Årets bästa skivor 2011

Redaktion 16:35 21 Dec 2011

Vem kan dra sig till minnes ett bättre musikår än 2011? Inte Nöjesguidens musikredaktion, som med regelbundna intervaller tappat andan av den ena fantastiska skivan efter den andra. Faktum är att vi under året har delat ut fler högstabetyg än någonsin, i alla musikgenres, och det utan att ha blivit det minsta lilla snällare. Det är alltså rejäl trängsel på vår årsbästalista, som kan betraktas som underhållning, som konsumentvägledning eller helt enkelt som den ultimata sanningen.

Alexis Weak har gjort årets svenska album

Grattis!
– Tack! Oj! Grymt! 
Hur känns det?
– Det är lite svårt att förstå beröm över huvud taget, faktiskt, att folk uppskattar min musik. Det är lite flummigt. Jag trodde mest att det skulle vara jag som gillade musiken.  
Tre år tog det att göra skivan. Var det värt det?
– Det var verkligen värt det. Jag är glad att jag inte gav ut ett album för två år sedan, för under tiden hann jag hitta mina styrkor och svagheter.  
Men du har pratat om att det också är ditt sista album?
– Jo. Jag älskar att göra musik, men i branschen finns så mycket annat som jag önskar att jag kunde slippa, med att välja låtar för singlar och radio, pr och releaseplaner och sådant. Jag skulle vilja jobba med låtar istället för skivor, och släppa en grym låt när den är färdig. Men när den här sortens saker händer blir man ju väldigt uppmuntrad, så man vet aldrig. I så fall är ribbad lagd nu med den här sortens erkännanden.

Patrik Forshage


1) Alexis Weak
Till minne av
La Vida Locash
Alexis är det svenska språkets största gåva sedan Annika Norlin. Över beats som är på en gång tidlöst melodiösa och modernt rytmiska levererar han gripande drama, fyndig humor och skarpa betraktelser om människors relationer, allt med sin unika röst som dammar av och reviderar den gamla rapdefinitionen ”talad sång”. Inte bara en av de bästa svenska hiphopalbum som gjorts, utan ett album som kanske mer än något annat fångar det svenska popklimatet 2011.
Fick betyget i januari.2) Deportees Islands & Shores
Stranded/Universal
Revanschen fick de redan med sitt förra album, så i år kastade Deportees kompromisslöst alla hämningar och sprängde sina gränser. Med texter naket sårbara och pop oövervinneligt storslagen riskerade de allt, och med kombinationen våghalsighet och förmågan att omedelbart övertyga vinner de storslagna segrar.
Fick betyget i oktober.3) Ison & Fille För evigt
Hemmalaget/Playground
Under svensk hiphops guldår har Ison & Fille befäst sig legendariskt. Musikaliskt ansvarsfullt och med berättelser som måste berättas, från barndomens asfaltsskrubbade knän till livslärdomar som skapat bitterljuv nostalgi för den vuxne att vila i. Så personligt, så uppriktig. Som en svidande örfil rakt i, eller kanske från, hjärtat.
Fick betyget i maj.
 


4) Syket With Love
Baseline/Sony
Sykets hype är berättigad. Bullrig spacerock med hiskeligt snygga gitarrsolon ska inte gå någon obemärkt förbi.
Fick betyget i februari.5) Korallreven An Album by Korallreven
Hybris
Årets mest ambitiösa albumdebut kom från duon med det mest självbeskrivande namnet. An Album by Korallreven flyter igenom havs-vågorna, valsången och en mystik som inte går att se igenom från ytan. När gäströsterna Taken By Trees och Julianna Barwick simmar medströms med hjärt-slagen är allt fulländat.
Fick betyget i november.6) Lykke Li Wounded Rhymes
LL/EMI
Att överträffa ett magnifikt debutalbum är kanske det enskilda ögonblick då en artists dignitet blir tryggad för lång tid framöver. Så är fallet med Lykke Li. Wounded Rhymes är i affektiv ordning självsäkert, moget, starkt, egensinnigt, välbalanserat, skört, avslappnat och en käftsmäll mot alla tvivlare.
Fick betyget i mars.7) Jonathan Johansson Klagomuren
Hybris/Border
Vi vill tacka Jonathan Johansson för hans förmåga att trösta en hel nation med sina genuina texter, för hans varma skånska och för hans fantastiska popserenader.
Fick betyget i oktober.8) Rebecca & Fiona I Love You, Man
Universal
Rebecca & Fiona gick emot fördomarna från avundsjuka haters om att de inte kan göra musik och pressen från skivbranschen på att skapa hits, helst med hjälp från externa producenter. De gick sin egen väg och fångade den urbana natten i denna stenhårda samling modernt pulserande poplåtar. Ett föredöme för en hel generation – årets punkalbum.
Fick betyget i november.9) Mohammed Ali Vi
Bad Taste
Det värdefulla i att kunna grubbla med orden, konstatera verkligheten. Inte för att måla himlen i grå, utan för att få folk som gömmer sig under färgglada paraplyer att se. Skivans solidariska toner omvandlar gjuten uppgivenhet till sprängkraft. ”Reflektioner från utkanten av storstaden”, få gör det lika talangfullt och skarpsynt som Mohammed Ali.
Fick betyget i april.10) A Beautiful Friend We Were Heading for the Sun
Sony
För första gången litar Pelle Ekerstam på sin röst och sina sånger, och därmed når han hela vägen med sina vemodiga poppärlor. Charmerande soul kompletterar crooneransatsen från förr och detaljer som stråkar, Titiyo och i synnerhet Jonathan Johansson – på skånska mitt i all engelska – förgyller en redan fin skiva.
Fick betyget i september.

11) Anna Järvinen  Anna själv tredje
12) Palpitation  I'm Absent, You're Faraway
13) Aleks  Inte längre fiender
14) Skriet  Det beslutande organet
15) Mattias Alkberg  Anarkist
16) Skudge  Phantom
17) Stockholmssyndromet  Underhundar LP
18) Jenny Wilson  Blazing I & II
19) Roll The Dice  In Dust
20) The Sound Of Arrows  Voyage


 

Årets bästa utländska album

 1) Frank Ocean
Nostalgia, Ultra
Självutgiven
Årets upptäckt kom från ett stökigt kollektiv. Frank Ocean med sin karaktäristiska röst: mjuk, sensitiv, sträv av känslor och gräs – i en magisk omfamning av vad melodi är, och med texter om brustna hjärtans blödande förvaring i en Lincoln Town Car och syreupptagningsförmågan när man knullar i trädgården. Vi har svårt att se att någon har spelat Drake eller Trey Songz i bilen i år.
Fick betyget i mars.
 


2) SBTRKT SBTRKT
Young Turks
Ingen kombinerade popsångens tidlösa känslouttryck och den samtida dansmusikens rytmer lika ärligt som SBTRKT i år. Om Katy B:s debutalbum kändes som en fräck stöld från 2step och UK garage anno 2001 var SBTRKT basmusikens trovärdiga lillebror som istället förädlade sitt brittiska arv.
Inte recenserad i Nöjesguiden.3) My Morning Jacket Circuital
V2/Cosmos
My Morning Jacket har haft en längre storhetstid än de flesta imperier, men att de skulle vara på sin absoluta topp 2011 är ändå överraskande. Jim James satsar extra allt och prickar in odödliga melodier både i storslagna ballader och sjuttiotalsbaserad soulrock.
Med ambitiösa arrangemang och orkestreringar är det storslaget, självsäkert och strålande.
Fick betyget i juni.4) Part Time What Would You Say?
Mexican Summer/Cosmos
Innan ni geniförklarar Lana Del Rey, lägg först David Speck på minnet. Bakom hans icke googlebara artistnamn gömmer sig skatter av sliskig åttiotalskaraoke som både är catchiga och – ni gissade rätt – genialiska.
Fick betyget i juli.5) The Weeknd House of Balloons
mixtape
Om 2001 var året då indievärlden på allvar upptäckte rap och r’n’b, var 2011 året då rap- och r’n’b-världen äntligen omfamnade indiepop. Det finns en dimension av naken ångest i The Weeknds fantastiska dansgolvsballader som gör honom, i stark konkurrens med den poppigare Drake och den coolare Frank Ocean, till emosoulens kung.
Fick betyget i april.6) Beyoncé 4
Columbia/Sony
Beyoncé har visat oss matematisk kärlek, smärtimmunitet, mastodontballader om att uppskatta ödets nyck och bergsklippskrikande kräva omöjlig omstart, hur life tonas ut i lie, nedräkning till äktenskapligt grind, dödsångest och vem som styr den här mamman. Styrkan i det svaga, helheten i det brustna. Att man kan axla power suits naken.
Fick betyget i juli.7) Gil Scott-Heron & Jamie xx We’re New Here
Domino/Playground
Det är svårt att tänka sig något så passande att rama in 2011 med som remixalbumet We're New Here. Årets beatmakare Jamie xx (The xx) tolkar den i år avlidne hiphoplegendens sista album. Två tidsåldrar möts i en omvälvande version som växer sig långt mycket större än originalet.
Fick betyget i februari.8) Paul Simon So Beautiful or So What
Hear/Universal
Glöm idén om att pop skulle vara ungdomens musik. Paul Simon fyller snart 70 och sammanfattar nu sina viktigaste influenser. Han väver samman pop, New York-doowop, afrikanska rytmgitarrer och nyfiket elektroniskt till singersongwriter-melodier i nivå med hans många tidigare formtoppar. Fleet Foxes och Vampire Weekend sitter kvar vid hans fötter och antecknar febrilt.
Fick betyget i april.9) Gypsy & The Cat Gilgamesh
Sony
Från ett litet garage utanför Melbourne kommer ett debutalbum lastat med Fleetwood Mac-estetik, Bee Gees-falsetto och mjuka syntbriser. Gypsy & The Cat har bara precis börjat sätta indiehjärtan i brand.
Fick betyget i augusti.10) G-Side The One… Cohesive
Slow Motion Soundz/Baseline
Alabamas finaste duo satte ribban för hiphop-året 2011 genom att släppa detta album redan den 1 januari. Ett mästerverk bestående av suggestiva rytmer, melankoliska pianon, självrannsakande texter, kreativa Beach House-covers och en inhyrd norsk crooner.
Fick betyget i januari.11) A$AP Rocky LiveLoveA$AP
mixtape
A$AP Rocky var en internetsnackis länge, men när han släppte hitsingeln Purple Swag i somras och förenade Houstons hostmedicinrap med en Lil Wayne-lik närvaro och hemstaden New Yorks stenhårda attityd, förstod man att en stjärna hade fötts – något som detta mäktiga mixtape underströk med filtpenna.
Fick betyget i november.12) Real Estate Days
Domino/Playground
Att nödtorftigt maskera melankolin bakom enkla och vänliga popharmonier är det äldsta knepet i boken. Real Estate behärskar det till fulländning. Ingen annan trampade reverbpedal så smidigt under 2011.
Fick betyget i oktober.13) James Blake James Blake
Polydor/Universal
Från att ha betraktats som en dubstepens outsider kom han snabbt att betraktas som popmusikens främsta experimentalist. Att öppna sitt hjärta och visa sig sårbar med de lenaste förvrängningarna av sin röst är stort. Att ha förändrat vår uppfattning av popmusik är ännu större.
Fick betyget i februari.14) Florence + The Machine Ceremonials
Universal
Hur överträffar man en superhypad debut? För Florence Welch och hennes maskineri är receptet för fortsatt framgång enkelt: hjärta, smärta och stora, starka refränger som både kräver sin kvinna och sin kusliga gospelkör.
Fick betyget i november.15) Nicolas Jaar Space is Only Noise
Circus Company
Inget låter så lite men svänger så mycket som Nicolas Jaars musik. Det skulle låta som James Brown, Sugarhill Gang och den tyskaste technon om han inte hade haft modet att skala bort allt överflödigt. Kvar finns nakna poplåtar med en funkighet så mogen att din pappa skulle bli stolt.
Fick betyget i februari.16) Pharoahe Monch W.A.R. (We Are Renegades)
Duck Down
Se det som en varning, ett uppväckande, ett heligt krig som förs mot hycklaren i oss alla, mot den delen av oss som springer förtryckets ärenden. Pharoahe Monchs alltid lika mässande uttryck kräver eftertänksamhet. Vad man gör när till och med ens spegelbild saknar respekt för en? Lär sig själv och andra genom att predika sina synder. Jebus torde vara nöjd.
Inte recenserad i Nöjesguiden.17) Tom Waits Bad as Me
Epitaph/Cosmos
Halvnyktert snyftiga pianoballader, gravt berusat Screamin’ Jay-vinglande, mörka förvirrade historier och sneda cyniska elakheter – oberoende av vilken Tom Waits-fas man föredrar får man sitt lystmäte på Bad as Me, som är ett bevis på att genialitet ännu existerar.
Fick betyget i oktober.18) Zomby Dedication
4AD/Playground
Framtiden för dubstep är att ta musiken från Londons dystraste och hårdaste förorter till andra platser. Om Dr. Luke gör sitt bästa för att ta den till Britney Spears- och Rihanna-singlar har Zomby en annan mission: han tar dubstep ut i rymdens rena, oändliga skönhet.
Fick betyget i augusti.19) Bon Iver Bon Iver
4AD/Playground
Bon Ivers mognad lyser igenom på uppföljaren. Den håller oss varm i vinter, den håller oss sällskap när vi behöver det som mest. Årets folkrockskiva, skrev vi tidigare i år. Det är ett konstaterande som vi fortfarande står fast vid.
Fick betyget i juni.20) Tyler, The Creator Goblin
XL/Playground
En gravt hypokondrisk lyricist med ett helt kartotek psykiska störningar att spela ut mot varandra på skavande beats. Ungefär som om Jackass och Wu-Tang fått en synnerligen vanartig kids-unge. Som den fucking unicorn Tyler, The Creator är tog han hiphop i en helt ny, smutsigt förvriden riktning 2011. Vi är tacksamma.
Fick betyget i maj.

