Allt ska vara så himla bra nu för tiden. Krogstockholm är alldeles till sig i trasorna och det öppnar briljanta krogar stup i kvarten. Till och med tequilabaren med det fantasilösa namnet El Diablo serverar burritos med anklever i. På radion hör jag att dagens recept är på oxkind. Herre min skapare, förstår ni vart vi är på väg när självaste oxkinden har gått och blivit folklig? Vi har nått civilisationens kulmen, nu kan det bara gå utför. Jag ser en framtid av dekadenta snorungar som kastar kalvbräss på SO-läraren i skolmatsalen. Jag ser bubbelgum med smak av vaktelägg. Genmanipulerade mödrar med körtlarna sprängfyllda av tokajer. Men innan framtiden är här går vi på...
1. Oi-San
Kommendörsgatan 16, 545 676 58, www.oi-san.se
Fantastisk liten nyöppnad asiat på Östermalm. Laxromshollandaisen med gräslök och chili är oanständigt smarrig.
2. Brasserie Bobonne
Storgatan 12, 660 03 18
Stockholms bästa brasserie och följaktligen extremt populärt, vilket omöjliggör spontana besök. För att få chansen att bekanta sig med stans godaste moules marinière rekommenderas alltså bordsreservation.
3. Leijontornet
Lilla Nygatan 5, 506 400 80
Sveriges bästa representant för det nya skandinaviska köket. You say potato, I say skånskt lamm bräserat i mjöd och vildtimjan, slarvsylta på lammtunga och oxmärg, eldad selleri samt ramslök.
4. GQ — Gastronomisk Intelligens
Kommendörsg. 23, 545 674 30, www.gqrestaurang.se
Håll koll på Jürgen Grossmans gourmettempel på Kommendörsgatan. En vacker dag i april kommer man att korka upp några flaskor Chateau Petrus från 1999 och sälja på glas till ett mycket förmånligt pris. (En 97:a på Systemet går på 9 999 kr.)
5. Bistrot Paname
Hagagatan 5, 31 43 38, www.paname.se
Hoppas att vintern håller i sig så att vi får anledning att stanna kvar framför Panames öppna spis med en tallrik chocroute, eller en drömsk osttallrik.
6. Ramblas
Långholmsgatan 3, 669 25 36
Gammalt sunkhak som blivit med ny ägare. Nu är det flottiga, men underbara tapas som gäller i stället för billig öl.
7. Rossini
Tulegatan 21, 15 00 61
Tulegatan har blivit värsta fina krogstråket. Senaste tillskottet är välsmakande italienska Rossini. Strunta i baren bara, den är ful.
8. Proviant
Sturegatan 19, 22 60 50, www.proviant.se
Med sina bara händer, en tonfisk, några sardeller och en klick löjrom har Håkan Thor, från Edsbacka, snickrat ihop ett fredsmonument i form av en jättegullig tartar.
9. El Diablo
Norra Agnegatan 43, www.el-diablo.se
På den nya mexikanska krogen med det skitdåliga namnet El Diablo jobbar ett grabbgäng med ett förflutet från Oxid och Lokal. Urvalet av lagrad fin-tequila är imponerande, men även kökets spännande tolkning av mexikansk mat är en anledning att gå hit. Crème brûlée med böna i — det är framtiden!
10. Locanda
Mäster Samuelsgatan 60, 440 23 80
Den nya tapasmenyn lockar med spädgris, pesto och kastanjer.
1. Oi-San
Kommendörsgatan 16, 545 676 58, www.oi-san.se
Fantastisk liten nyöppnad asiat på Östermalm. Laxromshollandaisen med gräslök och chili är oanständigt smarrig.
2. Brasserie Bobonne
Storgatan 12, 660 03 18
Stockholms bästa brasserie och följaktligen extremt populärt, vilket omöjliggör spontana besök. För att få chansen att bekanta sig med stans godaste moules marinière rekommenderas alltså bordsreservation.
3. Leijontornet
Lilla Nygatan 5, 506 400 80
Sveriges bästa representant för det nya skandinaviska köket. You say potato, I say skånskt lamm bräserat i mjöd och vildtimjan, slarvsylta på lammtunga och oxmärg, eldad selleri samt ramslök.
4. GQ — Gastronomisk Intelligens
Kommendörsg. 23, 545 674 30, www.gqrestaurang.se
Håll koll på Jürgen Grossmans gourmettempel på Kommendörsgatan. En vacker dag i april kommer man att korka upp några flaskor Chateau Petrus från 1999 och sälja på glas till ett mycket förmånligt pris. (En 97:a på Systemet går på 9 999 kr.)
5. Bistrot Paname
Hagagatan 5, 31 43 38, www.paname.se
Hoppas att vintern håller i sig så att vi får anledning att stanna kvar framför Panames öppna spis med en tallrik chocroute, eller en drömsk osttallrik.
6. Ramblas
Långholmsgatan 3, 669 25 36
Gammalt sunkhak som blivit med ny ägare. Nu är det flottiga, men underbara tapas som gäller i stället för billig öl.
7. Rossini
Tulegatan 21, 15 00 61
Tulegatan har blivit värsta fina krogstråket. Senaste tillskottet är välsmakande italienska Rossini. Strunta i baren bara, den är ful.
8. Proviant
Sturegatan 19, 22 60 50, www.proviant.se
Med sina bara händer, en tonfisk, några sardeller och en klick löjrom har Håkan Thor, från Edsbacka, snickrat ihop ett fredsmonument i form av en jättegullig tartar.
9. El Diablo
Norra Agnegatan 43, www.el-diablo.se
På den nya mexikanska krogen med det skitdåliga namnet El Diablo jobbar ett grabbgäng med ett förflutet från Oxid och Lokal. Urvalet av lagrad fin-tequila är imponerande, men även kökets spännande tolkning av mexikansk mat är en anledning att gå hit. Crème brûlée med böna i — det är framtiden!
10. Locanda
Mäster Samuelsgatan 60, 440 23 80
Den nya tapasmenyn lockar med spädgris, pesto och kastanjer.
Stad:
Lokal:
Kategori: