Årets utländska skivor 2010

Redaktion 16:24 14 Dec 2010

Veteranerna har varit bättre än någonsin, återvändarna har bubblat av kreativitet, debutanterna har fått oss att känna oss som 14-åriga storögda fans och de uträknade skandalösa har rest sig på tio och triumferat. Soundtracket till vårt 2010 kan betraktas som underhållning, som konsumentvägledning eller – som alltid - helt enkelt som den ultimata sanningen.

1 Kanye West
My Beautiful Dark Twisted Fantasy   
Def Jam/Universal   

I huvudet på Kanye West. En musikresa, unikt i sitt slag, där Kanye ständigt balanserar sin genialitet med sina demoner. 100 procent självgod och totalt oförställd i sitt självförakt. Det första är åtminstone förståeligt, ty aldrig förr har vi sett Kanye så briljant.
Fick betyget i november
 

2 Beach House   
Teen Dream
Bella Union/Cosmos
   

Ur den enorma mängden unga amerikanska indieband reser sig Beach House likt kolossen på Rhodos av två anledningar: de har en av världens mest uttrycksfulla och unika sångröster i Victoria Legrand, och de skriver låtar med stort L. Perfekt pop. Det är så enkelt och så svårt.
Fick betyget i januari
 

3 Antony and the Johnsons
Swanlights   
Rough Trade/Border   

Mannen med världens vackraste röst fortsätter dra undan mattan för oss med sina avskalade sånger och sina överväldigande stråkarrangemang. Den här gången ryms flera känslolägen i musiken, från euforisk kärlekslycka via hopplöshet till ilska. Allra vackrast är Swanlights iklädd finkulturupplagans ståtliga coffeetable-konstbok med Antonys egna bildkonst.
Fick betyget i oktober
 

4 Robert Wyatt/Gilad Atzmon/Ros Stephen
For the Ghosts Within
Domino/Playground   

Denna finstämda melankolijazz smyger sig på och visar sig vara årets vackraste påminnelse om att instrument faktiskt sjunger känslor bäst, milt ackompanjerat av Robert Wyatts mjukaste läsp.
Fick betyget i oktober
 

5 M.I.A.
/\/\/\Y/\
XL/Playground

Dansgolvshitsen är mer omedelbara än någonsin, punksamplingarna hårdare, attityden kaxigare och revolutionsromantiken ännu mer konfrontativ. M.I.A. är ingenting annat än en Chuck D för vår tid, och vi älskar det.
Fick betyget i juli
 

6 John Grant
Queen of Denmark
Bella Union/Cosmos

John Grant har lagt ner musiken efter The Czars och tagit jobb som servitör. Men Midlake lurade in honom i studio och hjälpte honom att förvandla misslyckanden och förluster till ett mästerverk av svarthumoristiska texter, briljanta vokalharmonier och snickarglädje i den pianodrivna popens detaljer.
Fick betyget i april
 

7 Foals
Total Life Eve
Warner   

2008 var de ”art school drop-outs” som mer än gärna slog sig på bröstet för sin udda matematiska rock. Två år senare har de, fortfarande med stoltheten i behåll, lyckats leverera ännu en magnifik platta med sinnesfyllda melodier som får oss att dåna gång på gång.
Fick betyget  i maj
 

8 Mountain Man
Made the Harbour
Bella Union/Cosmos

Tre kvinnoröster sjunger ett knippe folkiga countryvisor med en sådan gemensam klarhet och skönhet som First Aid Kit fått oss att tro att man måste ha vuxit upp tillsammans för att nå till. Den amerikanska vokalisttrion Mountain Mans musik är skir, ödslig och överjordiskt vacker.
Fick betyget i juni
 

9 Mavis Staples
You Are Not Alone   
Anti-/Cosmos   

60 år in i karriären är soullegenden Mavis Staples pondusfyllda stämma mer närvarande än någon annan artists. Så självsäkert lekfullt, så stärkande trösterikt, så frigörande svängigt. Med Mavis Staples är man inte ensam när man dansar runt med ett glas vin i köket.
Fick betyget i september
 

10 Big Boi
Sir Lucious Left Foot…
The Son of Chico Dusty
Def Jam/Universal

På ett lika delar saftigt som stilfullt sätt förankrar Big Boi den smutsiga södernrappens elektroinfluens med rätt och slätt sjukt bra rap. Välkomna till klubbangerhimlen! Att börja jobba med skivan på Martin Luther King-dagen lönade sig den här gången också.
Fick betyget i augusti   
 

11 MGMT
Congratulations
Columbia/Sony
   

Ja, vi minns hypen och ja, vi har dansat oss svettiga till duons hetsiga pophits. Men MGMT valde att varva ner och vi gillar det också. Det blev surfrock med påtagliga psykedeliska vibbar. Efterfesten har bara börjat.
Fick betyget i april
 

12 Crystal Castles
Crystal Castles (II)
Polydor/Universal  
 

Det skriker nonchalans och hipsterkomplex om duons andra album. Det kan också vara anledningen till varför den är så älskad. Eller också att alla med någon gnutta hjärnkapacitet har fattat att destruktiv friktionselectro är lika hett som Alice Glass-frilla.
Ej recenserad i Nöjesguiden
 

13 The-Dream
Love King
Def Jam/Universal

Allt fler kapitulerar inför insikten att dj:s enbart borde spela låtar ute som tjejer gillar, att det är det som leder till den största dansgolvsframgången. The-Dream har förstått det här för länge sedan. Han förkroppsligar hela teorin.
Fick betyget i augusti
 

