Dina ögon.

Album att se fram emot

14:50 23 Jan 2023

Nöjesguidens musikredaktör listar 15 album att se fram emot under våren.

Måneskin 
Kvartetten har lyckats slå sig långt från Eurovision och har dominerat topplistorna sedan deras medverkan i tävlingen för två år sedan. Den 20 januari släpps deras tredje album Rush! som Max Martin och hans kollegor har producerat. Kan det bli gruppens bästa projekt hittills?

Mac DeMarco
Samma dag släpper också Mac DeMarco sitt femte fullängdsalbum Five Easy Dogs. Albumet spelades in under en roadtrip från Los Angeles till Utah, då DeMarco skulle detoxa sig själv från nikotin.

Complete Mountain Almanac
I år möter vi ett nytt musikkollektiv bestående av den norska singer/songwritern Rebekka Karijord, poeten Jessica Dessner och hennes bröder Aaron och Bryce Dessner, mer kända från The National. Den 27 januari släpper de sitt debutalbum, och det kan väl inte bli annat än bra?

Cat Gold
David Wikberg, som tidigare har jobbat bakom artister som Thomas Stenström, Maja Francis och Jonas Lundqvist, debuterade förra året under namnet Cat Gold. 2 februari kommer hans debutalbum Surgery. Projektet kom till ur behovet av en känslomässig ventil. ”Det finns inte en ton på skivan som inte är spelad eller sjungen av mig. Som producent är det vanligtvis inget jag eftersträvar, att en och samma person ska göra allt, men i det här projektet kändes det rätt: att göra detta i min egna bubbla.”

Jonatan Leandoer96
Jonatan Leandoer som är mest känd under Yung Lean återkommer med ett album under sitt något mindre kända alias Jonatan Leandoer96 i början av februari. Av de första smakproven av döma är det ett något mer lågmält och introspektivt projekt. 

Dina Ögon
Gruppen beståendes av Anna Ahnlund, Daniel Ögren, Christopher Cantillo och Love Örsan har förtjusat lyssnarskaror sedan debuten 2021. Men när Tyler The Creator utnämnde deras låt Tombola 94 till en av årets bästa fick betydligt fler upp ögonen för bandet. Själva kallar de sin musik ett kärleksbarn från Eric B. & Rakim, Fleetwood Mac, Selda Bağcan och Ted Gärdestad. Den 3 februari släpps deras andra album.

Raye
Brittiska Raye debuterade 2015, men har ännu inte släppt ett debutalbum. Men den 3 februari är det dags att släppa albumet My 21st Century Blues som har varit under produktion de senaste sju åren. Det sker efter att hon förra året lämnat sitt skivbolag för att släppa sin musik independent.

Paramore
Efter att nästan ha splittrats och Hayley Williams fokus på sin egen solokarriär är nu emo-gruppen albumaktuella igen mot alla odds. This Is Why blir deras sjätte album och släpps den 10 februari. Själva säger de att det är det mest meningsfulla de gjort hittills. Genremässigt lutar det åt en slags spretig funk, som påminner om Williams debutalbum.

Caroline Polachek
Fira alla hjärtans dag med Caroline Polachek när hon släpper nytt album 14 februari. Är det nu hon kommer få sitt breda genomslag som hon förtjänar? Eftersom jag inte kunnat få ur den senaste singeln Welcome To My Island ur mitt huvud de senaste månaderna vill jag nästan lova det.

Bishat
Bishat debuterade 2016, men har de senaste åren främst agerat låtskrivare åt andra artister. Den 17 februari släpper hon sin första EP Who Hurt You? som lär sätta henne själv på kartan. Soundet är atmosfärisk och textfokuserad R&B. “Den här EP:n är min resa till att sluta bry mig så mycket om vad alla andra tycker” skriver hon i ett pressmeddelande.

Mui Zyu
Eva Liu släppte sin första musik under namnet Mui Zyu förra året. Musiken är spöklik, surrealistisk och fylld av bubbliga syntar. Rotten Bun For An Eggless Century heter albumet som kommer 24 februari. Bara det namnet är väl tillräckligt för att man ska vilja lyssna.

Fever Ray
Låten What They Call Us som släpptes förra året var den första nya musiken från Karin Dreijer på fem år. Det var också det första samarbetet med brodern och The Knife-medlemmen Olof Dreijer sedan 2014. Det nya albumet heter Radical Romantics och utforskar olika perspektiv på kärlek. Projektet släpps 10 mars.

Lana Del Rey
Titlarna blir längre och musiken mer obskyr. Men den 10 mars släpper Lana Del Rey sitt åttonde album Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. Musiken verkar fortsätta i hennes nya poetiskt pratsamma ådra som genomsyrat de två senaste albumen, men den här gången har Jack Antonoff återigen plockats i som medproducent. Ljudbilden är därmed tillbaka i det melankoliskt storslagna, vilket känns lovande.

Miley Cyrus
Nytt år och en ny era av Miley. Albumet Endless Summer Vacation beskrivs som ett “kärleksbrev till Los Angeles”. Av den första singeln av döma verkar Cyrus ha lämnat rocken bakom sig för något mer ljust och poppigt.

Frank Ocean
Även om han själv inte gjort något officiellt uttalande, tror fansen att Frank Ocean äntligen släpper nytt i vår. Det baserat på att artisten rensat sina sociala medier på innehåll och det faktum att han ska uppträda på festivalen Coachella i april.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!