Är Netflix-eran är över nu?

08:22 9 Jun 2022

Användarna flyr plattformen och aktien störtdyker. Är Netflix tid på streamingtronen över?

Ingen streamingplattform är en ö, har ingen poet sagt. Men kanske borde en. Å andra sidan verkar streamingplattformarna tro att de är öar. Eller åtminstone kobbar. Jag vet inte, jag kan inte så mycket om skärgården och har förmodligen målat in mig i ett metaforiskt hörn. Det jag vill säga är: streamingplattformar alltså, vad håller de på med?

“Hur mycket tv tål egentligen Sverige?” undrar SvD:s tv-kritiker Elias Björkman. Det är en retorisk fråga. Tror jag. Men samtidigt inte. För bara de senaste veckorna har åtminstone tre nya tjänster för tv-streaming släppts; Britbox, Pluto TV och Starzplay. Jag får dagligen (känns det som) mail om en ny streamingtjänst som ska lanseras i Sverige, varav nästan alla verkar fokusera på någon obskyr realitynisch.

Kanske har vi till slut nått mättningsgraden nu. Folk – och jag i synnerhet – har börjat tröttna på att komma ihåg lösenorden till Netflix, HBO Max, C More, Apple Tv+, Paramount+, Prime Videos och fan och hans moster.

Även om det finns femtioelva streamingtjänster att tillgå, och lika många på ingång, har Netflix alltid suttit ohotad på toppen. De flesta jag känner har ett Netflixkonto som bas, sedan har de någon extratjänst som de byter från månad till månad.

Men i den senaste kvartalsrapporten från Netflix går det att läsa att tjänsten, för första gången sedan 2011, tappar kunder. Hittills har 200 000 prenumeranter valt att avsluta sina abonnemang och Netflix förutspår att de kommer att förlora två miljoner till. Aktien svarade med att störtdyk 35 procent.

Enligt Netflix själva finns det flera förklaringar till detta. Tjänsten är till exempel inte längre tillgänglig i Ryssland, på grund av sanktioner, och den tillfälliga boomen med prenumeranter som tillkom under pandemin har nu börjat mattas av.

Frågar du mig finns det ytterligare två orsaker. Det höga priset och den låga nivån på tjänstens originalserier. Sett till vad du får – och inte hur mycket du får – är Netflix en dyr affär.

I dag betalar jag 179 kronor i månaden för mitt Netflix-abonnemang. Jämför det med mitt Apple Tv+-abonnemang som kostar 59 kronor i månaden. Två av årets allra bästa tv-serier har jag sett på Apple Tv+ – The Afterparty och Severance. På Netflix har jag däremot inte sett en enda riktigt bra, och ny, originalserie det här året. Ändå anser Netflix att deras streamingtjänst är värd tre gånger så mycket som Apple Tv+.

Och hur har Netflix tänkt lösa tittartappet och fixa aktiekursen? Med nya, bättre originalserier? Nej, men med att höja priserna.

I höst är det tio år sedan Netflix lanserades i Sverige och blev synonymt med streaming-tv. Men inte ens Netflix är en oåterkallelig institution. I den stora gladiatorarena vi kallar fri marknad kastas fallna jättar för jämnan till lejonen.

Men jag ska inte blanda mina metaforer, låt oss nöja oss med att ingen streamingplattform är en ö. Eller vet du vad? Netflix-tjänsten kanske är en ö trots allt. I sådana fall är den Grönland. Täcker mycket yta, men det är inte så mycket som händer där.

Läs även: "Nu krisar killarna igen"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!