Up and Coming - Xenia Kriisin

Mikaela Dahlberg 13:30 16 Nov 2011


Foto: Nayeli Kremb

I artikelserien Up And Coming lyfter Nöjesguiden.se fram morgondagens stjärnor i den svenska musikindustrin.

Som en rallarsving knockade Xenia Kriisin oss med sin fenomenala röst och sitt mäktiga uttryck. Vi skulle kunna vräka superlativ över henne i all evighet, men istället låter vi er själva lyssna och hänföras. Med sina uppriktiga texter och intima scenuttryck så spår vi henne en alldeles lysande framtid. Vi ville veta mer om henne och såg därför till att arrangera en träff.

Ditt framträdande på TV4:s Nyhetsmorgon (inbäddat i artikelns slut) blev uppmärksammat och lovorden haglade, vad hände efter det?
– Jag fick mycket fina kommentarer, men det var inte direkt så att telefonen ringde varm. Jag fick fler inlägg på min Facebook än vad jag fick på min födelsedag, men jag hörde inte så mycket från branschvärlden. Tyvärr.

Vad har du för musikalisk bakgrund?
– Musiken föll sig väldigt naturligt för mig då det alltid har varit ett stort intresse hos min familj. Min musikaliska karriär startade väl när jag började spela blockflöjt i tvåan, världens vidrigaste men enklaste instrumentet. När det var dags att välja gymnasium så bestämde jag mig i sista sekund för att läsa musiklinje, och det är jag väldigt glad för idag. Det ledde till att jag träffade en massa fantastiska människor.
Hon berättar att det tog ett tag innan hon började sjunga.
– Jag var feg, sång är det mest sårbara instrumentet. Efter gymnasiet så tog jag en liten paus från musiken och jobbade med annat, men när jag satte igång med musiken igen så bestämde jag mig för att satsa på sången. Det är ju min grej. Jag sa åt mig själv att ta mig i kragen och sluta taffla mig fram på andra instrument. 

Dina framträdanden är avskalade och det är mycket fokus på dina texter - blir det inte väldigt personligt och utelämnande?
– Det är klart det blir, men just nu så är jag i rätt fas för det. Tidigare har jag varit mer introvert och blivit hämmad av att jag inte vågat göra vissa saker, men i och med att man blir äldre och rannsakar sig själv så släpper den där känslan. Det speglas i min musik och i mina framträdanden. 
Det måste vara särskilt tufft att vara ensam på scenen?
– Tidigare har jag alltid varit uppbackad av ett band, men jag tröttnade på att kompromissa. Jag ville inte vara beroende av andra för att kunna musicera. Jag är överlag en väldigt självständig person så jag ville prova hur det kändes att köra mitt eget race fullt ut - och det kändes skitbra!

Har du några musikaliska förebilder?
– Jag har haft olika idoler under hela min livstid, men jag är uppvuxen med mycket soul i hemmet, många gamla godingar. Just nu inspireras jag mycket av mina vänner, jag umgås mest med musiker - talangfulla sådana. Göteborgs musikscen kokar ju för sjutton. 
Men om du ska nämna någon särskild inspirationskälla..?
– Inspirationskälla vet jag inte, men jag har en sjuk dille på Beyoncé just nu. Hon är fantastisk.

Vad har du som skiljer dig från mängden och som kommer ta dig ur Up and Coming-träsket?
– Min musik är ärlig och rak. Det har tagit mig många år av självrannsakan att komma fram till den musiken jag gör nu. Jag är väldigt stolt över hur min musik har utvecklats, det jag gör nu är bra.

Vad är ditt mål just nu?
– Den senaste tiden har jag har slitit som ett djur för att göra det möjligt att kunna stänga in mig i vinter och skriva. Jag behöver ordentligt med tid för den processen, men som frilansare är det svårt att ta sig den tiden. Sen satsar jag på att spela in mer musik och göra liveframträdanden. Jag vill att folk ska höra det jag gör.

Det känns som att skivbolagen gärna satsar på artister som redan lyckats skapa sig en fanbase, att de inte är lika sugna på att chansa på osäkra kort som förut. Hur tänker du kring det?
– Det finns så många duktiga musiker idag som tar saken i egna händer, om man ligger i jävligt hårt så kan man komma långt på egen hand. I och med internet så kan man sprida sin musik på ett helt annat sätt än vad man kunde för bara ett par år sedan.
Hon säger att hon tänker i liknande banor.
– Jag försöker skapa ett rop efter mig. Jag planerar att spela in en skiva och om någon vill vara med så välkomnar jag det. Men jag sitter inte och väntar på ett skivkontrakt. Får jag ett passande erbjudande så skulle jag så klart bli glad.

Vad innebär uttrycket "att lyckas" för dig?
– Ordet lyckas får mig osökt att tänka på ordet lycklig. Så med risk för att låta klyschig så måste jag ändå säga att innebörden av att lyckas för mig först och främst är att få hålla på med det jag gör. Jag kommer kanske inte bli lika stor som Beyoncé, men att få hålla på med det jag brinner för på heltid gör mig tillräckligt lycklig. 

Vad händer inom den närmsta framtiden?
– Mitt närmsta projekt är tillsammans med Kulturverkstan i Göteborg. Projektet går under namnet VEGA och det går ut på att man sammankopplar tio stycken pensionärer från ett äldreboende med tio stycken unga konstnärer, som utifrån sina möten med de äldre får skapa fritt. Jag är alltså en utav de tio unga konstnärerna. Eftersom jag alltid ska gå all in så har jag superplaner där jag vill skapa både konstverk och musik. Det kommer bli fett. 

Se det omtalade klippet från Nyhetsmorgon
Lyssna på Xenias musik
Följ Xenia på Facebook

Xenia%20Kriisin%20-%20Firearms
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!