Alva Herdevall och Anders Rydell. Foto: Roland Persson.

Årets svenska måltidslitteratur prisad

09:56 18 Nov 2022

Här är samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2022. 

Hela 38 titlar prisades i veckan när Måltidsakademien utsåg årets bästa litteratur. Här är alla vinnare. 

1. Barn och mat
Titel: Hej, hej vardagsmat
Författare: Sara Ask, Lisa Björbo

2. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Titel: Sensory qualities and culinary utility of produce, a path towards sustainable gastronomy
Författare: Magnus Westling 

3. Dryckeslitteratur, Bästa vinbok
Titel: Champagne Magnus Opus
Författare: Richard Juhlin

4. Dryckeslitteratur, Bästa drinkbok
Titel: Vilda drinkar – en smak av naturen
Författare: Bella Porcile  

5. Essäer kring måltiden
Titel: Maten i vårt språk
Författare: Carl Alstrand 

6. Etniska kokböcker
Titel: Khadijas kök
Författare: Khadija Mohamud

7. Grundkokböcker
Titel: Sedir: Processen
Författare: Sedir Ajeenah

8. Historisk måltidslitteratur 
Titel: Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år
Författare: Peter Sandberg

9. Hälsa
Titel: Hälsosegrar : den vetenskapliga vägen till ett friskare liv
Författare: Linda Bakkman, Sissela Nutley och Örjan Ekblom 

10. Kantinmåltider
Titel: Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek : hur Sverige blev bäst i världen på skolmat 
Författare: Eva Kvanta (red)

11. Kokböcker med restauranganknytning 
Titel: ÖRT : Öland, resan, tiden
Författare: Caroline Möllesand

12. Köksträdgårdslitteratur
Titel: Min skogsträdgård : silande ljus och vandrande skugga
Författare: Marika Delin

13. Livsstilslitteratur
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall

14. Mat, klimat och miljö
Titel: Stoppa matsvinnet! : en förpackad lösning
Författare: Fredrik Wikström & Helén Williams

15. Matbröd
Titel: Bröd bullar & kakor : bagarmästarens bästa recept
Författare: Johan Sörberg

16. Måltidsutensilier
Titel: Trettio vinkällare : konsten att lagra och njuta av vin
Författare: Johan Magnusson

17. Nordisk måltidslitteratur
Titel: Rågen : en spretig historia
Författare: Annika Luther

18. Regional måltidslitteratur
Titel: Historisk värmländsk mat
Författare: Sara Bodin Olsson

19. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Titel: Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmland.
Författare: Elin Loord

20. Social kompetens
Titel: Kokkonst och värdskap
Författare: Ia Orre, Ebba Wachtmeister

21. Speciallitteratur – metod
Titel: Köttfärssås
Författare: Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin

22. Speciallitteratur – råvara
Titel: Potatis
Författare: Stefan Ekengren

23. Söta bakverk
Titel: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr
Författare: Jan Hedh

24. Undervisningslitteratur
Titel: Plocka tång & strandväxter
Författare: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson

25. Vardagsmåltider
Titel: Varannan vecka : kokbok för barnveckan / kokbok för egenveckan
Författare: Johanna Westman

26. Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Mundekullas gröna kök : mat och inspiration från de småländska skogarna
Författare: Stephanie Verstift

27. Bäst översatta: Vegetarisk måltidslitteratur 
Titel: Green kitchen : quick & slow : vegetariska recept för snabb vardagsmat och långsamma helgmiddagar
Översättare: Emma Swahn

28. Gastronomisk livsgärning
Titel: Fernando! : Mitt livs historia, mitt livs recept
Författare: Fernando di Luca, Mattias Jersild 

29. Årets encyklopediska praktverk 
Titel: Nötodlarens handbok
Författare: Philipp Weiss

30. Årets reseskildring
Titel: Koreanska grytor
Författare: Gustav Kyhlberg

31. Bästa form
Titel: Mat i sommartid
Författare: Mathias Dahlgren

32. Bästa foto
Titel: Potatis
Fotograf: Roland Persson

33. Bästa Illustration:
Titel: Au pif! : franska recept och små berättelser
Författare: Emma Hamberg

34. Bäst alla kategorier
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!