ELBILEN ELBERT

Aprilskämt vi (inte) minns

Redaktion 12:40 29 Mar 2024

Det våras för den 1 april. Dags att stanna inne och stänga av internet.

Det är återigen dags för den vidrigaste dagen på året, och då menar vi inte annandag nyår utan vi pratar givetvis om 1 april. Dagen då alla med minsta lilla humorambition försöker sig på att blåsa sina medmänniskor. Ibland med mindre fingertoppskänsla än en dubbelamputerad. Här är några samtida exempel. 

SILLGLASS (2020) 
Abba i samarbete med Add Ice Cream.
Under coronaåret 2020 var det många som valde att ställa in sina aprilskämt, däribland Google som annars har för vana att skoja till det i högt och lågt på denna dag. Senast året innan då sökjätten lanserade en app för att rengöra din skärm. En aktör som emellertid gav blanka fan i undantagstillståndet var Abba, som passade på att lansera sin sillglass. Skärgårdsglassen Chunky Sill lanseras som ett samarbete med Add Ice Cream som resulterat i den innovativa produkt som ska konkurrera ut jordgubbarna. Med facit i hand inte en helt dålig idé? Men hade det inte varit roligare att göra något med Björn och Benny?

LÄCKBERGS SEXLEKSAKER (2019) 
Camilla Läckberg skojar om ett joint venture med RFSU. 
Deckardrottningen Camilla Läckberg går i ett försök att skoja ut på Instagram och berättar att hon i samarbete med RFSU tagit fram en limiterad utgåva av sexleksaker. "Varje sexleksak kommer ha ett berömt citat från en bok. Tanken är att man även i det sexuella mötet ska finna en möjlighet till litterär bildning. De tre första produkterna vi släpper är vibratorn ”Horace”, rabbiten ”Jean-Claude” och buttpluggen ”Weinstein”. Och ni kan nu testa er bildning - vilka böcker citeras?", skrev hon på Instagram. Det enda man möjligen kan tycka är lite roligt här är att det är precis det här white trash-typsnittet Camilla Läckberg hade valt om samarbetet hade varit på riktigt.

MED KALLA SOM VALLA (2021) 
Glidmedel och kondomer med skiddrottningens signatur.
Skidhjälten Charlotte Kalla var inte långt efter att haka på Läckbergs rygg med ett aprilskämt som hade en sexuell anspelning. I ett fejkat samarbete med Kronans Apotek låter hon i ett pressutskick annonsera lanseringen av såväl Charlotte Kalla-kondomer som glidmedel. Glidmedlet Valla by Kalla doftar så mycket skrivbordsprodukt att feromonerna lägger sig i ide. Själv var huvudpersonen desto mer upphetsad.
– Äntligen blir det lite åka av. Bra glid borgar för en säker målgång, citeras Charlotte Kalla i pressutskicket.

KOMIKERN KEYO TILL MÅNEN (2019) 
Keyyo skojar om att hon ska besöka månen tillsammans med Leif GW Persson. 
Det här är så risigt att det knappt borde vara med på listan. Kvalar det ens in som skämt? "ÄNTLIGEN OFFICIELLT! Jag kan stolt berätta att jag ska göra min nya reseserie ”Rymdjournalen” tillsammans med Leif GW Persson! I säsong 1 kommer vi tillsammans att besöka månen och det vill ni inte missa #keyyomedgwirymden", skriver Keyyo på Instagram. Ännu en gång får en youtuber oss att bekymra oss för den kommande generationen.

ÖL PÅ TUB (2023) 
Carlsberg kör en uppdaterad repris på sitt klassiska joke. 
Ölproducenten Carlsberg har satt i system att släppa skojiga varianter på ett och samma skämt lagom till den 1 april. Det ena året rör det sig om en "brustablett" (2016) som utvecklas till öl när man släpper ner den i vatten. Så sent som förra året (2023) släppte de istället öl på tub. Varför ändra på ett vinnande koncept? 

BUBBEL I HEMMET (2020) 
Mousserande vin på nolltid. 
Handpicked Wine hakar på samma tema som Carlsberg och lanserar en soda stream för vin, så du kan skapa ditt eget mousserande vin i hemmet. Återigen inte en helt dum idé 

ELBILEN ELBERT 
Ikea satsar på elbilar. 
Sajten Allt om elbil (!) berättar om Ikeas satsning på elbilar och den stundande lanseringen av elbilen Elbert. Elbilen levereras i 41 delar som du monterar ihop själv och efter en snabb besiktning får köra i trafiken. 
Själva karossen är en kompakt sedan med plats för fem personer och två blå IKEA-kassar i bagageutrymmet. Den kraftfulla drivlinan ska tillåta att elbilen bibehåller sin kraft och prestanda trots ett släp fullastat med IKEA-möbler.
– Vi har lyckats pressa priset ordentligt på Elbert genom att helt utesluta monteringslinan under produktionsfasen, säger Lina Lurig som är mobilitetschef på IKEA 

FAKTA: APRILSKÄMT 
Under 1500-talet infördes den gregorianska kalendern av påve Gregorius XIII. Detta ledde till förändringar i det julianska kalendersystemet, vilket gjorde att det nya året började den 1 januari istället för den 1 april. Många människor fortsatte dock att fira det nya året i april, vilket ledde till förvirring och skämtande. Exakt när de första aprilskämten etablerades är inte fastställt, men redan i mitten av 1600-talet förekom det att exempelvis tidningar publicerade aprilskämt. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2024.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!