Åtta skådespelare som har lyckats i politiken

09:11 2 May 2022

Genom åren har många skådespelare tagit steget från filmscenen upp till talarpodiet. Alla har inte varit framgångsrika, men några av dem mer än andra.

Volodymyr Zelenskyjs tappra insats i Ukraina har gjort ämnet politiskt aktiva skådespelare högaktuellt. Genom historien finns en handfull skådisar som gjort samma karriärsbyte. 

Många har kandiderat till ämbete och förlorat – Sex and the City-skådisen Cynthia Nixon och brittiske komikern Eddie Izzard är två av dem. Även skådespelare som Clint Eastwood har flörtat med politiken när han i blott två år tog rollen som borgmästare i Carmel-by-the-Sea. Åtta skådespelare har emellertid anammat rollen som politisk befattningshavare mer än de andra.

Volodymyr Zelenskyj
Tidigare tv-president, röst till björnen Paddington, vinnare av ukrainska Let´s Dance och numera landets statschef. Zelenskyj har hyllats världen över för sitt agerande under Rysslands invasion av Ukraina. Trots tidigare tvivel från vissa har han visat sig vara en ledare som stannar på krigsfronten med sitt folk och ställt sig öga mot öga med fienden. I tv-serien Folkets tjänare där han först spelade president inleddes tanken om en riktig politisk karriär. Serien blev en tittarsuccé vilket resulterade i att han kandiderade till ämbetet i verkligheten. Hans parti tog såklart namn efter tv-serien. Volodymyr Zelenskyj har kommit att bli ansiktet för en global David och Goliat-historia. 

Arnold Schwarzenegger
Arnold ”The Governator” Schwarzenegger överraskade många när han kandiderade till guvernör i Kalifornien, ett ämbete han vann och höll åren 2003 till 2011. Den järnpumpande, cigarr- och gräsrökande före detta bodybuildern och pangpang-skådisen har många gånger sagt att han gärna hade siktat på presidentstolen om han fått. Eftersom han inte är född i Amerika så är det inte en möjlighet.

Alice Bah Kuhnke
Det är ingen hemlighet att Årets smålänning 1999 och före detta demokrati- och kulturministern har en bakgrund som programledare (Disneyklubben, Söndagsöppet). Alice Bah Kuhnkes förflutna som skådis är dock något mer bortglömt. I den kultförklarade rullen The Return of Jesús, Part II spelar hon en biroll tillsammans med det då äkta paret Lena Endre och Thomas ”ja, det stavas med Z” Hanzon. Filmen har inte setts av många eftersom distribuering ställdes in i följd av konflikt och ifrågasättande av filmens kvalité. Den nuvarande EU-parlamentarikerns verkar oavsett inte ha fått mersmak av skådespelarupplevelsen. Men vem vet vad framtiden håller?

Ronald Reagan
Ronald Reagan fick genom sina år som Amerikas president smeknamnet ”The Great Communicator”. Ett namn som säkerligen såg sin grund i Reagans förflutna som skådespelare. Som president satt han åtta år i det Vita huset på Amerikas östkust, men karriären fick sin start på västkusten. I Hollywood gjorde Reagan sig känd som skådespelare i en drös B-filmer, han har själv kallat sig för ”The Errol Flynn of the Bs”.

Shirley Temple
Temple var barnskådisen vars popularitet nådde sådana omåttliga höjder att hon till och med fick en drink döpt efter sig, en alkoholfri cocktail som hon själv avskydde. Under trettiotalets stora depression hade hon huvudroll i flertalet populära filmer som tillexempel Lilla prinsessan, Lilla solstrålen och Lilla miljonärskan. Senare i livet gav hon sig in i politiken och agerade ambassadör i både Ghana och Tjeckoslovakien, dessutom var hon Chief of Protocol i president Gerald Fords regering.

Glenda Jackson
En urkraft på både teaterscen och talarpodiet, dessutom tvåfaldig Oscarsvinnare för bästa kvinnliga skådespelare (När kvinnor älskar, Kärlek börjar med kast). Med över 20 års erfarenhet som Labour-politiker i det brittiska underhuset är Glenda Jackson vid det här laget lika mycket politiker som skådespelare. 
Så varför byta bana efter en lyckad skådespelarkarriär? Det korta svaret stavas Margaret Thatcher. Jackson fick nog av Järnladyns konservativa retorik och bestämde sig för att driva Labour-politiken som hon sedan innan trodde starkt på.

George Murphy
Innan Reagan och Schwarzenegger var George Murphy skådespelaren tokig nog att bege sig in i politikens värld. Som sång- och dansman gjorde han sig känd på Broadways scener innan flyttlasset gick till Hollywood. Under 30- och 40-talet spelade han bland annat in filmer med förenämnda Shirley Temple (Fröken ordnar allt) och Ronald Reagan (Irving Berlins paradrevy). Han såg gärna sig själv som anledningen till att Reagan senare jagade rollen som Amerikas ledare. Som medlem i det republikanska paritet blev Murphy kalifornisk senator åren 1965-71. Ett försök till omval slutade dock i skandal då nyheten kom ut att han fortsatte ta ut lön från filmföretaget Technicolor där han tidigare varit högt uppsatt. 

Alessandra Mussolini
Säg vad man vill, men det krävs mod att bege sig in i det offentliga rummet med ett efternamn som Mussolini. Å andra sidan verkar inte den före detta EU-parlamentarikern, tillika italienska senat- och parlamentpolitikern, Alessandra Mussolini skämmas över sin härkomst. Innan hon gick i den ökände fascisten och diktatorn farfar Benitos fotspår var det moster Sophia Lorens fotavtryck som gällde. Under 80-talet medverkade Alessandra i ett flertal filmer, bland dem en liten roll i Golden Globe-vinnande En alldeles särskild dag. Idag har hon lämnat både politiken och kulturen, men bråkar gärna med Jim Carrey på Twitter om sin farfars eftermäle.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Fler artiklar

En krogknegare sjunger ut

I 17 år arbetade hon inom krog- och restaurangbranschen. Nu har den 35-årige musikern Stina Künstlicher från Malmö släppt ett album.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!