Alt-right-mupparna tar över

14:12 29 Mar 2017

I The Handmaid’s Tales framtidsskildring har USA utsatts för en statskupp och kvinnorna blivit av med sina rättigheter.

“Lock her up!” står det med feta bokstäver på den nya alt-right-muppens t-tröja. Vattenkammade Stan ser ut som en hitlerjugend-version av muppen Bert. När han inte bråkar med sina liberala snöflingor till föräldrar attackerar han pk-media på nätet och skriver reddit-inlägg om den kenyanske reptilutomjordingen Barack Obama. För att poängen ska gå fram har han en Hitlermustasch under sin orange muppnäsa.

Alt-right-muppen Stan finns inte på riktigt. Ja, jag vet. Ingen mupp finns på riktigt. Men just den här hittades på av humorsajten Funny or Die som en satir på att Sesame Street nyligen utökade sitt galleri av handdockor med en autistisk mupp. Men alt-right-rörelsen behöver inte oroa sig över mängden representation de får på tv-skärmen. I Hulus nya tv-serie The Handmaid’s Tale styr de kristna extremhöger-mupparna över en hel nation.

The Handmaid’s Tale är baserad på Margaret Atwoods roman från 1985 och berättar historien om ett USA som efter en avancerad statskupp blir den totalitära staten Gilead. Stora delar av landets befolkning har dött, och efter att ha blivit utsatta av biologiska stridsmedel är många av överlevarna sterila. Statens lösning är att göra alla kvinnor livegna, de existerar enbart för att tjäna mannen. I Gilead får inga kvinnor ägna sig åt lönearbete eller för den delen ha tillgång till ett bankkonto. Aborter är lika med landsförräderi och bestraffas med offentlig avrättning.

För att förse nationen med fler gudfruktiga barn bildas klassen tjänarinnor som består av fertila kvinnor som inte har rätt till en egen identitet. Huvudrollen kallas till exempel Offred (“tillhör Fred”) eftersom hennes befälhavare heter Fred. Det som skiljer The Handmaid’s Tale från andra genreklassiker såsom George Orwells 1984 och Aldous Huxleys Du sköna nya värld är att Atwoods dystopi bara drabbar kvinnorna. Männen i dramat behåller sina privilegier.

Hulu hade inte kunnat hoppas på en bättre marknadsföringskampanj för sin tv-serie än Donald Trumps valseger. Det omtalade fotografiet där presidenten skriver under en anti-abortlag omgiven av enbart män såg ut som en propagandaposter från förtryckarregimen Gilead. Och nyligen dök det upp ännu en bild från det republikanska partiet där deltagarna diskuterade mödravård och kvinnors hälsofrågor. Inte en enda kvinna syntes på bilden.

Även om Funny or Dies alt-right-mupp var på låtsas finns det gott om andra som är beredda att fylla hans skor. Ja, jag vet. Muppar har inga skor.

Läs även: "Författaren är den nya tv-producenten"

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!