Bar Kiosko är en hommage till den sydeuropeiska barkulturen

12:19 17 Mar 2023

I lokalen där Kvarteret Åkern och På besök tidigare huserade har det äntligen börjat hända saker som är värda namnet.

Att beskriva Bar Kiosko är svårt men två ord som passar utmärkt för denna familjära bar är enkelt och spontant. På Nobelvägen har Hannes Kongstad, William Thornton och Patrik Ekeblom lyckats skapa något som saknas i denna del av Malmö och genom öppnandet av Bar Kiosko känns det som om innerstaden förlängs något.

I lokalen på Nobelvägen är den tidigare ljusblå, eller snarare turkosa, färgen utbytt. Istället täcks stora delar av väggen av speglar och fotografier på bland annat Christopher Moltisanti och Nina Simone. Baren i mörkt trä tar upp stora delar av rummet. Inne på Bar Kiosko är baren i centrum men mat ska det ändå serveras.
– Köket är i princip det du ser, säger Hannes Kongstad och pekar på en ugn, en fritös och två kokplattor. 
– 
Det är väldigt basic, men det behövs inte alltid så mycket mer. 

För den vana i Malmös krog- och matscen känns nog namnen på männen bakom Bar kiosko igen och lika så namnet Kiosko. Sedan ett par år tillbaka driver Hannes och Patrik en matimport vid namn Kiosko Import som fokuserar på matprodukter från främst Italien och Spanien men även lite från Frankrike, Portugal och Belgien. Att maten skulle få en annan riktning än den sydeuropeiska hade därför varit befängt. 
– 
Man kan säga att baren är en connectad till importen, det som ligger på tallrikarna har med importen att göra. När vi blev tillfrågade att vara med under fjolårets Malmöfestivalen såddes ett litet frö till att öppna en bar med sydeuropeisk karaktär och här är vi nu.  

Det är inte bara inspirationen till maten som tas från Sydeuropa utan även barkulturen är något de även vill komma åt.  
– Det är inspirerande att se hur de serverar och kommunicerar kring maten. I Spanien är det mycket ätande på stående fot där man köper direkt i baren och maten lagas framför en. Man kan säga att det vi skapar är en scen för ett mycket spontant ätande.

Spontaniteten är något Hannes återkommer till flera gånger under samtalet. Han beskriver nästan Bar Kiosko som ett vardagsrum där en kan svänga förbi flera gånger om dagen. På frågan hur de ska skapa den önskvärda spontaniteten är svaret lite svävande.
– Det blir ju väldigt ospontant när man hela tiden påpeka hur spontant det ska vara, säger han och fortsätter: 
– 
Vi utgår ju från en idé om hur barkulturen ser ut nere på kontinenten. För många i Sverige är barhäng tätt kopplat till fest men ser man på andra länder är baren lika närvarande på morgonen som på kvällen. Du kan komma hit och ta en croissant på fredagsmorgon. Du kan komma hit på eftermiddagen, ta dig en vermouth på eftermiddagen och sen så kan du gå hit och stånga huvudet med någon vid midnatt. 

Men hur kommer öppettiderna se ut då? 
– Vi vill ha öppet hela dagen, det vill vi. Hade vi följt hommagen till 100% så borde vi öppna halv åtta på morgonen men hur skapar man bra humana schema när många av oss har småbarn? Vi har ambitionen att kunna vara ett ställe som är öppet från tisdag till söndag, morgon till kväll men vi får se hur det blir med det. 

Vem hoppas ni ska ramla in genom dörrarna? 
– 
Det är väl en klassisk klyscha att man vill vara ett folkligt ställe där alla kan känna sig hemma och så vidare men vi är inte fega för att man ska umgås över generationer härinne. Vi vet dock med oss att det antagligen kommer få en viss hipsterstämpel så det är ju klart att det antagligen kommer bli ett 30-taggat ställe men vi hoppas verkligen att vi ska kunna vara attraktivt för många, inte bara en viss sorts målgrupp.

Bar Kiosko ligger på Nobelvägen 73B och öppettiderna är till en början fre 16-01, lör 15-01 samt söndag 15-sent.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.