Foto: Thomas Wal

Årets krog - Studio HPKSM

17:16 15 Mar 2017

Hur var det nu, HPKSM, vad betyder det egentligen? Jo - Helmersson, Pettersson, Karlsson, Sjönvall och Möller. Här har ni efternamnen på männen bakom krogen vi älskat att stanna en timma extra på.

Allt började för fyra år sedan med ett strömavbrott som genererade i att Georg Möllers bil inte ville starta. Batteriet var urladdat och bilen rullades ut på gården. Garaget som i brist på, just det bil, visade sig vara ganska mysigt. För med bilen ståendes på gården såg Georg plötsligt vilken potential rummet faktiskt hade.
– När jag såg alla grejer som blivit över från tiden med Mahogny Coffee Bar ligga där slog det mig att jag med dessa prylar rätt enkelt faktiskt kunde smälla ihop en liten bar. Så jag slog slag i saken och min "man-cave" började långsamt att växa fram. Jag flyttade in min vinylspelare, ett gäng vinflaskor och lyckan var total!

Vad hände sen?
– I tre års tid var detta min privata bar dit jag ibland bjöd in lite vänner samt arrangerade några enstaka kaffeprovningar. Men efter hand insåg jag att stället lite granna var för bra för att inte dela med sig av. Så jag köpte vinylbutiken bredvid garaget och började modulera fram en plan på att öppna en restaurang som skulle fungera som ett showroom för vår öl- och espressokaffeimport, berättar George.

Och så föddes Studio HPKSM – hur skulle du beskriva restaurangen?
– Jag tycker att vi har en personlig och ärlig miljö med genuint vällagad mat med italiensk prägel. Samt en ovanligt hög nivå på vin och öl till humana priser.

Vad är du mest nöjd med?
– Det är nog just det, vår ärliga och personliga prägel. Som jag tycker går att finna i både lokalen och hos vår personal. Det är ett riktigt skönt gäng som jobbar här och vi är som en familj. Och det är just den känslan som jag hoppas smittar av sig till våra gäster.

Vad är viktigast när man driver en krog?
– Alltså jag vill ogärna utmåla mig för att vara en krogetableringskonnesör. Men det handlar väl om att göra något med hjärtat, det genomsyrar oftast hela verksamheten. Och det där gäller om allt från maten till hur det ser ut på toaletten.

Om du skulle lämna ditt garage för att käka någon annanstans – vart skulle du gå då?
– Då går jag dit kärleken till det man gör är ingrodd i väggarna. Sedan är det ett starkt plus om det finns riktigt bra flaskor med tyskt vin - gärna Riesling eller Spätburgunder!

Vad kommer hända på Studio HPKSM under 2017?
– Vi kommer att ha ännu mer fokus på våra ledord - konst, musik och poesi. Till våren kommer vi även att öppna upp replokalen som vårt band Helmersson, Pettersson, Karlsson, Sjönvall och Möller (HPKSM) repat i för allmänheten. Det handlar om cirka 100 kvadratmeter i källaren. Där kommer det att bli det en stor bar med ytterligare 40 sittplatser som förutom dryck kommer att rymma både konst, musik och poesi. En lokal som andas CBGB & OMFUG i en sann HPKSM anda!

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.