Foto: Daniel Stigefelt.

Åh Fan, Klara & Jag är tillbaka

09:20 11 Oct 2019

Debutalbumet börjar så sakteliga ta form, men redan nu släpper Klara & Jag en ny singel. 

Klara Tuva Wörmann och Johanna Frostlings nya singel Åh Fan skrevs redan i oktober för två år sedan, som en reaktion på de många tankar som väcktes i samband med Metoo. Nu först två år senare släpper de låten. 
– Det här är en låt med en text som i den bästa av världar inte hade kunnat skrivas. Man kan säga att det är frustrationen över att man ens behöver prata om det vi sjunger i texten som är kärnan i låten. På så sätt är den liksom ett ”fuck off” till sin egen existens. 

 

Varför tog det så lång tid för er att släppa Åh Fan som singel? 
– För att vi egentligen inte tyckte den var så mycket för världen när vi skrev den. Men den har verkligen vuxit på oss sedan vi började spela den live och märkte att folk blir berörda av den. Sen har vi suttit med produktionen massa vändor i studion, lagt till storslagna stråkarrangemang och hårda gitarrer för att sen inse att den ska vara precis så primitiv och naken som den är nu.  

Det är inte första gången ni låter en dunderhit ligga och marinera. Är det en medveten strategi eller prokrastinerar ni bara? 
– Det har blivit så dels av ovan nämnda anledning, och för det andra för att allt tar sjukt lång tid när man är på ett skivbolag. Inte ett ont ord om vårt skivbolag för de är grymma, vi menar bara att en release innebär så mycket mer än att bara skriva en låt om man ska komma genom det så kallade bruset. Allt tar helt enkelt mycket längre tid än vad man kan tro.  

Åh Fan skrevs i samband med att Metoo brakade loss. Berätta mer om hur tankarna gick? 
– Den skrevs under den hösten 2017 för att vi, precis som många andra, pratade mycket om vad det innebär att vara kvinna respektive man då. Åh Fan är som ett långfinger till sin egen existens, en frustration över att den ens finns.   

Duon har tidigare släppt singlarna 2.0 samt Måste jag dö? och debutskivan är planerad till våren 2020. 
– De senaste åren har vi skrivit, producerat och levt för vår musik. Vi har stadigt växt i vårt skapande och nu börjar vi verkligen hitta vad Klara & Jag är och hur vi låter. Det kommande albumet sammanfattar det vi kommit fram till, och Åh Fan känns som den naturliga starten på nästa era. 

Nu ser debutskivan ut att faktiskt komma ganska snart också, hur känns det? 
– Helt sjukt skönt, det är som att ha varit höggravid jättejättelänge utan att få lön för mödan. Det känns stort och ska bli så skönt att få se den växa upp och bli sin egen så att vi kan gå vidare och baka nya bäbisar.

Kan vi lita på att den kommer till våren? 
Ja, inte en sekund längre än till att första vårblommorna slagit ut orkar vi bära på den. Men det måste bli en vårplatta för de flesta låtarna är väldigt mycket sommar.  

Vågar ni berätta mer om den redan nu, eller är det att pusha det?
– Den är ett dokument över de senaste åren i vårt liv. Man kan säga att låtarna handlar om hur vi försöker hitta vår plats i den här världen genom att testa olika relationer, sysselsättningar, ifrågasätta exakt allt och känna alla känslor på en och samma gång. Den är kanske poppigare än tidigare, men också mer discostråkar. Mer av allt helt enkelt. 

Får vi se er live snart?  
– Det hoppas vi verkligen! Vi har precis avslutat vår sommarturné så nu sitter vi i studion och gör klart albumet. Men så fort vi släpper det kommer vi att åka ut och spela igen. Om man vill ha koll kan man följa oss på Instagram där vi heter @klaraochjag

Åh Fan finns ute nu på alla plattformar. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!