För nionde året i rad kraftsamlar det gastronomiska meckat Åre till en absolut toppversion av sig själv.
Under en vecka i april planerar restauranger och drivna lokalbor i Åre sextio programpunkter fokuserade på matlagning och natur. Festivalveckan går under namnet Åre Gastronomy Week och projektet leds av entusiasterna Calle Hedman och Bri Stundon.
– Jag vet ingen annan plats i Sverige där det finns ett så stort naturliv, vackra vyer och bra åkning och samtidigt har ett sådant otroligt brett utbud av högkvalitativa matupplevelser och nöje. Det är precis vad vi vill lyfta fram under den här veckan, säger Calle Hedman.
Idén kommer från en matfestival i Kanadensiska Tofino, en liten stad som på många sätt påminner om Åre men med den stora skillnaden att utförsåkningen ersatts av surf.
– Vi var i Kanada när matfestivalen Feast Tofino pågick. Var vi än rörde oss, från korvmoj till stjärnkrog uppmärksammades festligheten genom hyllningar till lokala producenter. Vi hade länge funderat på att göra något liknande i Åre för att hylla våra fantastiska tillverkare och duktiga matlagare men inte riktigt hittat formen för hur det skulle se ut. En mässa kändes förlegat, men det här var en jätteinspiration.
Under veckan i Åre kan matnördar och friluftsfantasterna vänta sig?
– Allt ifrån restauranger med tillspetsade menyer av lokala mathantverk, vinmakarmiddagar, en same som lagar renkött, popup restauranger och gästspelande kockar. Vi sätter upp två tipitält mitt på Åre torg där Årets Kock-finalister lagar lunch över rykande eld och lokala producenter kommer sälja sina produkter i stånd och bodar. Pimpelfiske på Åresjön, hundspann till våffelkåtan och en sjurätters middag på toppstugan är andra programpunkter vi planerar. Vi vill verkligen lyfta det lokala och skapa tillfällen där gäster ska kunna prata med slaktaren från Östersund och att kocken ska berätta om hur han valt att tillaga styckdetaljerna. Ystaren får berätta om sin ost från Skärvången.
Tidigare år har Åre Gastronomy Week bjudit på ”världens snabbaste avsmakningsmeny” där sju rätter serverades på sju minuter inne i bergbanans skumpiga kupé. Middag i kabinbanan med förrätt på vägen upp, varmrätt på toppen och efterrätt på vägen ner är ett annat koncept som utförts. Förra året serverade Erik Videgård sin ”Guilty Pleasure”-tunnbrödsrulle på fjället.
Vad blir årets höjdpunkt?
– Omöjligt att välja en, men en favorit i repris från förra året är Jonas och Pia Dahlboms Kiss Tribute-kväll på Fjällpuben. Jonas är förutom en grym kock också del i ett Kiss-coverband. Under två kvällar spelar de rock and roll till grym mat och drinkar, säger Calle Hedman.
Åre Gastronomy Week 2022 äger rum mellan den 4–10 april.