Att forma framtiden

Peter Steen-Christensen 09:28 15 Sep 2022

Med sitt modus operandi för att lyfta fram kraften i människor och innovation är Gather tillbaka. 

Enligt tiopunktsprogrammet i Gathers manifest ”måste du utsätta dig för mångfald – de mest banbrytande idéerna kommer från de mest olika grupperna. Att leta efter kontraster kommer att ta dig dit.” Nio punkter till följer vilket ger ytterligare nio klumpar av visdom, alla säkert givande, oavsett om du vill uppleva en festival baserad på inspiration, innovation och vår framtid eller inte. Bland de starkaste pärlorna av visdom är emellertid den andra punkten: "Döm inte tystnaden, rösten i ditt huvud och dra inte förhastade slutsatser. Om du håller utrymmet öppet för andra öppnar du ditt sinne för nya möjligheter."

Jag har redan en ganska bra uppfattning om vad Gatherfestivalen och dess talare kan ge mig, men eftersom jag har lärt mig att inte dra några slutsatser, håller jag ett öppet sinne inför mitt samtal med festivalens programledare.

Paulina Modlitba driver en verksamhet i världen av digital kommunikation, marknadsföring och affärsutveckling, med särskilt fokus på framtida teknik och digitala trender. Hon har också tur. Efter att ha haft ett stort intresse för teknik och innovation sedan barnsben beskriver hon sin roll på Gather som ett drömgig. Hon får välja och vraka bland världens mest intressanta hjärnor och talare, och ta dem till Stockholm för en helg i september, där de kan påverka en mycket inflytelserik Stockholmspublik, och genom Gather vara med och forma framtiden.
– Allt är inte bara allvar. Det finns också en lättare, rolig, festlig aspekt. Men för mig ger Gathers andra beståndsdelar, hur bra de än är, inte riktigt samma kraft. Musik är förstås viktigt både som underhållning och terapi, och nattsegmentet kommer säkert att vara roligt. Inte minst ett utlopp för artister och skivbolag att ta över "klubbar, hustak, källare och tegelbyggnader", som sträcker sig över två dagar. Men det är konferensdelen av festivalen som är huvuddraget för mig. Den syftar till att inspirera dig. Främst genom workshops och samtal. 

Varför är ett evenemang som Gather så viktigt.
– Gather är en enorm kollektiv terapisession för alla som känner behov av att diskutera, debriefa och i slutändan lösa samhällets stora utmaningar. Vi lyfter fram ämnen som etiska och rasmässiga aspekter av artificiell intelligens, hur man tacklar klimatkrisen med praktisk innovation, framtiden för val och demokrati, och mycket mer.

Har du fritt spelrum att boka vem du vill?
– Jag har verkligen stor frihet och förtroende. Med det sagt skulle jag inte kunna designa ett mångsidigt, flerdimensionellt program utan stöd från andra människor som kommer med andra perspektiv än mina. Jag får massor av tips och rekommendationer från tidigare talare, styrelsemedlemmar, vänner och kollegor med mera.

Vad är annorlunda när du planerar en line-up för Gather, jämfört med andra event du tidigare har arbetat med?
– Här har jag friheten att bygga ett mångfacetterat, oortodoxt och komplett program. Forskning, politik, innovation, musik och konst i en konstig och fantastisk blandning. Jag älskar också det faktum att vi har ett globalt perspektiv, med talare från jordens alla hörn.

Vem skulle vara din drömbokning?
– Margaret Atwood är min favoritfuturist och den främsta drömföreläsaren. Hon är alltid spot-on med sina science fiction-liknande texter och romaner. Hennes berättelser och visioner är ofta dystopiska, men viktiga och angelägna.

Ett av huvudsyftet med Gather är att hjälpa till att hitta en väg för framtiden, och jag vet att du har ett stort intresse för framtida tekniska och digitala trender. Kan du nämna och hjälpa oss att förstå några av de framtida trenderna som vi måste ta på allvar?
– Inget oroar mig så mycket som avglobalisering, utlöst av exempelvis pandemin och invasionen av Ukraina. Denna trend är så komplex och mångsidig att den kommer att påverka världen under lång tid framöver på sätt som vi inte kan förutse. Avglobaliseringen går emot allt som den moderna världen handlar om, och utlöser nationalism och protektionism, konflikter och försvagar demokratin. Dessutom gör denna trend det svårare för oss att lösa den akuta klimatkrisen, som kräver globalt samarbete.

Gather pågår mellan den 21-24 september 2022.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!