21) Feist  Metals   
22) Washed Out  Within and Without
23) Drake  Take Care   
24) Clams Casino  Instrumentals
25) Fleet Foxes  Helplessness Blues   
26) M83  Hurry Up, We’re Dreaming  
27) Active Child  You Are All I See
28) Girls  Father, Son, Holy Ghost
29) Peaking Lights  936   
30) Britney Spears  Femme Fatale
31) Kendrick Lamar  Section 80
32) Machinedrum  Room(s)   
33) Mint Julep  Save Your Season
34) Bill Callahan  Apocalypse   
35) Styles P  Master of Ceremonies
36) Terius Nash  1977   
37) Frankie & The Heartstrings  Hunger   
38) Julianna Barwick  The Magic Place   
39) Phonte  Charity Starts At Home
40) Sepalcure  Sepalcure   
41) Adele  21   
42) Big K.R.I.T.  Return of 4Eva
43) Friendly Fires  Pala   
44) Kelly Rowland  Here I Am
45) Wilco  The Whole Love   
46) Cloud Control  Bliss Release
47) Josh T. Pearson  Last of the Country Gentlemen
48) Thurston Moore Demolished Thoughts  
49) Panda Bear  Tomboy   
50) Jay-Z & Kanye West  Watch the Throne

Listorna är framröstade av Nöjesguidens skivredaktion, som består av Holly Astera, Maja Bredberg, Patrik Forshage, Love Lagerberg och Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, vars individuella spellistor med årets bästa musik hittas här!

Stad: 
Kategori: 
3 Visa kommentarer (3)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!