Foto: Gabriella Dahlman

Augustifamiljens sista resa

16:07 26 Dec 2019

Tiden i programmet På Spåret är över, och i juldagarna sänds ett program om hur det varit. Kapellmästare Stefan Sporsén berättar om den sista konsertkvällen och vad som händer nu för Sveriges mest kända husband.

När nyheten kom ut om att förra säsongen av På Spåret blev husbandet Augustifamiljens allra sista var det många som var upprörda. I tio år har bandet varit ett stående inslag under de svenska hushållens fredagskvällar på bästa sändningstid. Svt valde att inte förnya kontraktet med dem, och i år är det istället nya husband för varje gruppomgång som spelas i frågesporten. 

Under den här nya säsongens gång, närmare bestämt den 27 december, kommer dock Augustifamiljen att komma tillbaka in i rutan. Fredagskväll på Svt precis som vanligt, men den här gången med ett helt annat program. Konsertprogrammet Augustifamiljen - tio år med På Spåret visas klockan halv elva och följer med under kvällen i oktober 2019 som bandet hade sin utsålda releasekonsert på Stora Teatern i Göteborg. Då firade de att de äntligen släppt sin första skiva som band, vilken innehåller de bästa framträdandena som gjorts under tiden i På Spåret. Den som kurerade kvällen var ingen mindre än kapellmästare Stefan Sporsén, som de flesta känner igen från hans tid bakom klaviaturen i programmet.
– Hela syftet med konserten är ju egentligen att det var en releasekonsert för skivan som vi gjorde. Men man kan säga så här att Svt har haft lite planer eller tankar på om vi skulle fortsätta göra någonting ihop, och då var det lite tajt med tid och då föreslog jag för dem att här finns en chans att göra åtminstone en konsert. På den vägen är det helt enkelt. Men sen kan man säga att det blev ju inte bara en konsert rätt av, utan det blev ju faktiskt ett porträtt av bandet som jag tycker blev väldigt fint.

I programmet varvas nämligen inspelningar från releasekonserten med klipp från när medlemmarna i Augustifamiljen pratar om hur tiden som husband har varit. Även några av de artister som var med på scen berättar om hur det varit att jobba med bandet i form av Moneybrother, Amanda Jenssen och Lena Willemark. Från en orange soffa berättar medlemmarna och artisterna om möten, utmaningar och minnesvärda stunder som de tar med sig från de tio år som varit. En person som syns på scen går dock hela 13 år tillbaka med bandet och var med i deras allra första säsong av På Spåret.
– Theodor Jensen var med på Augustifamiljens första spelning någonsin år 2006. Vi har spelat mycket med varandra och känner varandra väl. Dels för att vi har gjort så mycket grejer ihop med Augustifamiljen, sen har jag varit med honom i hans band The Plan under ett par år också. I På Spåret var det så grymt för vi gjorde den gamla låten från Sound of Music som heter My Favorite Things. Han är så jävla dynamisk så han for ju fram och tillbaks, det är väldigt levande det framträdandet som blev av då i På Spåret. Jag tycker att det är väldigt roligt att det blev en sån grej, att vi vågade göra det så tidigt i På Spåret-karriären.

Det är inte bara gamla vänner som har synts i karriären som Augustifamiljen haft i programmet, utan de har även varit med att lyfta fram nya begåvningar. Den allra tydligaste är Sarah Klang, vars karriär tog raketfart efter framträdandet i programmet år 2018. Det har alltid varit Stefan och Augustifamiljen som valt ut vilka artister som ska medverka i programmet, och han berättar att han är så glad att de fick förtroendet att kunna lyfta fram musiker som de tyckte förtjänade det. Sarah Klang hörs sjunga öppningsspåret på bandets skiva, vilket är ett album som Stefan egentligen planerat i flera år.
– Det har varit på gång ganska länge att den där skivan ska göras och det är många som har frågat efter den. Men det är rätt omfattande arbete att få till det för att det är så mycket rättigheter. Många artister vars bolag ska tycka till och så många låtar vars förlag ska okeja från hela världen, så det är en väldigt omfattande process att få till en sån skiva. Därför så kändes det väldigt skönt och roligt både att det var tio år och att vi slutade i På Spåret. Det kändes som en väldigt bra avrundning på tiden i På Spåret att göra en sån sammanställning med en skiva. Det tycker jag har varit testamentet på något sätt, att göra några av de där låtarna tillgängliga.

För samtidigt som tiden i På Spåret är slut så är det inte slut för Augustifamiljen. Konsertprogrammet blir en nostalgisk avslutning i tv-rutan, men bandet som redan levt med beslutet länge har alla gått vidare berättar Stefan. Deras album var till exempel de första de släpper under namnet Augustifamiljen, så för dem var konserten i oktober mer en start på något nytt. För trots att de gjort sina sista resor i På Spåret, så är Augustifamiljen på väg mot bättre saker.

Augustifamiljen - tio år med På Spåret sänds 22:30 på Svt den 27 december och går sedan att se på Svt Play.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!