Arv och neo-raggare på årets Tempo

17:28 23 Jan 2019

Tempo dokumentärfestival firar 20-årsjubileum och årets tema är arv. Festivalen avslutas med galan Tempo Documentary Award, där den bästa långa dokumentären koras. 

Festivalen Tempo presenterar dokumentära verk, däribland foto, film och radio. Öppnar festivalen gör Raggarjävlar, av Sebastian Ringler. Filmen handlar om den nya generationen raggare, neo-raggare som Sebastian kallar dem, en subkultur som ofta svartmålas i medier.

Sebastian, hur fick du idén till filmen?
– Det är lite märkligt faktiskt, jag är ju en rätt inbiten Stockholmare. Jag kände inte till raggare innan och den bilden jag hade av amerikanska bilar var typ det jag sett i musikvideos med Snoop Dogg och Dr. Dre. Men jag letade location till en musikvideo och åkte till en raggarklubb i Farsta. Där träffade jag Lill-Micke och kände att jag bara måste göra något av det här.

Hur känns det att öppna festivalen?
– Superpeppad! Jag har liksom hållit på med filmen i tre år så det känns kul att den blir så väl mottagen.

Det är i år 20-årsjubileum för festivalen, som äger rum den 4-10 mars i Stockholm. Den 9 mars arrangeras Tempo Documentary Award där priset för bästa långa dokumentär delas ut. Galan arrangeras tillsammans med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör.

Ponera att Raggarjävlar vinner, vad gör du med pengarna?
– Köper en riktigt sliten raggarbil. En pilsnerbil som är riktigt skruttig.

Temat för årets festival är arv och förutom de nya verk som presenteras kommer Tempo att visa filmer ur sitt arkiv. Tanken är att ta äldre dokumentärfilmer och placera dem i en aktuell kontext. Arkivet går tillbaka till 1998, festivalens första år. Lisa Taube är festivalchef för Tempo.

I och med 20-årsjubileumet, kan vi förvänta oss något extra?
– Absolut! Dels kommer vi ha en del specialarrangemang som ’’Sound Sauna’’, det är alltså ljuddokumentärer i bastu. Sen mer fest, mer gäster och toppa filmmässigt.

Hur kommer det sig att ni låter Raggarjävlar öppna?
– Vi tycker väldigt mycket om den och filmen passar in i vårt tema väldigt bra. Det är en fin skildring av kulturyttringar och individer. Men också står vår traditionella publik långt ifrån raggarkulturen som ändå är stor i Sverige. 

Vad får man inte missa?
– En av mina favoriter: The Silence of Others av Almudena Carracedo och Robert Bahar. Den handlar om Spanien efter Franco-tiden. En otroligt fin film och knyter ihop temat och världen idag.

Förutom Raggarjävlar är sju andra dokumentärer nominerade i Tempo Documentary Award:

Lindy & the Return of Little Light
Ida Persson Lännerberg
Ett porträtt av skådespelaren och artisten Lindy Larsson som fick sitt genombrott i Änglagård 3. Han bestämde sig tidigt för att aldrig tala om sin bakgrund men i Ida Persson Lännerbergs film får vi möta människan bakom masken.

Sivandivan
Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren
Om operasångerskan Siv Wennberg, en stjärna som aldrig fick chans att lysa med full kraft. På ålderns höst vill hon ha revansch på dem som genom åren baktalat, tvivlat och skrattat åt henne.

Hamada
Eloy Dominguez Serén
En skildring av tre unga vänners vars familjer, tillhörande Sahrawifolket, i drygt fyrtio år har tillbringat i ett flyktingläger mitt i Saharaöknen. De tillhör en ny generation som bara hört talas om, men aldrig besökt, sitt hemland, Västsahara.

Parning
Lina Mannheimer
En inblick i den digitala dejtingvärlden. Regissören Lina Mannheimer följer Naomi och Edvin, båda i 20-årsåldern, hur de möts på nätet och hur ett trevande förhållande tar form.

The Heart is a Drum
Jacob Frössén
Om hur det världskända trumbeatet ”motorik” uppstod. Det var Klaus Dinger, trumslagare i tyska krautrockbandet NEU!, som under tidigt 1970-tal skapade takten som skulle visualisera känslan av att inte ge upp. I hans eget fall handlade det om att fortsätta sina försök att återvinna en förlorad flickvän.

Transnistra
Anna Eborn
I ett bortglömt hörn av Europa ligger Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här försöker 16-åriga Tanya och hennes vänner hitta en plats i livet, långt ifrån en vuxenvärld som ofta är frånvarande.

Waithood
Samori Tovatt
En film om Gambia, ett land i förändring. Efter den tidigare diktatorns avgång har ett flertal korruptionsskandaler avslöjats. Strömmen av besökare har minskat och all-inclusive anläggningarna har monopol på de turister som fortfarande kommer till landet.
 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!