Almost Famous - Jonathan Johansson

15:27 28 Jan 2009

 Johannes Helje
 

Ibland dör man lite redan första gången man hör en låt. Det kan räcka med så små saker som en mjuk röst med skånsk brytning och några kastanjetter på väl valda ställen. En hand i himlen släpptes som Jonathan Johanssons första singel på Hybris i december 2008. Då hade den redan förgyllt dansgolven på många klubbar under en längre tid. I februari släpps debutalbumet med samma namn som låten och Jonathan åker ut på sverigeturné för att tända ljus över tusen dansgolv.

Tjugoåttaårige Jonathan Johansson flyttade till Stockholm från sitt frikyrkliga malmöhem för nio år sedan. Han bär på ett religiöst arv som än idag utgör en stor del av hans liv. Jonathan inleder sin konsert på en fest som tidningen Novell anordnar i Stockholm med att fråga publiken om det är någon som vet huruvida sockerdricka är bra för halsen. En liten indietjej uppmanar honom att dricka sprit istället varpå han rappt svarar -Gud älskar dig, det vet du väl?
Det är något provokativt med en indiepopstjärna som är så djupt troende.
–Visst kan det ses som provokativt eller uppfattas som en PR-kupp men hela den här skivan är så genomsyrad av andlighet att det vore fånigt att hymla med.
Hur mycket har din religiösa bakgrund betytt för dig musikaliskt?
–Jag var ju väldigt mycket i kyrkan som liten och man får med sig en harmonibank som kanske inte alla har. Mina låtar handlar väldigt mycket om den andra sidan. Hela plattan är egentligen ett gäng böner som jag kan be. Den är väldigt ärlig och uppriktig på det sättet.
Jag hörde att du har hittat en synt?
–Ja vi har hållit på med plattan i typ tre år. Men när jag hittade DX7:an för ett och ett halvt år sedan gjorde vi om precis allting från början.
Jonathans förra skiva Ok, ge mig timmarna som var mer gitarrbetonad släpptes på pyttelilla bolaget Eckwork Records i en liten skala och fick fina recensioner men inte något större genomslag. På hans kommande platta gör syntfyndet sig gällande på ett oundvikligt sätt. Lägg till en mjuk lite svävande röst som sjunger på skånska, några kastanjetter, en pumpande bas och soundet av Jonathan Johansson 2009 börjar ta form. Även om den sakrala känslan i både texter och melodier säkert kan skrämma bort en och annan lyssnare är En hand i himlen så vackert tragisk att till och med den största av ateister kan börja ifrågasätta sin icke-tro. Och det är något i Jonathans övertygelse som får de ibland smått banala texterna att kännas extremt angelägna. En angelägenhet som belönades med Ted Gärdestad-stipendiet redan 2003. Efter att han framfört Innan vi faller, ett annat spår från den kommande skivan, live på PSL-bloggen blev Jonathan kallad för ”Sveriges svar på Markus Krunegård”.
–Det var faktiskt en fruktansvärt rolig formulering men det är ju en ära om någon tycker det.
Känns det här som din debutskiva?
–Det känns som om jag har hittat vad jag ska göra nu. På förra plattan låter det som att jag försöker vara Thomas Andersson-Wij eller Håkan Hellström. Min röst var liksom helt sprucken. Men nu är jag framme vid hur jag vill låta. Jag tror att det här kommer att bli ett av mina bästa år någonsin då jag kommer att få komma ut och spela och snudda vid drömmen om man får säga så.
En av mina bekanta gråter alltid till  En hand i himlen men hon har lite svårt att höra vad du säger.
–Jag vet, och det kanske ibland är bäst så. Jag sjunger ju på skånska men jag försöker verkligen sjunga så tydligt jag bara kan.
När jag för ett halvår sedan mötte Jonathan för första gången var det på en bröllopsfest. Han kom sent direkt från en spelning och var lite trött. Men han ställde sig likväl det första han gjorde och började samla ihop skräp i en svart sopsäck så att brudparet skulle slippa städa dagen efter. Till vardags jobbar Jonathan på ett hem för missbrukare. Och när man träffar honom ger han överlag ett nästan obehagligt sympatiskt intryck.
Jag har försökt gräva fram något mörkt och dåligt om dig men du verkar vara en så vansinnigt helig kille. Har du gjort revolt någon gång?
–Jo, det har jag verkligen gjort. Att kalla mig för helig kille skulle nog enligt många vara att laborera lite väl fritt med sanningen. Det finns såklart massa mörka sidor, jag är precis som alla andra. Men jag gör ju så gott jag kan. Jag är inte intresserad av att göra några skandaler direkt. Men visst, jag vägrade vara med i kyrkokören när jag var liten.

Jonathan Johanssons musik hittar man på myspace.com/jonathanojohansson. I februari åker Jonathan med band ut på turnén Handen på hjärtat tillsammans med Gustaf Spetz.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!