Barmagi – en ny trend på krogen

16:09 4 Feb 2019

Efter att ha besökt KOL & Cocktails några gånger i vinter så har jag blivit förtrollad av krogens magiker Anders som brukar underhålla på fredagar med något som kallas för barmagi. Men vem är Anders Fox?

– Jag är en öppenhjärtig, positiv och ärlig underhållare som älskar vardagens äventyr och har sjukt bra lokalsinne.Vad innebär barmagi?

– Barmagi är magiunderhållning för gäster i bar- och restaurangmiljö. Anledningen till att det heter just barmagi är för att varje restaurang behöver en bar för att kunna servera och jag älskar att komma nära min publik så som en bartender möter sina gäster. Konceptet finns till för att höja upplevelsen för en utekväll och skapa mervärde för baren och restaurangen.Har du gjort det länge?

– Jag har underhållit människor sedan jag var sju år gammal, magin har jag gjort på heltid i elva år och jag har serverat bar- och restaurangbranschen med magi de senaste fem åren. Vad får du för reaktioner av gästerna?

– Alla möjliga reaktioner, den första är att de inte direkt förstår att det faktiskt är underhållning på kvällens meny eftersom det inte är en vanlig sak. Men efter första tricket vill de alltid se mer och när jag är klar får jag väldigt ofta förfrågningar att komma tillbaka. De vanligaste reaktionerna är människor som skakar på sina huvuden för att de inser att det omöjliga just har hänt.Vilka typ av ställen håller du hus på?

– Där det finns gäster att underhålla. Skämt åsido är det på cocktailbarer och lite finare restauranger som KOL & Cocktails i Helsingborg och Malmö, Tylösand Hotell och Restaurang Nom i Västerås.Var hämtar du inspiration?

– Jag hämtar delvis inspiration från magivärlden där det just nu händer otroligt mycket, speciellt för oss som jobbar med close up-magi. Jag tar också inspiration från bar- och restaurangbranschen. Gör trick med drinkar, bestick, menyer och sådant. Det finns mycket att experimentera med.Var upplevde du barmagi själv första gången?
– När jag jobbade som varietéartist på ett av Fritidsresors hotell i Alanya fanns där en showbar i staden. När vi artister var lediga brukade vi hänga i den baren. En bartender där fick reda på att jag var magiker och frågade en kväll om jag ville köra ett trick eller två bakom baren. Självklart sa jag ja, eftersom jag tycker om att prova nya saker. Det tog inte lång tid innan jag hade fått en stor grupp människor till baren och medan jag underhöll gästerna så sålde bartenders drinkar runt omkring mig. Där och då blev jag förälskad i konceptet att kunna underhålla gäster i en bar, på första parkett sitter någon med en drink i handen och kan bara luta sig tillbaka medan jag ger dem magiska stunder och känslan av förundran. Då insåg jag att det är det här jag vill hålla på med.Du har även tävlat i magi?
– Yes, jag har tävlat i restaurangmagi i Finland. Tävlingen är i två delar, först får alla tävlande visa upp sin akt för en jury som sedan från till exempel 100 personer plockar ut fem finalister. Dessa fem magiker får då underhålla på en restaurang, där det finns fem bord med publik som individuellt sätter poäng på varje magiker. Så det är fem heat och man gör sin akt för varje bord, ett bord i taget. När allt är klart räknar man ihop alla poäng och den magikern som fått flest poäng vinner, det vill säga den magiker som varit bäst och mest underhållande den kvällen. Som bäst har jag kommit tvåa i denna tävling och detta år ska jag ta hem det.Vad tror du att du tillför till en bar som inte provat barmagi tidigare?

– Mitt jobb är att förhöja stämningen i lokalen och ge mervärde till baren, ta hand om gästerna på bästa sätt och få dem att känna att denna bar erbjuder det där extra vilket gör upplevelsen magisk. Skapa en snackis, visa att dryck och magi är som en perfekt martini.


Vill du också bli förtrollad av Anders så finns möjligheten varannan fredag på KOL & Cocktails ända fram till sommaren.

Stad: 
Kategori: 

Krogrecensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.