Årets spel 2015

13:56 28 Jan 2015
Här kommer ett gäng av de bästa spelen vi har att se fram emot under 2015. Räkna med att ett par kommer skjutas upp, några bubblare kommer överraska och att 2015 blir det bästa spelåret på länge. No Man’s Sky
Släpps: 2015
Plattformar: PC, PS4
Världens kanske mest hajpade indiespel just nu görs av tio pers i Guildford, England. No Man’s Sky är en helt slumpmässigt och procedurellt uppbyggd galax där utforskande och observerande är både mål och medel. Visst ser det vackert ut, men frågan är om vi kan förvänta oss mer än bara en interaktiv skärmsläckare – eller om det faktiskt finns ett riktigt spel gömt bland allt det fina.


 
Batman: Arkham Knight
Släpps: den 2 juni
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
När den mörke hämnaren gör entré på nästa generations konsoler är det med en smäll, följt av hårt skrikande bildäck. Det har gått ett år sedan Jokern dog – och läderlappen har äntligen fått tillbaka sina hjul. Det verkar dock inte avskräcka Gotham Citys alla ondingar, som tillsammans tvingar fram en evakuering av stadens sex miljoner.  

firewatch.jpg
 
Firewatch
Släpps: 2015
Plattformar: Ännu okänt
En ensam brandvakt patrullerar Wyomings vidsträckta skogar och snubblar över ett märkligt mysterium. San Francisco-baserade Campo Santo, som består av rutinerade podcast- och spelindustrilirare, står bakom det visuellt intressanta spelet.


 
Star Wars: Battlefront
Släpps: December
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Speljätten Electronic Arts har lagt Star Wars-licensen i knät på svenska DICE och i slutet av året får vi skörda frukten av denna superkombo. Best case-scenariot är alltså att vi kliver ur biograferna efter en magisk JJ Abrams-rulle och hem till spelmaskinerna för att kriga skiten ur den där galaxen långt, långt borta.


 
Uncharted 4: A Thief’s End
Släpps: 2015
Plattformar: PS4
”Nästa generation” har inte börjat förrän vi fått se Uncharted 4 snurrandes i våra spelkonsoler. Efter en rad avhopp från projektet finns här dock en rad frågetecken att räta ut. Men amerikanska Naughty Dog brukar kunna sina saker – och med största sannolikhet blir det en matinérökare (tänk Indiana Jones) av senaste snitt. Potentiell storsäljare.


 
Tom Clancy’s The Division
Släpps: 2015
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Apokalypsen kommer, och för med sig äckliga myntbakterier. Svenska Massive sitter på ett av årets mest spännande spelprojekt, men med en rätt generisk setup. New York är en stad där kaos råder och spelarna, organiserade i små celler, försöker råda bot på situationen med vapenkraft och list.
 

Svensk indie

 
Hotline Miami 2, Else Heartbreak, Shelter 2 och de projekt Simogo förhoppningsvis släpper ifrån sig under året. Den svenska indiescenen har mognat och vuxit sig större än någonsin. Här kommer innovationen, kontroverserna och experimenten vara i fokus. Förhoppningsvis ser vi ytterligare några nya spelskapare presentera sig under året.

 
The Legend of Zelda
Släpps: 2015
Plattformar: WiiU
I många år har förståsigpåare förutsett Nintendos fall, och med blygsamma framgångar för WiiU-konsolen är kritikerna fler än någonsin. Men frågan är om inte Zelda U tystar de flesta. Hyrule har aldrig varit så stort och öppet som det ser ut i det 18:e Zelda-spelet genom tiderna. Och det första original-Zelda-spelet i HD ser fullständigt bedårande ut.


 
Halo 5: Guardians 
Släpps: Hösten
Plattformar: Xbox One
Microsoft behöver växla upp spelutbudet till Xbox One. Till hösten spelar de ut det kanske tyngsta kortet i leken: Halo 5. 343 Industries gör en berättelse där spelarna får ta rollen som Spartan Locke, som jagar en försvunnen Master Chief. Om multiplayer-betan, som varit spelbar under januari månad, är något att döma av kommer fansen få ett riktigt bra Halo-spel.

the-witcher-3.jpg
 
The Witcher 3: Wild Hunt 
Släpps: den 19 maj
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Om Biowares Dragon Age-serie är politiskt korrekt fantasy är The Witcher den elaka kusinen. Polska CD Projekt snider hårdbarkade fantasyrollspel om demonjägaren Geralt som är lika bra på att kapa monsterskallar som han är att behandla kvinnor som köttstycken. I del tre (alla delar baseras på polska fantasyböcker) ska Geralt ha lärt sig en rad nya färdigheter, bland annat att strida från hästrygg, simma under vattnet och klättra.


 
Inside 
Släpps: den 31 mars
Plattformar: Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
Danska Playdead stal alla indieälskares hjärtan med sin mörka pussplattformare Limbo. Fyra år senare kommer deras andra spel: Inside. Den deprimerande paletten känns igen, men här är det en dystopisk drönarframtid som målas snarare än underjordisk grottdepp. Försök smälta in i konsumtionszombiedansen samtidigt som du kämpar emot.


 
Below
Släpps: 2015
Plattformar: PC, Xbox One
Kanadensiska Capybara har alltid levererat stil. Ofta på bekostnad av innehåll. Med Below hoppas vi att trenden vänder. Här styr vi en liten äventyrare som finner sig strandad på en uråldrig ö, fylld med djupa och vindlande grottgångar. En tyst, atmosfärisk resa som fångar hjältens hopplösa vandring längst en smal stig kantad av ondskefulla monster.
 
Håll även ögonen på: Kentucky Route Zero, Bloodborne, Everybody’s Gone to the Rapture med flera!
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!