Foto: Benjamin Simmons.

Bakom kulisserna med Frida Sundemo

14:54 1 Dec 2016

Frida Sundemo gör allting fullt ut. Hon tog en paus från läkarstudierna för att satsa på musiken. Fem år senare åkte hon till London för att spela in sin musikvideo. Vi följde med.

— Man har ju alltid en bild i huvudet av hur det kommer att se ut, men jag tänkte aldrig att det skulle vara så här mäktigt. 

Frida Sundemo blickar mot den vitklädda studion. Den vita färgen ger en känsla av oändlighet till den 400 kvadratmeterstora ytan.
— Vi ville bygga ett vitt, parallellt universum. Det ska vara kallt och stort men det ska ändå finnas en känsla av liv där. Värme i det kalla, liksom.

Det är Fridas senaste singel, We Are Dreamers, som ska visualiseras. En synthdriven poplåt, gjord för att sjungas till och med storpublik. Det känns passande just nu, Wembley Arena ligger bara ett stenkast från där vi befinner oss.
— Låten handlar om att våga drömma och hitta ljuset när det är som mörkast. 

Hon suckar till.
— Det låter så klyschigt, men jag kan inte beskriva den på något annat sätt.

Att befinna sig i inspelningsstudion är som att vara inne i en värld där Fridas musik har fått fysisk form. Det är en futuristisk känsla, nästan som att få bevittna en outforskad del av rymden. Trots att musiken alltid kommer i första hand tänker Frida ofta på det visuella.
— Det är ett härligt sätt att ge en ytterligare dimension. Jag vill få skapa en värld där musiken och det visuella kan bygga något tillsammans.

I mötet mellan musik och visualitet använder sig Frida av symbolik. Under morgondagen ska hon få besök av dansare vars obundna koreografi ska symbolisera frihet. Just idag består hennes motspelare av åtta vita duvor. 
— Det handlar om att man vill släppa fri en dröm, eller en del av sig själv. Det representerar både jag, dansarna och duvorna. Vi ska gå från att vara fångna till fria.

Frida har släppt musik i sex års tid, i början som singer/songwriter och med gitarr. Idag får gitarren inte ta lika stor plats och hon beskriver sin musik som elektronisk med en cinematisk känsla. Mycket till följd av att hon nu jobbar nära låtskrivaren och producenten Joel Humlén.
— Melodier och ackord har alltid varit en viktig grej för mig. Det har följt med hela vägen, men långsamt paketerats om.

På frågan om hur hennes artisteri har utvecklats tänker hon länge.
— Alltså, bra fråga… På något sätt har det säkert verkligen förändrats, det är bara så svårt att sätta ord på det.

Hon fortsätter att tänka.
— Nu vet jag! Jag kan gå igång mer på text. Det har blivit viktigare och viktigare. Nu kan jag verkligen uppskatta den perfekta kombinationen av text och musik. 

Inspiration till text och musik kommer från känslor som hon känner och situationer som hon hamnar i. Desto starkare känslor och mer extrema situationer, desto mer inspiration blir det till musiken.
— Det kan vara att man pratar med en helt ny person, som ger ett helt nytt perspektiv på saker och ting. Allt som händer i livet spelar in när jag gör musik.

För Frida är det viktigt att göra allting fullt ut. Det var just därför som hon valde att ta en paus från läkarprogrammet för att satsa på musiken.
— Nu har det gått fem år, säger hon med ett skratt. 

Om vi blickar framåt ytterligare fem år, var drömmer du om att vara då?
— Jag vill helst inte begränsa mig inom tidsramar. Men inom en snar framtid drömmer jag om att nå ut ännu mer med min musik. Det hade varit fantastiskt att få spela för massa folk världen över. Det hade varit fett att vara färdig läkare också. Men som sagt, det blir nog svårt när jag alltid måste köra all in. 

I glasburen sitter de ännu instängda duvorna, redo för närbild.
— Let’s play the song so the doves can get in the mood, säger regissören Stephanie Lane. 

Orden “I feel like air” klingar högt i studion. Lite senare släpper Frida ut duvorna i det fria.

Frida Sundemo jobbar just nu med ett album som hon hoppas kunna släppa under 2017. Läs även: Frida Sundemo släpper låt på simska

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2016.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!