Bartendern: En vän i baren?

12:59 28 Oct 2014

 

mixolog.jpg

Det finns något romantiskt gammaldags med att slå sig ner själv i en bar, ta ett glas, spana in folk och konversera med bartendern. Men yrkesrollen bakom bardisken har förändrats. Idag är det svårt att veta hur man som gäst ska bete sig. Är det läge att öppna hjärtat, dränka sorgerna i den billigaste whiskyn eller bara knipa käft och dricka det som bjuds? Alf Tumble generaliserar å dina vägnar.


Micke Mixolog

Mixologen är en nörd som tar sitt arbete på fullaste allvar. Titeln bartender hör till det förgångna. För Micke Mixolog är hjärtat i yrket själva skapandet. Den bästa kreationen, det vill säga cocktailen, är den som aldrig är gjord. Micke har enorm respekt för de klassiska drinkrecepten men kan inte låta bli att raffinera och förfina dem med sin egen twist. Han gillar även att döpa sina babies till underfundiga namn. Var beredd på att vänta. Oavsett cocktail du beställer kommer den att göras efter konstens alla regler och presenteras i allt annat än ett vanligt glas. Micke Mixolog saknar inte social kompetens men om du ska lyckas få till en pratstund gör du bäst i att prata sprit, kemi eller amerikansk cocktailhistoria.

 

Skäggprydde Shaban 

Det är inte bara Shabans salongsansade skägg som är perfekt. Frisyren, förklädet, glasögonbågarna och alla blänkande tools i baren är lika snyggt anpassade. Till skillnad mot mixologen har Shaban en kompromisslös inställning till klassiska cocktails. Inga trix, twists eller tolkningar är tillåtna. Originalen regerar. Helst ska det bara vara tre ingredienser. Ofta bara sprit, möjligtvis citronsaft, men inga krusiduller eller krångliga presentationer. Skäggige Shaban älskar att stå i sin bar och hålla små predikningar för sina anhängare. Fansen och vännerna är många, karismatiske Shaban drar alltid mer folk än dj:n. Som gäst gör du bäst i att låta Shaban välja. Var beredd på att säga vilken spritsort du vill ha som bas (säg gin eller bourbon) men nämn för guds skull inga cocktailnamn så undviker du risken att beställa något annat än originalet.

 

Tatuerade Tuva

Baren där Tuva arbetar har högt tempo, ofta mycket folk och alltid rätt musik. Hon älskar att skaka cocktails men rynkar inte på näsan om någon beställer järn eller bärs. Huvudsaken är att det går snabbt. Hennes snowboardliknande bar-blade, som sitter fast i hårbandet, har hon designat själv i rostfritt stål. Favoritverktyget annars är XL-shakern hon använder för stora brickbeställningar av margaritas. Hennes egen signaturmargarita gör hon på granatäpple efter ett recept hon lärt när hon trailtrekkade i Mexiko. Tuva älskar att slänga käft med kaxiga killar men håller brudarna kort. Packade drägg slänger hon mer än gärna ut på gatan. Vill du få bra service beställer du något fort, gärna ren sprit och dricksar bra. Räkna aldrig med något terapiprat. Tuva tar hellre en ciggpaus än kallpratar.

 

Rutinerade Rolf

I Rolfs bar sitter många stammisar. När inte Rolf jobbar är han själv en stammis. I början av sin karriär jonglerade han med flaskor och blandade färgglada tikidrinkar. Rolf har sett och hört allt. Det nya bartenders inte fattar, anser Rolf, är att deras yrke handlar om två saker: göra gästen nöjd och vara trevlig. Rolf snackar hellre med sina gäster än imponerar med sina drinkkunskaper. Om du ber honom att göra något ”gott” blandar han en GT. Det är dumt att krångla, det handlar ändå bara om att umgås. Som historieberättare är Rolf ett unikum. Vad som är sant eller inte kvittar för det mesta. Ofta jobbar Rolf i en hotellbar där han av övrig personal ses som en levande inventarie. Se till att du inte har bråttom när du hälsar på i Roffes bar och specificera gärna om du vill ha en fyra eller en sexa. Vill du göra bort dig beställer du en galopp.

 

 

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!