"Alla visar solidaritet på det sätt de kan" – Stjärnspäckad gala för Gaza på Trädgården

17:36 20 Aug 2014Den senaste tidens stridigheter i Palestina har fått många att ställa sig frågan hur de kan hjälpa till. En mängd mäktiga artister och organisationer har gått samman för att svara på den frågan.


Gala for Gaza, som arrangeras på Trädgården den 25 augusti, har bjudit in svenska giganter som The Knife, Redline Recordings med Linda Pira och Stor, Marit Bergman, Mack Beats, Ison & Fille, RMH, Mohammed Ali m fl. Alla dessa vill bidra till att lyfta den – truth be told – horribla situationen för Gazas befolkning idag. Och vi vill se det.

Därför har vi pratat med en av arrangörerna, nämligen Ayman Osman, aktivist och initiativtagare till Ship To Gaza, om alla aspekter av kvällen.


Vad är förhoppningen med Gala for Gaza?

– Vi hoppas att vi ska lyckas samla in en väsentlig summa pengar som vi sedan skänker till International Solidarity Movement (ISM). Vi vill också bidra till att lyfta frågan om vad som sker i Palestina och mot det palestinska folket. Vi vill genom detta även vara en del av den solidaritetsrörelse som skapar opinion för att tvinga våra politiker sätta press på och avbryta allt samarbete med staten Israel, särskilt det militära.

 

Varför känner ni att det behövdes en gala?

– Det är vad vi kan och vad vi gör. Vår styrka är den här typen av arrangemang. Vi ville bidra med just vad vi kan för att visa vår solidaritet. Det har arrangerats galor i Gävle, flyktingar från Gaza hungerstrejkar i Göteborg just nu och det har arrangerats demonstrationer över hela Sverige, Europa och resten av världen. 

 

Vad kan man säga om kvällen på förhand, kommer det vara en renodlad välgörenhetsgala?

– Delvis. Det kommer vara en blandad kväll med DJ:s, artister, försäljning av olika saker som folk har skänkt till oss till förmån för galan. T ex ska flera konstnärer bidra med verk skapade för galan. Det kommer helt enkelt bli en fullspäckad kväll med grymma artister på scen blandat med tal, poesi och annat kul.

Bilder från Gala för Gaza, på diverse solidaritetskämpar.

 

Hur kommer det sig att det blev just Trädgården? Varför tror ni att de ville vara delaktiga?

– Det var de som inte tvekade på att ge oss tillgång till lokalerna på så kort varsel. Det är självklart också en av de bättre platserna i Stockholm att arrangera en sådan grej på. Man skulle väl kunna säga att många i världen vill på något sätt visa sin solidaritet och alla gör det på det sätt de kan.

I veckan kritiserades Redline-artisterna Dani M och Carlito, som ska uppträda på galan, för att ha uttalat sig antisemitiskt och ha kopplingar till antisemitiska grupper. Hur ser ni på det?
– Redline Recordings tar bestämt avstånd från rasism, antisemitism och alla former av diskriminering vilket borde vara uppenbart för alla med minsta koll på skivbolagets historia.


På vilket sätt stödjer man Gaza genom att gå på galan?

– Vi har valt att intäkterna från galan ska gå till den svenska delen av en organisation som heter International Solidarity Movement (ISM). De är en del av ett världsomspännande nätverk som har kämpat mot ockupationen genom ickevåldsmetoder och direkt aktion i form av att till exempel eskortera palestinska skolbarn till skolorna utan att de riskerar att bli trakasserade av israeliska soldater på vägen dit.
– De har varit mänskliga sköldar åt palestinska bönder när de skördar sina olivträd för att inte behöva bli beskjutna av bosättare eller trakasserade av israeliska soldater. ISM består av aktivister från hela världen som åker ner och deltar i deras arbete på palestinsk mark.

 

Om man inte har möjlighet att komma, på vilka andra sätt tycker du att man kan stödja Gaza?

– Om man inte kan komma på galan så kan man så klart donera till ISM direkt på deras bankgironummer, 5588-2732, och märka betalningen med “Gaza”.

Mer info om allt detta finns att tillgå här

Stad: 
Kategori: