Up and Coming - The Concept

Mikaela Dahlberg 14:49 11 Oct 2011

Foto: Jesper Nyreröd
Fr. vänster Magnus (bas), David (sång & gitarr), Filip (gitarr) & Frans Povel (trummor)

Varje vecka plockar vi på nöjesguiden.se fram spåkulan och spanar efter nästa fuzz, de som inom en snar framtid kommer bli namnet på allas läppar.

Den här veckan har vi träffat The Concept, stockholmbandet som besitter både hitmaterialet och pojkbandslooken. I somras satte de publikrekord på Peace&Loves Phoenix-scen, men vi känner på oss att det bara var en försmak på vad som komma skall. Jag träffade killarna i deras studio vid Mariatorget.

Det hela började som en akustisk duo, bestående av Filip och David. De möttes på Södra Latins musiklinje och fattade direkt tycke för varandra. De visade sig fungera utmärkt ihop även musikaliskt.
– Deras musik var enkel men vacker, inleder Frans Povel.

Tillsammans gick de in i studion och med tillskott i form av Magnus på bas bildade de fyramanna-bandet The Concept. Det finstämda akustiska försvann och istället uppkom ett enkelt men energiskt sound. Första singeln Damn släpptes till P3 och de tog upp låten snabbt. Den började spelas flitigt och snart hade de flesta hört den, men fortfarande var det många som inte hört talas om bandets namn. Efter succén med Damn var det tänkt att de skulle satsa på att slå igenom ordentligt, men det kom andra saker ivägen - både Frans Povel och David blev tillfrågade om att spela tillsammans med Robyn på hennes turné. Ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. Det stundande genombrottet fick vänta. 

Nu satsar killarna stenhårt på bandet, de har spelat in en EP och David och Frans Povel har bantat ned på Robyn så mycket det går. Bandet signade nyligen med managementbolaget Flagstone, som tidigare har jobbat med grupper som Mando Diao och The Hives. De tar över ansvaret för att lägga upp strategier och sköta promotandet vilket gör att bandet äntligen kan fokusera enbart på musiken. 

Stockholms musikscen består av många liknande band - unga snygga killar som spelar pop/rock i The Strokes -anda. Vad har ni som skiljer er från mängden?
– Vi skriver och producerar allt vårt material själva, när vi lämnar ifrån oss materialet är allting färdiggjort, berättar Frans Povel. Vi har starka låtar och starka produktioner. David fortsätter:
– Vi är ödmjukare än förr men ändå stoltare och mer självsäkra. Ni kommer aldrig få se någon fejkad energi från vår sida.

Och visst märks det att alla i bandet har en gedigen musikalisk bakgrund, med ett samspel lika oklanderligt live som på inspelat material.

Så om vissa andra fejkar bra, hur märker man att ni inte gör det?
– Mår man piss så får man vända det till något positivt istället för att försöka dölja det, säger David. Det värsta jag vet är när det blir plastigt, det lyser igenom. Jag ser hellre på en konsert med en bakfull Julian Casablancas som omvandlar sin aggression till energi än någon klämkäck typ som försöker släta över det, fortsätter han.
– Sen har vi ju charmen också, tillägger Filip med ett leende.

Vad är framgångskonceptet?
– Bandnamnet är en slags ironi over att allt är så himla konceptionellt, berättar Frans Povel. Vi undrar vart humorn och charmen tog vägen? Vi vill förmedla en opretentiös känsla.
– Stockholms musikscen består idag av tvåhundra Miike Snow-kopior, säger David. Det mesta är DJ och producent-baserat. Det är få band som frångår den genren som får chansen. Vilket är bra för oss.

När blir ni signade?
– Ska man ligga på ett majorbolag så ska man ha hög prio, annars hamnar man i to-do-högen och allt stagnerar, menar David. Skivbolag kommer när tiden är inne, fortsätter han och de andra nickar instämmande. 
– Vi ser på skivbolag mest som hjälp med marknadsföring, inte någon verksamhet som ska hjälpa till och bygga upp ett koncept. Vi har redan ett färdigt koncept och en tydlig idé om vad vi vill göra, tack ändå.

Nu satsar killarna på att spela in nya låtar, släppa en tredje singel och till våren släppa sin första fullängdare. I samband med detta blir det en hel del livespelningar.
– Nu är det full fokus som gäller, klargör Magnus. 

Framtiden ser onekligen ljus ut för bandet, som trots sin rookie-status redan framstår som om de har bättre koll på branschen än många etablerade musiker.

Damn! live @ Peace&Love
D-d-dance live @ Pet Sound Bar

Vill ni se dom live?
28 Oktober - Rookie Festivalen, Hultsfred
2 November - Göteborgs Nation, Uppsala


 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!