Foto: Kristoffer Jansson

Aden x Asme slutar aldrig att jobba för att nå sina mål

09:54 13 Jun 2019

Hammarkullensönerna Aden och Asme, som toppar listor och spelar över hela landet, tappar aldrig sin ödmjukhet. Speciellt inte inför släppet av deras debutalbum 12 till 12.

De senaste åren har det skett mycket i Sveriges hiphop-värld. För några år sedan var det knappt en såg skymten av musik som rappare från förorterna skapat, men nu har det blivit ändring på det. Akter från Stockholmsförorter vinner priser och hyllas på löpande band, och även i Göteborgs utkanter lyser potentialen starkt. Detta främst i form av barndomskompisarna Aden och Asme, som med låtar som Favela och Granddaddy Purple fått miljontals av speltimmar på streamingtjänster och radio.

Från början var det aldrig tanken att musiken skulle bli ett heltidsjobb för någon utav dem. Aden började att skriva texter för ungefär tre år sedan och Asme följde strax i hans fotspår. De gjorde det inte av någon annan anledning än att de gillade det, och var ensamma i sina kretsar om att skriva hiphop-texter. All sin skicklighet har de tack vare att de nött och nött, och efter en EP och flera framgångsrika singlar är de nu den 12 juni redo att dela med sig av sitt debutalbum 12 till 12.

Aden, Asme och jag träffas på Kafé Hammarkullen för att prata om just albumet. De hälsar till höger och vänster på människor som kommer in, och Asme insisterar på att betala för min fika för att ”det är så vi gör det här”. Just gemenskapen i Hammarkullen och den sinnesstämning som finns här berättar de är viktigt för dem. Det märks inte minst i hur ofta de nämner Hammarkullen, ibland förkortat till HK, i sina låtar.
– Det är tack vare det här stället som vi har lyckats kunna göra det här. Hammarkullen sänker dig men det lyfter dig också. Det är en komplicerad plats där det händer mycket. Det är så lätt att det går jättedålig för dig och det är så lätt att det går jättebra för dig. Det är inget stabilt liv, ingen har ett stabilt iv här. Antingen så går det neråt neråt eller så går det uppåt uppåt. Det är en bergochdalbana här, förklarar Aden om platsen som är deras bas.
– Det är hemma liksom. Jag tror att om jag inte hade växt upp här hade jag inte hållit på med musik. Det är det här stället som har byggt mig som person, fortsätter Asme.

Hammarkullen och erfarenheterna från deras liv här är det som är centralt i deras texter. Asme berättar att han inte vet något annat att skriva om, och eftersom hiphop i mångt och mycket går ut på att berätta historier är det inte särskilt konstigt. Deras texter berättar om svårigheter och lycka i alla dess former, men alltid med perspektivet från Hammarkullen. De säger till och med att när någon frågar var de kommer ifrån svarar de Hammarkullen, inte Göteborg. 

Nu för tiden är det dock en hel del trådar som börjat dra dem bort från Hammarkullen. Det är spelningar, producenter och intervjuer som för det mesta tar dem till Stockholm. Där är koncentrationen som högst av de som jobbar med deras typ av musik, men det tog dem ett tag att ta sig dit. Killarna ville veta sitt värde innan de gav sig in i att jobba med andra och har en fast tro på den principen. De ville visa vad de går för på egen hand innan de tog klivet att blanda in andra. 

12 till 12 har de känt sig bekväma nog att göra det. De har arbetat med fler producenter än vad som är kutym för albumet, både med folk ifrån Stockholm och Göteborg. På frågan om varför berättar de att de gjort så för att olika producenter är duktiga på olika sorters känslor i låtar. Vanligtvis går de in i en studio utan en färdig idé utan bara lite förslag på texter. Sedan väljer de beats utifrån det som bäst kan matcha den berättelse de vill förmedla, vare sig det är festligt eller tyngre ämnen. Ofta spenderar de många timmar i studion för att få till sina låtar, vilket även anspelas på i albumtiteln.
– Det vi menar med 12 till 12 är att vi jobbar från tolv till tolv. Vi jobbar hela tiden. Man vaknar och man går direkt någonstans. Studion, vart som helst. Det kan vara vad som helst med att grindea liksom, det är det vi menar. Vad det än är, vad du än tror på. Om du jobbar hårt kommer du att nå det till slut, berättar Asme.

Att släppa sitt debutalbum är en stor milstolpe för många, men Aden och Asme verkar vilja spela ner vikten av det. De vet att vad de gjort är bra, men de menar att de är kapabla till mer. Samtidigt vill de inte ta något i deras nuvarande tillvaro för givet, och de berättar att hur bra det än kan tänkas gå kommer det aldrig att förändra dem.
– Hur det än går egentligen är jag jättenöjd över vad vi har skapat förstår du. Som sagt, livet är en bergochdalbana. Bara för att det går neråt ibland ska man inte förvänta sig att det alltid kommer att vara så. Våra liv har varit lite så, det har varit upp och ner. Så hur det än blir kommer vi alltid att vara ödmjuka. Vi kommer alltid att vara oss själva. Det kan gå hur dålig som helst eller hur bra som helst, vi kommer att ha exakt samma mentalitet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!