Aftonbladets chefredaktör stoppar artikelserie om sexism på egna redaktionen

16:47 23 Nov 2017

Dokumentet 2.0 stoppas av chefredaktören Sofia Olsson Olsén.

I svallvågorna av #metoo och anklagelserna mot flera anställda på Aftonbladet började flera framstående kvinnor på tidningen jobba med en artikelserie om sexismen på den egna redaktionen. Den skulle heta Dokumentet 2.0 och var tänkt som en uppföljare till Dokumentet där kvinnorna på Aftonbladets redaktion gjorde samma sak 40 år sedan. Tidningen gick själva ut med att de skulle publicera en ny version av Dokumentet.

Men på torsdagen gick chefredaktören Sofia Olsson Olsén ut med att hela publiceringen stoppas. Artikelserien skulle ha presenteras på en presskonferens i morse. Men så blev inte fallet. I ett mejl till tidningen Journalisten förklarar Sofia Olsson Olsén att hon måste gå igenom innehållet ur ett pressetiskt perspektiv.

”Dokumentet 2.0 är ett medarbetarinitiativ av en grupp kvinnor på Aftonbladet i samband med #metoo-kampanjen. Jag tycker initiativet är väldigt bra, vilket jag har sagt flera gånger.

Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv. Det tror jag alla har respekt och förståelse för. 

Jag vill framhålla att jag inte på något sätt lägger mig i initiativgruppens arbete eller hur den väljer att presentera sitt material internt och externt. Den frågan äger gruppen och bestämmer helt och hållet själva över. Det jag har att fatta beslut om är, som sagt, vad som publiceras i våra egna kanaler där jag är ansvarig utgivare”, skriver hon.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!