Aqua Vitae på Makeriet

11:35 17 Oct 2014

På bild: Elvira Varghans och Maja Li Härdelin. 

Ikväll är det vernissage för utställningen Aqua VitaeMakeriet. Nöjesguiden hälsade på i lokalen dagen innan öppningen och möttes av konstnärerna Maja Li Härdelin och Elvira Varghans pastelliga, romantiska värld ackompanjerad av ljudet av porlande vatten.

I mitten av rummet står en stor fontän som sprutar vatten. Eftersom deras ateljé blev totalt förstörd i översvämningen i höstas har Maja Li Härdelin och Elvira Varghans har arbetat fram hela utställningen på plats. I lokalens lilla sidorum är det UV-belysning vilket får vattnet att lysa i neon.

– På ett sätt är det ganska optimalt att få jobba i den lokalen man ska ställa ut i, då jobbar man mycket mer med rummet, säger Maja Li.

Att komma in i Makeriets lokaler är som att mötas av en pastellig, mjuk och åttiotalsromantisk parallell verklighet. Den finns en porlande fontän i mitent av rummet, skulpturer av snäckor, en stor solfjäder, väggmålningar, transparenta skynken och en rykande svanfontän.

Berätta om utställningsnamnet.

– Aqua Vitae, det betyder typ ”livets källa”. Det är svårt att hitta på något, men vi tyckte att det passade. Det är ju lite av en flirt med allt som är episkt och romantiskt, säger Maja Li.

– Och tacky, säger Elvira.

Är det svårt att arbeta med vatten?

– Ja, det är ganska svårt. Man kan liksom inte riktigt bestämma över det, utan det gör lite som det vill. De senaste dagarna har vi jobbat mycket med att experimentera med olika nivårer, berättar Elvira.

Besökare har uppmanats till att klä sig i pastellfärgade kläder för att själva bli en del av utställningen som går i regnbågens ljusaste skala.

– Det är också en del av vårt samarbete och varför vi gillar att jobba i hop, att vi både tycker skitmycket om interaktiv konst och installationer. Och att jobba mot ett mål som är de konstupplevelser som berört oss. Och därför är Makeriet jättebra, för det kommer folk som tycker att sånt är roligt och vernissagen blir som en liten fest. Föreslår man en sån sak (som dresscoden) kommer det finnas ett gäng som verkligen kommer tycka det är kul, säger Maja Li.

På vernissagen kommer gäster även få ta del av ett ljudkonstverk utformat av saxofonisten Oskar Carls. Han kommer spela hela kvällen, och musiken ska pendla mellan att kännas som en konsert och bakgrundsmusik. I utformandet av ljudverket har han gjort backtracks med steel drums och vattenfallsljud, och inspirerats av teman som de alla tre gemensamt gillar, till exempel hissmusik och Enya.

Tidiga gäster på vernissagen kommer bjudas på bubbel från champagneglasfontänen som byggts upp i ett av lokalens hörn. Men både Elvira och Maja Li uppmanar också till att komma och se utställningen när det inte är vernissage för att få en chans att kolla in konsten ordentligt.

– Jag tror det kan vara ganska soft. Att bara sätta sig ner bland vattenljuden, säger Maja Li.

Vernissage för Aqua Vitae är ikväll kl 18-22. Utställningen håller sen öppet i tre veckor på torsdagar 17-20, lördagar och söndagar mellan 13 – 17 på Makeriet på Möllevångsgatan 37 i Malmö.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!