Är Little Dragon svensk musiks framtid?

Elina Wessman 00:00 1 Sep 2009

Little Dragon beskrivs som svensk musiks framtid inte bara av José González och Nöjesguidens recensenter. Vi tog kontakt med Yukimi Nagano för att få veta vad det innebär.

Är det ni som är svensk musiks framtid?
- Ja, det verkar skoj.
Er musik har beskrivits som "new thinking soul". Är det adekvat?
- Ja. Begreppet soul är ju ganska brett i sig, och det känns som en komplimang att vara new thinking.

Finns det något typiskt svenskt sound?
- Det kanske finns nåt svenskt sound. Men det är inget som vi har luskat ut vad det skulle kunna vara för nåt. Schlager och swenglish kanske?

Varför har ni inte det?
- Vi är stolta över vilka vi är men tror inte på konceptet med nationer.
 
Ni har deltagit i ett otal andra musikaliska projekt under tvåtusentalet (Koop, José González, Swell Session, Stateless, Hird mm) - vilka spår kan man höra tydligast i Little Dragon?
- Inga direkta. Koop, Swell Session och Hird har varit projekt där jag lånat ut min röst nästan som ett instrument. Med vår bästis José har vi mer trummat och sjungit i bakgrunden. Little Dragon är vårt totala frihetsprojekt där vi får göra precis vad vi vill och visa vilka vi egentligen är.

Den nya skivan skiljer sig ganska mycket från debuten; den känns mindre vokalisk, mer drömskt elektronisk - är det en medveten utveckling?
- Redan från början ville vi göra mer dansmusik, men skivbolaget insisterade på att släppa det gamla materialet först. På sätt och vis är Machine Dreams mer i synk med vilka vi är och har varit de senaste åren.

Vad har det betytt att hamna på Peacefrog records? Hur gick det till?
- Det var vår kompis Christoffer Berg som var en del av ett litet skivbolag (Off The Wall) som ville släppa en 7tummare med vår musik. När den sen släpptes hittade Peacefrogchefen skivan och tog kontakt med oss. Vi har aldrig varit särskilt bra på att pusha vår musik själva så vi blev såklart jättesmickrade.
 
Ni har gjort musik till Johannes Nyholms senaste kortfilm som visades i Cannes - berätta om samarbetet!
- Johannes är sjukt grym. Det började med att han gjorde en video till låten twice. Sedan gjorde han en längre version som blev en 8 minuter lång kortfilm där vi gjorde helt ny musik som var mer filmiskt mörkt och instrumentalt.
Stad: 
Kategori: 
3 Visa kommentarer (3)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!