14 Drake
Thank Me Later
Universal   

Årets debutant är en kanadensisk före detta barnskådespelare som inte bara har en bländande fingertoppskänsla för att smälta samman rap och sång över hittiga beats, utan även skriver så emotionellt laddade och poetiskt detaljrika relationstexter att man baxnar.
Fick betyget i juni   
 

15 Sufjan Stevens   
The Age of Adz
Astmathic Kitty/Border   

Det omtalade USA-projektet sprack och sedan varade tystnaden i fem år. Antagligen för att det tar tid och möda för att skapa ett mästerverk. Precis, ni läste rätt. Det är inte ens lönt att diskutera saken. Det bara är Sufjan Stevens bästa hittills.
Fick betyget i oktober   
 

16 Arcade Fire
The Suburbs   
Mercury/Universal   

Rock som är så vacker att man inte vet vart man ska ta vägen, rock som säger allt om dig och ditt pissiga liv, rock som är så nyanserad och intelligent att du inte vill kalla den rock. Arcade Fire gör sådan rock och detta är deras mest innerliga stund hittills.
Fick betyget i augusti
 

17 Chiddy Bang
The Preview   
Parlophone/EMI   

Om alternativ hiphop är tillräckligt stark när den väl möter kommersen leder det bästa-av-två-världar-scenariot till att hela hiphopgenren utvecklas. Oemotståndliga Chiddy Bang ger i sammanställningen av sina strösläpp en tjyvkik in i en framtid där allt känns just så hoppfullt.
Fick betyget i oktober   
 

18 Caribou
Swim   
City Slang/Cosmos   

Precis som opera kan frysa ögonblicket då två personer blir kära i varandra, och tänja ut det till en halvtimme, så fryser Caribou vackra ögonblick på klubben, gör hela låtar av något som varar i en sekund. Du är i luften. Du hör basen. Du konsumerar nuet, sväljer natten.
Fick betyget i april
 

19 Teenage Fanclub
Shadows   
Pema/Border   

Ytterligare förfining är receptet när Skottlands distingerade statsmän och popadel återvänder med än mer utsökt sofistikerad gitarrpop och än mer perfekta vokalharmonier. Känsligare kan inte pop bli.
Fick betyget i maj
 

20 Warpaint
The Fool   
Rough Trade/Border

Krämig goth med en nypa tendenser från Riot Grrl-rörelsen är receptet för alla de som vill skapa en hype. Det är också ett tips om man skulle vilja platsa i Nöjesguidens årsbästalista och få lovord haglade över sig.
Fick betyget i oktober
 

21 Perfume Genius
Learning
Matador/Playground   

Den enda som kan få Antony Hegarty att låta macho är visksjungande Mike Genius Hadreas. Hans trasiga debutalbums pianoballader och spruckna ljud är fullt av oläkta sår efter bland annat övergrepp från pedofiler, och det är lika smärtsamt som vackert.
Fick betyget i juni
 

22 Vampire Weekend
Contra
XL/Playground

Det finns inga nya halsbrytande musikaliska innovationer på Vampire Weekends andra album. Men väl ett knippe nya Soweto-via-Brooklyn-hits ännu starkare än debutalbumets, och en vässad ansats med små små antydningar till ska och dancehall. Årets varför-ändra-på-ett-vinnande-koncept.
Fick betyget i januari
 

23 Sade
Soldier of Love
RCA/Sony

På många sätt årets mest efterlängtade skiva. Eller varför inte decenniets mest efterlängtade skiva, för den delen. En hel del att leva upp till med andra ord. Sade, med den klaraste rösten och den mest själfulla soulpopen, gjorde oss givetvis inte besvikna.
Fick betyget i februari   
 

24 Salem
King Night
Sony   

Det ska vara sjukt obehagligt och läbbigt, det är så Salem funkar. Kalla kårar kring ryggraden, oförklarliga oljud och så lite rap som kläms in här och var. Superb och pedagogisk inkörsport för de tyngre häxhouseakterna.
Fick betyget i oktober
 

25 Nicki Minaj
Pink Friday   
Young Money/Cash Money/Universal   

Ingen rapartist är så lite ”real” som Nicki Minaj. Likt David Bowie och Lady Gaga skapar hon ständigt sig själv på nytt, och det är lika uppfriskande som nödvändigt i den normtunga rapvärlden. Att hon dessutom slaktar allt motstånd som rappare och gör refränger som lyfter hela klubben skadar knappast.
Fick betyget i november   
 

Plats 26-50

26. Hot Chip
One Life Stand
       
27. Mark Ronson &
The Business Intl
Record Collection

28. The National
High Violet
   
29. Hurts
Happiness

30. Aloe Blacc
Good Things
           
31. Kele Okereke
The Boxer
       
32. Waka Flocka Flame
Flockaveli
           
33. Yeasayer
Odd Blood
       
34. Gil Scott-Heron
I'm New Here
           
35. She & Him
Volume 2
   
36. Magic Numbers
The Runaway
   
37. Murs
Forever

38. Badly Drawn Boy
It's What I'm Thinking
(Part I – Photographing Snowflakes)

39. Janelle Monáe
The ArchAndroid
   
40. Phosphorescent
Here's to Taking It Easy

41. Blackbird Blackbird
Summer Heart

42. Kelis
Flesh Tone

43. New Young Pony Club
The Optimist

44. Laura Veirs
July Flame
       
45. Tracey Thorn
Love and Its Opposite

46. Twin Shadow
Forget

47. Rick Ross
Teflon Don

48. Tunng
…And Then We Saw Land

49. Grinderman
Grinderman 2

50. Beach Fossils
Beach Fossils

 

Av: Patrik Forshage, Maja Bredberg, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Elina Wessman och Holly Astera

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!