Alicia Vikander om rollen som Lara Croft

13:06 9 Mar 2018

Alicia Vikander är aktuell som actionhjälten Lara Croft i Tomb Raider och beskriver karaktären som banbrytande i en mansdominerad värld. Hollywood har påbörjat en resa mot jämställdhet men det råder inga tvivel om att de har en lång väg kvar.

När Lara Croft: Tomb Raider presenterades i filmformat för första gången 2001 med Angelina Jolie i huvudrollen satt Alicia Vikander, då 13 år gammal, bänkad hemma i soffan i Göteborg. 17 år senare presenteras filmen i ny skepnad och den här gången är det Alicia själv som knipit huvudrollen. En vecka innan biopremiären träffar Nöjesguiden henne under en intensiv pressdag i Stockholm.

Alicia Vikander växte upp med ett stort intresse för actionfilmer och berättar om hur hon själv brukade gå på bio för att se bland annat Indiana Jones-filmerna. Att som tjej växa upp med nittiotalets actionutbud innebar dock att man fick nöja sig med manliga superhjältar och förebilder eftersom det i stort sett inte fanns några kvinnliga motsvarigheter. När Alicia för första gången stötte på en kvinnlig actionhjälte var det just Lara Croft i tv-spelen Tomb Raider och i filmen där Angelina Jolie gestaltade karaktären.
– Tack och lov lever vi nu i en annan tid med filmer the Hunger Games, Atomic Blonde, Mad Max och Wonder Woman och det är fantastiskt roligt att tjejer kan få växa upp nu och få kvinnliga förebilder i actionfilmer.

Kan du berätta mer om Lara Croft?
– Hon har varit en väldigt banbrytande karaktär med tanke på att hon var första kvinnan i en väldigt mansdominerad spel- och actionvärld. Hon är en stor äventyrare, hon är smart och hon har humor. Jag tycker att det är fantastiskt i vår version just för att det är en kvinna som håller på att växa upp och försöker finna sin väg i livet. Vi ville göra en väldigt rå och realistisk ton så förutom de mer bad ass-personlighetssidorna hos henne så är hon ju också mänsklig. Hon är öppen för att visa sin sårbarhet.

Alicia berättar att hennes första reaktion när hon blev kontaktad om nya Tomb Raider var ”Har inte de här filmerna redan gjorts?”.
– Jag spelade ju spel när jag var liten men jag har inte gjort det så mycket de senaste femton åren så jag blev först nu introducerad till spelen som hade en ”reboot”. Och då blev jag intresserad för det var då jag insåg att det fanns en möjlighet att göra en väldigt ny riktning av hela den här karaktären och världen hon är i.

 

"Jag pratar väldigt gärna om mina åsikter"
 

Under invigningen av Göteborgs Filmfestival 26 januari i år var Alicia Vikander på plats för att ta emot hederspriset Nordic Honorary Dragon Award. I sitt tacktal pratade hon om den uppenbara bristen på kvinnor i den internationella filmbranschen. Att starka kvinnor ofta är ensamma som kvinnor och spelar nästan uteslutande mot män. Hon berättade om hur kvinnor i filmvärlden blivit separerade och tvingats tävla om jobb men att det skett en förändring och att de under den senaste tiden insett att det inte bara finns en plats för en kvinna. De är systrar, inte konkurrenter.

Men i Tomb Raider blir det uppenbart att Hollywood har mycket kvar att jobba på innan det blir jämställt på den vita duken. Alicia Vikander är nästan ensam som kvinnlig skådespelare i filmen, något som även hon själv uttryckt sin besvikelse över.

Tror du att det kan ändras inför uppföljaren?
– Det tror jag absolut. Det har varit väldigt mycket fruktansvärda historier och uppmärksammanden de senaste månaderna som kickstartade hela den här #metoo-rörelsen. Men det är skönt att veta att filmer som Wonder Woman och Black Panther faktiskt var i görningen redan för tre år sen så vi lever ändå i en tid som rör sig progressivt framåt men jag tror att det går snabbare nu vilket är roligt. Det som är fantastiskt är att folk är mer lyhörda och uppmärksamma redan från början genom att ha en annan typ av ögon när man läser manus eller pratar om projekt.

Kan du som skådespelare ställa krav på att ha med fler kvinnor i uppföljaren?
– Det är en möjlighet när man kommit till en viss nivå, att folk lyssnar på en. Även som ung kvinna hoppas jag på det. Och jag pratar väldigt gärna om mina åsikter.

Tomb Raider har biopremiär i Sverige den 16 mars.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!