All the colours of the world are between black and white

Årets Cinema Queer är rasande

19:25 12 Sep 2023

Under en hel vecka med start 2 oktober bjuder den queera filmfesten på femtio programpunkter - allt mellan svettiga träningspass till rodeo med George Chamoun och Olof Dreijer. Nöjesguidens filmredaktör Kasia Syty tipsar om sina festivalfavoriter. Cinema Queer rasar över världsläget under årets festivalupplaga som flyttar runt mellan åtta olika platser i Stockholm. Festivaltemat är Rage och invigningsfilmen är den samhällskritiska amerikanska romcomen But I’m a Cheerleader från 1999 som givetvis kommer att visas på Sjöstadshallen. 


Efter att ha lusläst programmet väljer Nöjesguidens filmredaktör fem festivalmåsten att boka in redan nu: All the colours of the world are between black and white  

​Tisdag 3 oktober kl 21.00, Snickeriet, Brännkyrkagatan 95 


Babatunde Apalowos regidebut fick årets Teddy Award för bästa hbtq-film på Berlinale. Eftersom det fortfarande är oklart om filmen får svensk distribution, se till att inte missa Cinema Queer-visningen. Det nigerianska dramat följer Bambino och Bawa, som träffas under en fototävling i Lagos och så småningom blir kära i varandra. Men de lever i en verklighet där alla uttryck för queera känslor fortfarande är illegala.

Torsdag 5 oktober kl 20.30, Bio Aspen, Hägerstensvägen 100A

 
I sitt hemland blev det pakistanska Oscarsbidraget först totalförbjudet, men tilläts åter efter en kampanj på sociala medier. Orsaken till kontroverserna var filmens handling: en gift man blir kär i en dansare och transperson, spelad av Alina Khan som själv är trans. En månglagrad berättelse om en till synes hopplös kärlek som med sin livskraft får omgivningen att längta efter sexuell frigörelse.

The New Employee

Fredag 6 oktober kl 22.00, Våning 22 (DN-skrapan), Rålambsvägen 17 
 
Den ursprungligen japanska yaoi-genren och numera mycket bredare BL-genren (BL står för Boys’ Love) har under de senaste åren exploderat med en uppsjö av städade homoerotiska serier med män i huvudrollerna. Cinema Queer visar en sydkoreansk film på temat, med kontorsromantik i fokus, som en del av kvällen Office Hot då det vankas after work ”i Stockholms mest spektakulära kontor".

The Lesbian Avengers Eat Fire Too
Fredag 6 oktober kl 20.00, Snickeriet, Brännkyrkagatan 95Ingen queer filmfestival är komplett utan en redig dokumentär om amerikanska lesbiska aktivister. Denna gång får vi möta The Lesbian Avengers, en kaxig grupp från New York. Titeln anspelar på deras mäktiga Dyke March i Washington 1993, när det slukades eld framför Vita Huset.


 
Lördag 7 oktober kl 21.00, Snickeriet, Brännkyrkagatan 95 


 
Avsluta festivalen med en köttig och ljuvlig slasher som dyker djupt ner i sociala mediers geggigaste gyttja. Den australiensiska regissörsduon Hannah Barlow och Kane Senes som även spelar huvudrollerna i filmen kallar den för Disney Psycho Pop - ett hopkok av skräck, glitter, highschool, hämnd och nostalgi, inspirerad av Crossroads med Britney Spears i huvudrollen. 
 
Cinema Queer pågår mellan 2 och 8 oktober.
 
Stad: 
Kategori: