Foto: Anna-Malin Hellberg

Babel får hiphopklubb för oupptäckta akter

10:55 21 Feb 2020

Malmö får en ny plats där nya gräsrotsakter välkomnas att ta sina första steg.

Det hela började med en spelning som förband åt Laser & Bas på Babel för rapgruppen Coliflower och deras dj Albin Andersson för ett och ett halvt år sedan. Giget gjorde att de blev vänner med bokaren Viktor och sedan dess har kontakten hållits. 
– Vi blev bra vänner med Viktor och vi har alltid drömt om att ha ett eget ställe där man bestämmer om hur kvällarna ska se ut och där allt sker på ens egna villkor. Det var egentligen så Rapprabatten kom till, säger Mathias Grevin Garvö från Coliflower. 

Resultatet blev alltså Rapprabatten, ett klubbkoncept som nu ska äga rum på Babel en gång i månaden med start den 27 februari. Tanken är att nya hiphop-, r&b- och rapakter ska få en chans att synas och nå ut med sin musik till en livepublik. 
– Det finns inte så många ställen där man som ny artist kan komma och köra en helt egen spelning. Jag skulle nog påstå att vi är den enda klubben som erbjuder det här formatet. Det finns jamsessions som är ganska livliga, där det kommer en del folk och där kan man alltid gå upp och köra. Men enligt mig finns det inte ett ställe där lite mer oetablerade kan få göra sin grej helt ut. Så det känns på riktigt. Glappet mellan scenen på Babel och en fritidsgård är ganska stort, säger Mathias. 

Till premiärkvällen har Rapprabatten bokat dragplåstret Josef Slunge från Göteborg och de lokala artisterna Ebrain och Soleil Camara. Dessutom kommer de själva att öppna kvällen och husera bakom dj-båset. 
– Ebrain kommer att köra ett set. Hon har en låt med Soleil Camara, så de kommer köra lite tillsammans. Sen är det Josef Slunga som tar över mot slutet. 

Att klubben fick namnet Rapprabatten har en ganska naturlig förklaring. I dubbel bemärkelse.
– I en trädgård finns det både små och stora växter. Det finns de som precis har börjat växa och de som vuxit sig stora. Med klubben vill vi alltid ge någon lokal eller ung artist en bra plattform. Sen hade det varit skitkul att boka stora namn i framtiden, för att dra mer folk och få fler att upptäcka de mindre, säger Mathias och fortsätter.
– Casper sa det rätt bra. Att vi är en gerillaverksamhet, en plats för alla gräsrotsrappare att ta sina första steg. 

För kvartetten bakom satsningen är det första gången de driver en egen klubb. De har tagit lite olika uppgifter och ser tillsammans till så att allt från marknadsföring till artistbokning blir gjort och håller hög kvalitet. 
– Det är vi fyra som jobbar med detta. Fram tills nu har vi bara utgått från de artister och akter vi själva tycker är bra och vill hänga med.

Till en början kommer klubben att husera på torsdagar i Babels programblad. Det blir 13-årsgräns vid dörren eftersom man stänger redan klockan 23 och på så sätt hoppas man kunna dra dels en större publik men också unga artister. 
– Man minns själv när man var yngre. Det känns kul att ge plats åt en yngre publik som inte fyllt 18 än. Det kan vara svårt ibland när man är ung och vill gå på livespelning, säger Mathias. 

Vad kan publiken förvänta sig om premiärkvällen då? 
– Vi hoppas på fullt hus. Det är en väldigt intim lokal. Det blir alltid en bra vibe. Det räcker med att det kommer en del människor. Men det hade varit fett om vi kunde sälja slut. Vi hade vår releasefest där nyligen med Coliflower, då var det nästan helt fullt och det var en jävligt häftig upplevelse. 

Rapprabatten har premiär den 27 februari.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!