flyttade in på Hotel Lady Hamilton, Storkyrkobrinken 5 i Stockholm.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.