Att våga bry sig

16:56 14 Jun 2022

Hålla om eller hålla i? Med Dare to care jobbar rfsu för en festivalsommar utan sexuella övergrepp.

Genom samtal och interaktion med festivalbesökare jobbar projektet Dare to care förebyggande mot sexuella övergrepp på sommarens festivaler. Bakom initiativet står Riksförbundet för sexuell upplysning (rfsu) och arrangörsnätverket Svensk Live. Tanken är få människor att dels reflektera över egna beteenden, samt att bli mer uppmärksamma på omgivningen och agera vid behov. 

Ser vi skillnad på när någon håller om eller fast? Hur bemöts en hand på en rumpa? Känns det där som någon som tycker det är roligt och kul? 

– Vi är egentligen riktigt bra på att avläsa nyansskillnader i det ickeverbala kroppsspråket. Om vi blir ännu mer observanta kan vi hjälpa till i god tid när något är skevt. Man vet oftast ganska direkt när något känns bra eller inte och vi vill att människor ska lita på magkänslan och våga agera, säger Pelle Ullholm som är sexualupplysare på rfsu och projektledare i Dare to care.

Fokus ligger på att stärka den positiva publikkulturen som finns i livemusikvärlden och prata i lösningsorienterade termer. Under sommaren är Dare to cares volontärer bland annat på plats på Lollapalooza i Stockholm, Way out west i Göteborg och på Malmöfestivalen i Malmö.

– Vi har gjort det här sedan 2016 då Svensk Live identifierade behovet och kontaktade oss. Rfsu är experter på sexualitet och relationer och musikbranschen är experter på sina arenor och kontakten med publiken. Vi har tagit fasta på varandras kompetenser. Festival är lite som en teaterscen. När organisatören och artisterna visar att de står för de här värdena så blir hela platsen annorlunda. Det blir tryggare och föder ett tillsammansskap. Vi ser festivaler som genuint bra plattformar för att skapa samtal och samhällsförändringar. Ingen annan stans kan vi ha så många möten med unga vuxna.

Pelle Ullholm tror att främjande och förebyggande samtal har större inflytande än fler vakter och hårdare kontroller på festivalområdet.

– Jag är rätt säker på att det är ett bra sätt att nå fram till folk, speciellt de som man oftast inte pratar om sexuell jämställdhet och ömsesidighetskultur med. Det svåraste är annars ofta att nå killar. Genom att prata med besökarna inkluderar vi alla som en del av lösningen. I grund och botten tycker de flesta att kommunikation är en förutsättning för sex och många vill bli bättre på det. De flesta vill också gå in och stötta den som är på väg att bli utsatt. Vi försöker stärka besökarna att göra det oavsett om det gäller på festivalområdet, en hemmafest eller på jobbet. 

Läs mer om projektet och bli Dare to care-volontär på daretocare.se

 

Här hittar du Dare to Care sommaren 2022

Brännbollsyran, Umeå, 3-6 juni
Lollapalooza, Stockholm 1-3 juli
Bayside festival, Helsingborg, 15-16 juli
Way out west, Göteborg 11-13 augusti
Malmöfestivalen, Malmö 12-19 augusti
Popaganda, Stockholm 26-27 augusti
Bonfire festival Linköping, 9-10 september

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera