6 tecken på att Google är på väg att köpa upp världen

12:37 29 Aug 2014

GPOY.

De flesta av oss använder Googles sökfunktion och andra tjänster dagligen, såsom Gmail, Drive, Maps och – har vi förstått, även om det är svårt – Google Plus. Men Google är inte enbart söktjänsten som vi 2009 flyttade över till när Altavista svek oss.

Med åren har Google blivit större än vad man kanske kan förstå, både genom att köpa upp över 160 andra ledande techföretag inom olika segment, men även genom att utveckla egna tjänster. Håller Google på att ta över världen? Här är en genomgång av de mest betydelsefulla köpen och uppfinningarna som sägs tyda på det, från verklighetstrogna robotar till det maktfullkomliga Youtube.

 

1. 17 augusti 2005: Android. Pris: 50 miljarder dollar.

Google köper upp Android, det öppna operativsystemet, som kan programmeras in i princip vad som helst; kylskåp, bilar, vattensystem, etc. Och då har vi inte ens räknat in de flera hundra miljoner smartphones i världen som använder Android.
2. 10 december 2006: Youtube. Pris: 1,6 miljarder dollar.
Om man inte förstår storheten i att äga Youtube så kan vi räkna det i sökmotorers mått: Youtube är, helt fristående, större än Bing, Yahoo! och Ask. Tillsammans. Och människor från 61 länder spenderar sammanlagt 6 miljarder timmar på att titta på Youtube varje månad.

3. 15 augusti 2011: Motorola. Pris: 12,5 miljarder dollar.
Vem använder Motorola nu för tiden tänker du? Faktiskt inte tillräckligt många för så många dollarsedlar. Detta har dock varit en av Googles dyraste köp. Anledningen tror man kan vara för att lära sig mer om, och kopiera, hårdvaran för egna kommande techvaror.


4. 10 December 2013: Boston Dynamics. Pris: okänt.
Garanterat ett av Googles mest läskiga köp. Boston Dynamics är världsledande inom robotutveckling där man skapat människor och djur som rör sig exakt som människor och djur.

5. 13 januari 2014: Nest. Pris: 3,2 miljarder dollar.
Nu när all elektronik ska vara uppkopplad vill Google ta ledet i det smarta hemmet genom att lansera Google Nest. Man har, smart nog, insett att ska konsumenter investera många tusenlappar på teknologi, så förväntar man sig en return of investment. Med Nest kontrolleras temperaturen i hemmet via smartphones och termostaten är dessutom smart nog att reglera temperaturen utan din hjälp genom att bland annat sänka värmen när du inte är hemma och ge dig analyser om din elkonsumtion som du själv inte visste hade. Trots detta är Nest enbart i bakteristadiet för hur smart vårt smarta hem kommer att se ut om bara några år.

6. 26 januari 2014: Deep Mind Technologies. Pris: 8 miljarder dollar.

Om robotar gav er rysningar så har ni här något att prata om i fikarummet. Deep Mind Technologies är ett företag som forskar och utvecklar en alternativ hjärna. Enligt konspirationer, tror man att man kommer att placera denna intellekt i robotarnas hjärnor, så att dem inte enbart har överlägsen data- och analyseringsförmåga, hela internet och all information under sin hjärnbalk, men även för att ha ett kritiskt tänkande. Google menar såklart att teknologin kommer att användas för att förbättra Google bildsök. Vill du tro på det, titta inte på detta klipp från CNN.

Även, Googles egna saker som syftar till totalt maktövertagande:
Google Driverless Cars: I slutet av juli i år fick Google förarlösa bilar klartecken av brittiska regeringen att testköra, vilket innebär att vi med största sannolikhet inom snar framtid själva kommer att, inte köra bil, utan bli “körda av bilen”.
Google Flight Search: I somras släpptes Google Flight Search i Skandinavien där man kan söka på resor inklusive flerstopps-trippar (varsågod alla backpackers) och hitta bästa pris listat på en karta. Med andra ord kan man nu hitta bästa flyg genom att enbart ange destinationsområde såsom “Karibien” eller “spanska solkusten”.  Och just turism och upplevelser verkar ligga i Googles intresse för i shoppinglistan har man kunna bockat av både en och flera start-ups som verkar i området, samtidigt som man själva utvecklat appen Google Now som planerar din resa från a till ö.
Google Loon: Men, trots massmördande robotar och Googles inblandning i våra hem, så kan den mest häpnadsväckande servicen ändå vara sökmotorns egna hemmagjorda Google Loon. Google Loon uppfanns i Google X (Googles top secret-labb för nya uppfinningar) som går ut på att skicka upp wifi-hotspots-ballonger i rymden för att tillföra internet åt alla i hela världen. Du kan nu med andra ord vandra runt i Saharaöknen samtidigt som du tillkallar SOS och går igenom ditt Instagram-flöde. Det är både en fin tanke och en tanke om ett av världens största företag inte bara kontrollerar nutidens största informations- och datakälla, utan inom snar framtid kan komma att även ha makten över vem/vilka som kommer att ha tillgång till den.

Så kommer Google att ta över världen? Kanske. Men det kanske inte riktigt är så dåligt. Vi får trots allt inte glömma det Google faktiskt tillhandahåller och erbjuder oss “gratis” varje dag – och förhoppningen är ändå att Google kommer att använda sin storhet och kreativitet för att göra gott.

Siduri Poli är Nöjesguidens splitternya teknikskribent. Hon har nyligen listat 10 reseappar som får dig att inte se så dum ut.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!