Adrian Lux tröttnar aldrig

12:20 6 May 2014

adrian-lux_foto_piper-ferguson.jpg
Foto: Piper Ferguson

En av Sveriges starkast lysande stjärnor på dansmusikhimlen är Adrian Lux. I april släppte han EP:n Make Out och mitt under pågående Nordenturné mötte Christoffer Reichenberg Andersson upp honom för att prata klubbtröttma, hotellrecensioner och soloartisteriet. 

Jag spelade inte så mycket i Sverige förra året så det känns bra att vara tillbaka, säger Adrian Lux när jag möter honom på Stockholms äldsta konditori. Speciellt nu med nya ep:n. Det är roligt att turnera här, det är viktigt territorium för mig. Många tycker att det är underligt att man spelar ena dagen i Los Angeles och andra i Rättvik, men jag tycker att det är fett att ha det på turnépostern. Man lägger upp en bild på röda hus med vita knutar och så blir det så sjukt exotiskt för många i USA och de tycker typ att det är coolare än en spelning i Las Vegas.

På tal om turné var du precis i Buenos Aires och spelade på den stora festivalen Ultra Music. Hur var det?

– Det var sjukt! Väldigt kul också. De har alltid haft en galen festkultur. Några av deras största klubbar har varit grymma så länge och i så många år. Det har funnits flera bra dj:s från Argentina också så det har alltid varit en dröm att åka dit och spela. 

Blir du fortfarande nervös inför gig?

– Ja, sjukt nervös. Jag vet inte varför riktigt, tror bara att jag är så. Men det är nog bra också, annars kanske man hade tappat det helt.

Finns det tillfällen när du saknar de ”små” spelningarna i jämförelse med exempelvis Buenos Aires? 

– Absolut. Ibland kan jag sakna att bygga en helkväll, istället för att dyka upp när festen är som bäst och spela ett set.

Märker du stor skillnad på olika länders klubbscen när du reser runt?

– Sedan hela grejen med klubbmusik blev stor har folk alltid koll på vad som händer. Det är inte så ofta man kommer någonstans och människor inte har någon aning om vad som ska hända den kvällen eller vilka som ska spela. Det blir nog så genom hela dj-grejen också, vi sprider ju varandras låtar hela tiden när vi spelar. Det blir en helhet. Men det är roligt med Sverige, vi har alltid varit så långt före men samtidigt efter. Vi har haft klubbar som har hållit världsklass jättelänge, och som har haft stora dj-bokningar, men det har länge varit en klyfta här mellan klubbarna och folk i allmänhet. 

 

Adrian tror dock att varje land har sin egen nisch.

– I USA är det mycket störst är bäst och vackrast. Men i Europa är folk lite coolare, lite svårare, vill helst vara övertygade och dansa när alla andra gör det. Sedan kommer man till Australien för en spelning och där är alla down to party.

Har det blivit skillnad i hur du arbetar sedan du flyttade till USA?   

– Ja litegrann, det man behåller är ju laptopen när man reser runt. Men en stor skillnad är att det fortfarande finns stora studior där, med tekniker och allt sådant. Det känns som i en gammal film. Själv är man van att sitta för sig själv och fixa allt. Det var en sak som blev nytt för mig. Man är där och har sitt eget rum och studion känns mer som en arbetsplats. Men jag ska bygga ihop något eget sedan när jag har tid över.

Är det fortfarande kul att bo på hotell?

– Nej, jag är sjukt trött på det. Tyvärr. Att få bo på hotell var ju det roligaste som fanns. Men det är så konstigt att vakna upp på morgonen någonstans, behöva tänka efter för att man återigen är på en ny plats. Att vakna upp i sin egen säng är så nice. Annars känner man sig ibland som George Clooney i Up in the Air och börjar tänka på vilka tvålar som finns på vilka hotell och sådana konstiga saker. Haha, ibland har jag tänkt att jag skulle börja skriva recensioner av vilka restauranger och vilka hotell som är bra i olika städer. Vilka flygbolag man ska använda och vilka flygplanstidningar som är tråkiga.

Nu är din nya EP Make Out ute, blev den som du hade tänkt dig?

– Jag ville ta ut svängarna mer på den här. På förra skivan blev låtarna lite lika varandra kan jag tycka i efterhand, även om jag fortfarande tycker att de är bra. Men med den här ville jag att vissa låtar skulle gå åt olika håll, vissa skulle vara lite mer instrumentala. Jag ville att låtarna skulle bygga sina egna världar. Men jag slopade sjukt många låtar och jag tycker att de som kom med blev bra och passar ihop.

Du jobbar ofta med artister som Lune eller JJ, som ofta kallas indie. 

Hur viktig är indiegrejen för dig? 

– Jag vet inte riktigt. Det är min värld bara, det är det jag tycker är bra. Jag har inte försökt forcera mig in i indie. För mig är det alltid viktigt att vara ärlig och jag har dessutom rätt svårt att inte vara det mot mig själv. Jag är bra på min grej. Jag vet inte om jag skulle vara asbra på att producera en singel till Britney Spears till exempel. Eller kanske, ifall hon vill låta som jag. 

 

Det viktigaste är att få jobba med musik och artister han själv verkligen gillar, säger Adrian. 

– Men jag tänker inte på att det är indie, det är inte det viktiga. Jag gillar att man hör att det finns karaktär i mina låtar. Jag tycker det finns mycket musik som är uttänkt och jag fastnar inte så ofta för den.

Finns det tillfällen då du tänker att det hade varit kul att vara i ett band eller en duo istället?

– Absolut. Jag tror att alla tänker så. Gräset är grönare och allt det där. Jag försöker påminna mig själv om hur bra det är att göra det själv också. Jag kommer ifrån att ha spelat jättemycket ihop med andra, det var så jag började och det är sjukt roligt. Men det blir ju alltid en kompromiss. Jag tror att alla som är i ett band eller någon konstellation säkert skulle vilja ha total frihet ibland. Men jag har min tour manager så det blir ju lite som en annan medlem. Man har sällskap hela tiden.

Finns det saker du har hunnit tröttna på med klubbvärlden?

– Det är på klubben det är som roligast. Även om man inte festar och kanske bara kommer dit för att spela, är det ju just de timmarna på klubben som är belöningen för hela dygnet, eller alla resor. Jag tycker fortfarande att klubbvärlden är rolig, den har förändrats mycket sedan jag gick ut. En klubb är lite som ett laboratorium där man får testa musik på de som dansar. υ

 

Make Out (Ultra/Universal) finns ute nu och belönades med betyget betyg: 4 i april. Till hösten släpper Adrian Lux ännu en EP.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!