Ät brunch på japanskt vis hos Vrå

Redaktion 11:28 21 Feb 2020

Brunch är sedan länge förknippat med ägg och bacon, kanske någon pannkaka och goda juicer. Sofia B Olsson, mästerkocken på Vrå, vill nu visa göteborgarna en helt ny tappning av japansk brunch.

Vrå är hitrestaurangen på andra våningen på Clarion Hotel Post. Det är en restaurang som blandar skandinaviska råvaror med Japans spännande matkultur. Vi svenskar förknippar oftast japansk matkultur med sushi och ramen men Sofia B Olsson, kökschef på Vrå, vill nu visa en annan och mycket äldre del av japansk matkultur, nämligen Teishoku. 

Vad är då detta? Teishoku är en måltid som många japaner äter både till frukost, lunch och även middag. Maten serveras på en bricka och består alltid av en skål med ris, en skål med misosoppa, någon form av pickles med stekt eller grillad fisk, eller med fläsk. Det är alltid basen i Teishoku, men man kan lägga till olika små rätter för att komplettera måltiden. Därtill dricker man grönt te. 

Teishoku har funnits i japansk matkultur sedan urminnes tider och över 85 procent av den japanska befolkningen äter måltiden minst en gång i veckan. Nu vill Sofia B Olsson ta den klassiska japanska måltiden till vRÅ och visa göteborgarna ett nytt spännande brunchkoncept. 
— Jag har aldrig ätit Teishoku någonstans i Sverige. Därför har jag valt att starta en Teishoku-brunch som vi ska börja med den 29 februari här på vRÅ. Jag vill gärna visa den här fantastiskt goda, roliga och hälsosamma maten för göteborgarna, säger hon. 

För att hålla sig troget till sitt koncept kommer Sofia B Olsson och vRÅ tolka Teishokun på sitt eget vis. Menyn kommer, precis som vanligt på vRÅ, utgå från lokala, hållbara och säsongsbetonade råvaror. Det kommer erbjudas en version från havet och en version som är 100 procent växtbaserad. Fisken kommer från säkra, vilda bestånd eller från odlare som är väl kända av vRÅ. Grönsakerna kommer direkt från hotellets egna odlingar på taket och från ekologiska lantbruk runt om i Västergötland. Det utlovas också någon form av överraskande moment i matsalen under serveringen. Utöver Teishokun kommer det finnas utvalda matiga smörgåsar och andra rätter för att komplettera brunchen, om man så vill. 

Själva brunchmenyn kommer att kosta 295 kronor per person och ser ut på följande vis:

  • Vrås Misosoppa med äpple och svamp
  • Grillad röding eller grillad tofu & rotfrukter 
  • Tsukemono- japanska pickels
  • Ekologisk svensk tofu med kallpressad sesamolja & rostade sesamfrön
  • Ångat ris 
  • Japanskt te
  • En kula soja och karamellglass med rostat ris och bovete 

Till brunchen finns det både alkohol- och alkoholfria dryckesalternativ. Den som besöker brunchen kommer att kuna välja mellan japanskt te, vRÅ:s egna kombucha, rawjuice och mycket mer från det alkoholfria spektrat. Vill du festa till det med alkoholhaltig dryck så finns det Bloody kimchimary, Yuzu mimosa och champagne. Gästerna är välkomna mellan 12-13 och själva sittningstiden är två timmar. 
— Det är ett nytt spännande och väldigt smalt nischat japanskt koncept som inte många svenskar känner till. Inte den mest kommersiella ägg och baconbuffén alltså. Det är hjärtat i den japanska matkulturen, säger Sofia B Olsson. 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; min-height: 12.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; min-height: 13.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000} span.s1 {font-kerning: none} span.s2 {font: 13.2px 'Helvetica Neue'} ul.ul1 {list-style-type: disc} Vrås nya brunch har premiär den 29 februari.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!