5 heta mattrender under 2020

Carl Bodin Svensk 11:45 2 Apr 2020

Ekologiska förpackningar, Okonomiyaki och te med ost. Det är hög tid att grotta ner sig i vilka trender som kommer att dominera matåret 2020.

ASMYCKET ASIEN
Att det asiatiska köket har trendat ett bra tag är verkligen ingen nyhet. Under 2020 kommer vi dock att upptäcka nya smaker och bombarderas av spännande intryck från världsdelen i sydöst. Det japanska matarvet kommer utforskas ytterligare och vi kommer lära oss att älska läckerheter som den omeletten Okonomiyaki. Har du inte testat japansk curry innan nyårsklockan klämtar är du helt ute! Bings, kinesiska pannkakor, syrliga smaker från Filippinerna och Steamed Rice Rolls är några andra exempel på mat från Asien som vi nyfiket kommer tråna efter under året som kommer.

FOOD WRAPPED IN FOOD
Hallelujah! ropar Greta över denna hållbara, goda och praktiska trend. Engångsförpackningarnas tid är förbi och istället kommer vi, nöjda och stolta, taktkänsligt mumsa i oss ätbara ”förpackningar” i matform. Tacos, tortillas, wraps, rullar och pizzaslicer är den moderna och medvetna matkonsumentens go-to under 2020. För vad passar väl bättre än något som kan ätas i farten, går att fullproppa med delikatesser och som varken gör hål i samvetet eller plånboken? ”Bread is back!” helt enkelt - något som märks. Bortskrämd är LCHF-maffian och istället är bagaren årets rockstjärna och hemmabagarna dennes entusiastiska fanskara. Italienarna har naturligtvis förstått det här länge. I stövellandet är brödet heligt och en middag är inte en middag, utan någon typ av brödbit. Det finns till och med ett namn för konsten att svepa upp den sista såsen på tallriken. Scarpetta, betyder liten sko på italienska, och sägs av den inbitne innan middagen sista smaskiga smaker sugs upp av en bit glutenguld.

ÜBERTRENDIGA ISRAEL
Mat från Mellanöstern är vansinnigt gott och har länge suktat både småsugna och vrålhungriga Göteborgare. Eller vad sägs om kebab, falafel, meze, bulgur, Baba ganoush och hummus? Ja listan kan göras lång. Enligt trendrapporten Uber Eats Foodcast för 2020 är det israelisk mat som är absolut hetast just nu. Med den kulturella smältdegeln Jerusalem som matkulturens epicentrum har det israeliska köket ogenerat blandat och inspirerats av otaliga smaker. Nordafrika möter Sydeuropa med inslag av Ryssland och andra grannländer i öst. Maträtten Shakshuka, kryddig tomatgryta med ägg, är omåttligt populär och har kommit att bli en symbol för det trendiga israeliska köket, mycket tack vare sitt namn. Något som kanske inte är så konstigt - direktöversatt betyder Shakshuka nämligen ”mix” eller ”blandning”.

OST-TE
Taiwanesiskt cheese tea låter kanske helt sjukt men är en dryck på frammarsch om du frågar influencers runt om i världen. Tydligen är det inte bara snyggt på bild utan även sött och gött. Vanligtvis består drycken av grönt eller svart te toppat med ett skummigt lager av mjölk, uppblandat med färskost och en nypa salt. Kanske något att satsa på för den som tröttnat på chailatten?

VÅGA VÄLJA VEGO
Det är väl egentligen inte okej att kalla det för en trend längre, men den vegetariska och veganska maten kommer naturligtvis att fortsätta ta mark under 2020, både hemma hos gemene man och på restauranger. Mjölk och köttsubstituten ploppar (bokstavligen) upp som svampar ur jorden på allt ifrån snabbmatsrestaurangen till finkrogen. Nya smarta matkassar som Simple Feast och ett växande utbud i matbutikerna gör det inte bara enklare att välja vego utan också roligare. Smör på olika spännande fröer och nötter ger nya alternativ till det klassiska Bregott-fällan och diverse svampar får agera hållbar vikarie åt köttet, nu när Nordpolen smälter.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!