Bri Stundon. Foto: Robert Henriksson.

Åre Gastronomy Week är tillbaka 2022

14:32 22 Mar 2022

För nionde året i rad kraftsamlar det gastronomiska meckat Åre till en absolut toppversion av sig själv. 

Under en vecka i april planerar restauranger och drivna lokalbor i Åre sextio programpunkter fokuserade på matlagning och natur. Festivalveckan går under namnet Åre Gastronomy Week och projektet leds av entusiasterna Calle Hedman och Bri Stundon. 
– 
Jag vet ingen annan plats i Sverige där det finns ett så stort naturliv, vackra vyer och bra åkning och samtidigt har ett sådant otroligt brett utbud av högkvalitativa matupplevelser och nöje. Det är precis vad vi vill lyfta fram under den här veckan, säger Calle Hedman. 

Idén kommer från en matfestival i Kanadensiska Tofino, en liten stad som på många sätt påminner om Åre men med den stora skillnaden att utförsåkningen ersatts av surf.
– Vi var i Kanada när matfestivalen Feast Tofino pågick. Var vi än rörde oss, från korvmoj till stjärnkrog uppmärksammades festligheten genom hyllningar till lokala producenter. Vi hade länge funderat på att göra något liknande i Åre för att hylla  
våra fantastiska tillverkare och duktiga matlagare men inte riktigt hittat formen för hur det skulle se ut. En mässa kändes förlegat, men det här var en jätteinspiration.

Under veckan i Åre kan matnördar och friluftsfantasterna vänta sig?
– 
Allt ifrån restauranger med tillspetsade menyer av lokala mathantverk, vinmakarmiddagar, en same som lagar renkött, popup restauranger och gästspelande kockar. Vi sätter upp två tipitält mitt på Åre torg där Årets Kock-finalister lagar lunch över rykande eld och lokala producenter kommer sälja sina produkter i stånd och bodar. Pimpelfiske på Åresjön, hundspann till våffelkåtan och en sjurätters middag på toppstugan är andra programpunkter vi planerar. Vi vill verkligen lyfta det lokala och skapa tillfällen där gäster ska kunna prata med slaktaren från Östersund och att kocken ska berätta om hur han valt att tillaga styckdetaljerna. Ystaren får berätta om sin ost från Skärvången. 

Fjällpuben – en av årets höjdpunkter.

Tidigare år har Åre Gastronomy Week bjudit på ”världens snabbaste avsmakningsmeny” där sju rätter serverades på sju minuter inne i bergbanans skumpiga kupé. Middag i kabinbanan med förrätt på vägen upp, varmrätt på toppen och efterrätt på vägen ner är ett annat koncept som utförts. Förra året serverade Erik Videgård sin ”Guilty Pleasure”-tunnbrödsrulle på fjället.

Vad blir årets höjdpunkt?
– Omöjligt att välja en, men en favorit i repris från förra året är Jonas och Pia Dahlboms Kiss Tribute-kväll på Fjällpuben. Jonas är förutom en grym kock också del i ett Kiss-coverband. Under två kvällar spelar de rock and roll till grym mat och drinkar, säger Calle Hedman.

Åre Gastronomy Week 2022 äger rum mellan den 4–10 april.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.

Restaurang Himalaya

 

Det är svårt med förväntningar när man ska på nepalesisk restaurang. Vilka referenser ska man utgå ifrån egentligen? Den lilla restaurangen vid Kronhusbodarna är nästan tom, men det är en sen måndagskväll och det mesta i stan är stängt.

Green Mango


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

Ät för Haiti

Idag måndag donerar F12-gruppen intäkterna från alla sina restauranger till jordbävningsoffren på Haiti. De stockholmsrestauranger som ägs av gruppen är Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar och Kungsholmen. Passa på att dra ditt strå till stacken.

Malay Köket



Att särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!