Här är samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2022.
Hela 38 titlar prisades i veckan när Måltidsakademien utsåg årets bästa litteratur. Här är alla vinnare.
1. Barn och mat
Titel: Hej, hej vardagsmat
Författare: Sara Ask, Lisa Björbo
2. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Titel: Sensory qualities and culinary utility of produce, a path towards sustainable gastronomy
Författare: Magnus Westling
3. Dryckeslitteratur, Bästa vinbok
Titel: Champagne Magnus Opus
Författare: Richard Juhlin
4. Dryckeslitteratur, Bästa drinkbok
Titel: Vilda drinkar – en smak av naturen
Författare: Bella Porcile
5. Essäer kring måltiden
Titel: Maten i vårt språk
Författare: Carl Alstrand
6. Etniska kokböcker
Titel: Khadijas kök
Författare: Khadija Mohamud
7. Grundkokböcker
Titel: Sedir: Processen
Författare: Sedir Ajeenah
8. Historisk måltidslitteratur
Titel: Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år
Författare: Peter Sandberg
9. Hälsa
Titel: Hälsosegrar : den vetenskapliga vägen till ett friskare liv
Författare: Linda Bakkman, Sissela Nutley och Örjan Ekblom
10. Kantinmåltider
Titel: Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek : hur Sverige blev bäst i världen på skolmat
Författare: Eva Kvanta (red)
11. Kokböcker med restauranganknytning
Titel: ÖRT : Öland, resan, tiden
Författare: Caroline Möllesand
12. Köksträdgårdslitteratur
Titel: Min skogsträdgård : silande ljus och vandrande skugga
Författare: Marika Delin
13. Livsstilslitteratur
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall
14. Mat, klimat och miljö
Titel: Stoppa matsvinnet! : en förpackad lösning
Författare: Fredrik Wikström & Helén Williams
15. Matbröd
Titel: Bröd bullar & kakor : bagarmästarens bästa recept
Författare: Johan Sörberg
16. Måltidsutensilier
Titel: Trettio vinkällare : konsten att lagra och njuta av vin
Författare: Johan Magnusson
17. Nordisk måltidslitteratur
Titel: Rågen : en spretig historia
Författare: Annika Luther
18. Regional måltidslitteratur
Titel: Historisk värmländsk mat
Författare: Sara Bodin Olsson
19. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Titel: Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmland.
Författare: Elin Loord
20. Social kompetens
Titel: Kokkonst och värdskap
Författare: Ia Orre, Ebba Wachtmeister
21. Speciallitteratur – metod
Titel: Köttfärssås
Författare: Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin
22. Speciallitteratur – råvara
Titel: Potatis
Författare: Stefan Ekengren
23. Söta bakverk
Titel: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr
Författare: Jan Hedh
24. Undervisningslitteratur
Titel: Plocka tång & strandväxter
Författare: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson
25. Vardagsmåltider
Titel: Varannan vecka : kokbok för barnveckan / kokbok för egenveckan
Författare: Johanna Westman
26. Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Mundekullas gröna kök : mat och inspiration från de småländska skogarna
Författare: Stephanie Verstift
27. Bäst översatta: Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Green kitchen : quick & slow : vegetariska recept för snabb vardagsmat och långsamma helgmiddagar
Översättare: Emma Swahn
28. Gastronomisk livsgärning
Titel: Fernando! : Mitt livs historia, mitt livs recept
Författare: Fernando di Luca, Mattias Jersild
29. Årets encyklopediska praktverk
Titel: Nötodlarens handbok
Författare: Philipp Weiss
30. Årets reseskildring
Titel: Koreanska grytor
Författare: Gustav Kyhlberg
31. Bästa form
Titel: Mat i sommartid
Författare: Mathias Dahlgren
32. Bästa foto
Titel: Potatis
Fotograf: Roland Persson
33. Bästa Illustration:
Titel: Au pif! : franska recept och små berättelser
Författare: Emma Hamberg
34. Bäst alla kategorier
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall