Allt du vill veta om Coravin

Redaktion 16:10 22 Nov 2023

Men har varit för blyg för att fråga om. 

Du har sett ordet på många vinlistor de senaste åren, men kanske vet du inte riktigt vad det innebär. Eller så tror du att du vet, men är inte riktigt säker. Eller så är du faktiskt till och med säker, men fattar inte riktigt hur det funkar. Då är den här texten för dig. 

Coravin är ett system för dig som vill kunna ta ett glas vin utan att för den delen behöva knäcka en hel flaska. Istället penetrerar du korken med en tunn nål som suger upp vinet utan att exponera det vin som är kvar i flaskan för syre. Metoden går ut på att du med hjälp av ett lätt knapptryck istället sprutar in lite argon i flaskan för att skapa ett övertryck i flaskan, och när du släpper knappen rinner vinet ut genom plastnålen och ner i ditt glas. Argon är en ädelgas som är helt fri från såväl smak som doft, och inte reagerar med några andra ämnen. 

När du sedan drar ut nålen sedan återförsluts det minimala hållit korken automatiskt av dess naturliga elasticitet. Argonet som ligger kvar i flaskan kommer inte på något sätt att påverka vinet även om det skulle ta flera år innan du vill avnjuta nästa glas. Du kan således med gott samvete smaka av dina dyrgripar utan att behöva sänka en hel flaska vid ett och samma tillfälle. 

Uppfinnaren till vinkonserveringssystemet heter Greg Lambrecht och är en biomedicinsk ingenjör från MIT som tidigare har uppfunnit framför allt instrument som används inom vården. Coravin skapade han emellertid mest för sin egen skull, då hans kärlek till vinet är lika stor som namnet antyder. Cora betyder nämligen hjärta på latin. 

Systemet kostar från cirka 2 500 kronor och uppåt lite beroende på utförande och hur många tillbehör som följer med. Du får sedan ut cirka 15 glas vin per argonpatron. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!